Έτσι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές

Έτσι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ψηλά στις κυβερνητικές επιδιώξεις είναι να κλείσει το ταχύτερο δυνατό, το θέμα των παρεμβάσεων που έχουν γίνει για το 2021 και έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Πρόκειται για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το πάγωμα της εισφορά αλληλεγγύης.

Με βάση τον σχεδιασμό τα δύο αυτά μέτρα, θα πρέπει να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση το επόμενο έτος. Δηλαδή οι φορολογούμενοι του ιδιωτικού τομέα, που εφέτος θα δουν σοβαρές αυξήσεις στο εισόδημά τους, αν δεν αλλάξει κάτι θα κληθούν πληρώσουν του χρόνου υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης με βάση του εισόδημά τους.

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν το θέλουν επ’ ουδενί στο υπουργείο Οικονομικών και ήδη βρίσκονται προς την κατεύθυνση αναζήτησης τρόπων, ώστε να μην επιστρέψουν οι δύο παραπάνω παρεμβάσεις.

Μέιωση της φορολογίας

Η μείωση της φορολογίας, αποτελεί εξάλλου προτεραιότητα για το κόμμα της ΝΔ, πάνω στην οποία εξάλλου βασίστηκε και ένα μέρος του προεκλογικού της προγράμματος. Μάλιστα ένα κομμάτι, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών, ήδη πραγματοποιήθηκε από το καλοκαίρι του 2019, όταν και ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου η ΝΔ. Η πανδημία όμως ανέτρεψε τον σχεδιασμό και πλέον οι όποιες παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα έχουν προσωρινό και όχι μόνιμο χαρακτήρα.

Η πρώτη προσπάθεια να συνεχιστεί η δέσμευση ήταν η μείωση των εισφορών της εισφορά αλληλεγγύης, αλλά μόνο για το 2021. Βέβαια στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν μεν ότι το μέτρο αυτό έχει προσωρινό χαρακτήρα και οποιαδήποτε συζήτηση για να αποκτήσει μόνιμο, είναι μάλλον νωρίς για να ανοίξει, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους, έχουν ότι θα βρεθεί τελικά η φόρμουλα να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα.

Τορπίλη στην ανάπτυξη

Και αυτό διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτές οι επιβαρύνσεις να επιστρέψουν για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και βέβαια η αναπτυξιακή προσπάθεια θα δυσκολέψει, εάν επιβληθεί ένας νέος φόρος, έστω και αν η κυβέρνηση θα είναι συνεπής σε αυτό που έχει πει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει τεθεί εξωδίκως στους επικεφαλής των δανειστών σε καθαρά φιλολογικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή να ζητηθεί απάντηση.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι καθεστώς θα ισχύσει για το 2022. Αν συνεχίσουν να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, τότε θα είναι πιο εύκολο να πάρει παράταση η ισχύς των δύο αυτών μέτρων.

Στην αντίθετη περίπτωση βέβαια τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού θα πρέπει να πειστούν οι δανειστές ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν δημιουργούν δημοσιονομικό κενό ή ότι η αναμενόμενη ανάπτυξη μπορεί να καλύψει το κενό υπάρξει.

Έμφαση στα έσοδα

Κατά συνέπεια ένα από τα στοιχήματα είναι για το εφέτος η πορεία των εσόδων, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Στο υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να εισπράξουν φόρους από εκείνους που μπορούν να το πράξουν.

 

Εκτιμούν, ότι εάν προκύψει θετική έκπληξη από αυτό το κομμάτι, τότε θα μπορέσει η κυβέρνηση να κερδίσει από τους δανειστές το «οκ» στο αίτημά της για μονιμοποίηση στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Δείτε Επίσης

Ωρολογιακή βόμβα της Eurostat στην οικονομία μας!
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ωρολογιακή βόμβα της Eurostat στην οικονομία μας!

Ωρολογιακή βόμβα της Eurostat στην οικονομία μας! Στο χρέος και οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τα σχέδια «Ηρακλής»! «Νάρκη» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας τοποθετεί το αιφνιδιαστικό αίτημα της Eurostat να εγγραφούν

Διαβάστε περισσότερα »
Νέος αναπτυξιακός νόμος: Ποιες επενδύσεις θα επιχορηγούνται έως 80%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος αναπτυξιακός νόμος: Ποιες επενδύσεις θα επιχορηγούνται έως 80%

Νέος αναπτυξιακός νόμος: Ποιες επενδύσεις θα επιχορηγούνται έως 80%   Βασικές προϋποθέσεις για την επανένταξη είναι οι οφειλέτες να ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες των πληττόμενων και να πληρώσουν μαζεμένες τρεις

Διαβάστε περισσότερα »
Νέος αναπτυξιακός νόμος: Ποιες επενδύσεις θα επιχορηγούνται έως 80%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος αναπτυξιακός νόμος: Ποιες επενδύσεις θα επιχορηγούνται έως 80%

Νέος αναπτυξιακός νόμος: Ποιες επενδύσεις θα επιχορηγούνται έως 80%   Τι αλλάζει στο θεσμικό πλαίσιο παροχής κρατικών ενισχύσεων προς ιδιωτικές επενδύσεις Διπλασιασμό του μέγιστου ποσού της επιδότησης, σε σχέση με

Διαβάστε περισσότερα »
Έρχεται online έλεγχος της αγοράς καυσίμων - 'Oλες οι λεπτομέρειες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται online έλεγχος της αγοράς καυσίμων – ‘Oλες οι λεπτομέρειες

Έρχεται online έλεγχος της αγοράς καυσίμων – ‘Oλες οι λεπτομέρειες   Έρχεται online έλεγχος της αγοράς καυσίμων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ” ΤΑ ΝΕΑ”, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει ελέγχους σε πραγματικό χρόνο

Διαβάστε περισσότερα »
«Κούρεμα» φόρων και εισφορών για επαγγελματίες - Τι αλλάζει στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» φόρων και εισφορών για επαγγελματίες – Τι αλλάζει στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών

«Κούρεμα» φόρων και εισφορών για επαγγελματίες – Τι αλλάζει στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών     «Κούρεμα» φόρων και εισφορών για τους επαγγελματίες. Αρκεί βέβαια να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για

Διαβάστε περισσότερα »
myDATA: Ηλεκτρονικά βιβλία από 1η Νοεμβρίου - Όλες οι λεπτομέρειες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

myDATA: Ηλεκτρονικά βιβλία από 1η Νοεμβρίου – Όλες οι λεπτομέρειες

myDATA: Ηλεκτρονικά βιβλία από 1η Νοεμβρίου – Όλες οι λεπτομέρειες Από την 1η Νοεμβρίου θα πρέπει πολλές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες να διαβιβάσουν τα παραστατικά των εσόδων τους

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida