Κατώτατος μισθός: Το Ευρωκοινοβούλιο βάζει τα… γυαλιά στην κυβέρνηση!

Eordaialive Team
2λ ανάγνωσης
Κατώτατος μισθός: Το Ευρωκοινοβούλιο βάζει τα… γυαλιά στην κυβέρνηση!

Κατώτατος μισθός: Το Ευρωκοινοβούλιο βάζει τα… γυαλιά στην κυβέρνηση!

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπερψήφισε, θα έπρεπε να είναι 809 και όχι 663 ευρώ

Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με μεγάλη πλειοψηφία, άναψε το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού. Με 443 ψήφους υπέρ, 192 κατά και 58 αποχές, χθες στις Βρυξέλλες εγκρίθηκε το ψήφισμα της αρμόδιας επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το σχέδιο οδηγίας για τον κατώτατο μισθό αποσκοπεί στον καθορισμό κοινών ελάχιστων προτύπων για τη διασφάλιση ενός εισοδήματος που θα διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω ενός θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού, μέσω της νομοθεσίας, είτε δίνοντας στους εργαζομένους τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται τους μισθούς τους με τους εργοδότες τους, μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το ψήφισμα της επιτροπής απασχόλησης ορίζει, επίσης, ότι ο κατώτατος μισθός σε κάθε χώρα θα πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 60% του μεικτού διάμεσου ημερομισθίου και στο 50% του μεικτού μέσου μισθού, δηλαδή στα 809 ευρώ στην Ελλάδα, την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει να τον κρατά καθηλωμένο στα 663 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Το Κοινοβούλιο ζητά, επίσης, να υποχρεωθούν τα κράτη-μέλη, όπου λιγότερο από το 80% των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, να λάβουν ενεργά μέτρα για την ενίσχυση και την επέκταση της κάλυψης των συμβάσεων αυτών.

Με βάση τις μνημονιακές επιταγές, από το 2012 και έπειτα άρχισε το ξήλωμα του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με συνέπεια αυτές από περίπου 150 που ήταν τότε σε ισχύ να μειωθούν σε μόλις 25 τα επόμενα χρόνια και να καλύπτουν σήμερα μονοψήφιο ποσοστό εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!