Επιστρεπτέες προκαταβολές: 6μηνη παράταση στην αποπληρωμή – Τι θα γίνει με τα κορονοχρέη
Aνάσες στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ώστε να εξοφλήσουν αργότερα από τον προβλεπόμενο χρόνο τις υποχρεώσεις που σωρεύτηκαν στα χρόνια της πανδημίας έχει αποφασίσει να δώσει το οικονομικό επιτελείο, μεταθέτοντας τον χρόνο αποπληρωμής τους.
Η έναρξη αποπληρωμής των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής εξετάζεται να παραταθεί έως και έξι μήνες και του προγράμματος παγίων δαπανών κατά τρεις μήνες. Επί τάπητος έχει τεθεί και η παράταση στην αποπληρωμή των κορονοχρεών σε 36-72 δόσεις, που πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μέτρα στήριξης, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα στηρίξουν στη συγκεκριμένη συγκυρία όλους όσοι επλήγησαν από την πανδημία.
Οι πιθανές παρεμβάσεις
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:
- Επιστρεπτέα προκαταβολή: Προς εξάμηνη παράταση στην έναρξη αποπληρωμής των ενισχύσεων ύψους 3,3 δισ. ευρώ προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο. Η παράταση θεωρείται αναγκαία, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες την περίοδο της πανδημίας. Παράλληλα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων με τη ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις τήρησαν τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας, ενώ η ΑΑΔΕ δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των ποσών. Οι καθυστερήσεις αυτές φέρνουν πιο κοντά και την επέκταση της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση του κρατικού δανείου με έκπτωση 15% η οποία εκπνέει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021, αλλά και του χρόνου έναρξης αποπληρωμής των ποσών των ενισχύσεων. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν το κρατικό δάνειο σε 60 άτοκες δόσεις πληρώνουν την πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2022. Το πιθανότερο σενάριο είναι η αποπληρωμή να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2022. Οι επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν, ανάλογα με την πτώση του τζίρου, από 25% έως και το 50% του κρατικού δανείου. Με τα σημερινά δεδομένα. Η περίοδος αποπληρωμής για όλες τις επιστρεπτέες (1 έως 7) εκτείνεται από 40 έως 60 δόσεις, με πενταετή περίοδο αποπληρωμής από 31/1/2022 έως 31/1/2027.
- Πάγιες δαπάνες: Ο κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα στα χέρια επιχειρήσεων κρατικά «κουπόνια» αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ, με τα οποία μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί φόρων και εισφορών, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παρατείνει το πρόγραμμα των παγίων δαπανών για ένα τρίμηνο, έως τον Μάρτιο 2022. Με βάση το ισχύον καθεστώς, η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο έως 31 Δεκεμβρίου 2021 και τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας, ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.
- Χρέη πανδημίας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση στην προθεσμία έναρξης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας και τη ρύθμιση των 36-72 δόσεων αφήνει το οικονομικό επιτελείο. Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση κινούνται σε πολύ αργούς ρυθμούς. Από τους περίπου 830.000 δικαιούχους ρύθμισης οφειλών με ευνοϊκούς όρους, αιτήσεις ρύθμισης έχουν υποβάλει μέχρι τώρα περίπου 30.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι όσο περνούν οι ημέρες θα αυξάνεται ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων. Ωστόσο, δεν αποκλείουν να δοθεί μια μικρή παράταση για την αποπληρωμή των χρεών προς την εφορία. Η παράταση θα αφορά και τις ασφαλιστικές εισφορές, αφού παρά το γεγονός ότι το ΚΕΑΟ έχει βεβαιώσει τα χρέη των μη μισθωτών ασφαλισμένων, δεν έχει βεβαιώσει τα χρέη των εργοδοτών.