Αντίστροφα μετρά χρόνος για την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού νόμου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ,με τους αναρτημένους πλειστηριασμούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να προσεγγίζουν τις 99.000 και τους πρώτους να έχουν ήδη ξεκινήσει να πραγματοποιούνται από τις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση «τρέχει» τις διαδικασίες, ώστε σύντομα να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων ώστε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να αποτελέσει ένα «δίχτυ προστασίας» για τους πιο ευάλωτους.
Παρά το γεγονός ότι σταδιακά οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν, μέχρι και τη λειτουργία του Φορέα, οι τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να τηρούν την άτυπη συμφωνία η οποία προστατεύει τους οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες, δίνοντας προτεραιότητα σε πλειστηριασμούς σε ακίνητα που δεν συνάδουν με το προφίλ των οικονομικά ασθενέστερων.
Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, η σύσταση του οποίου είχε προβλεφθεί στο πλαίσιο για τη «δεύτερη ευκαιρία» των δανειοληπτών θα έχει ως αντικείμενο την αγορά, κατά προτεραιότητα, των ακινήτων ευάλωτων οικονομικά δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς, τα οποία στη συνέχεια θα τους τα εκμισθώνει για χρονικό διάστημα έως 12 έτη, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο θα στηρίζει τον δανειολήπτη, καταβάλλοντας μέρος του μηνιαίου ενοικίου.
Με την ολοκλήρωση της μακροχρόνιας μίσθωσης και εφόσον εξυπηρετείται κανονικά η σύμβαση, η ιδιοκτησία του ακινήτου θα μπορεί να επιστρέφει στον ιδιοκτήτη του. Ο οφειλέτης θα μπορεί να αποκτήσει το ακίνητό του και νωρίτερα εφόσον πληρώσει τα μισθώματα μέχρι τη λήξη της 12ετίας και το ποσό επαναγοράς. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων των οφειλετών που θα πτωχεύουν να είναι έτοιμος μέχρι την άνοιξη του 2022.
Την ίδια ώρα, σχεδόν 50.000 εκτιμώνται οι δανειολήπτες που επέλεξαν να παραμείνουν στο παλαιό καθεστώς του νομού Κατσέλη, επικαιροποιώντας τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους και διατηρώντας έτσι το δικαίωμα ρύθμισης των οφειλών τους μέσω του νόμου Κατσέλη. Οι οφειλέτες αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους έως τα τέλη του 2021 ή το αργότερο αρχές του 2022, ενώ σύμφωνα με τα Νέα οι αποφάσεις θα εκδίδονται εντός έξι μηνών βάζοντας οριστικό τέλος στις πολύχρονες καθυστερήσεις του παρελθόντος.
Οι ρυθμίσεις
Και ενώ ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών τρέχει να ρυθμίσει τις οφειλές αξιοποιώντας το νέο πλαίσιο του Πτωχευτικού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών (e-action) έχουν αναρτηθεί ήδη 98.830 πλειστηριασμοί όλων των κατηγοριών με 654 εξ αυτών να έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα έχουν ξεπεράσει τις 50.000 οι οφειλέτες που έχουν ήδη επισκεφτεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, επιδιώκοντας τη ρύθμιση των οφειλών τους σε Δημόσιο και τράπεζες μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού. Το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο προσφέρει «δεύτερη ευκαιρία» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τη διευθέτηση των οφειλών τους δίνει τη δυνατότητα για ρύθμιση έως και 240 δόσεων σε οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και έως 420 δόσεις για δάνεια προς τράπεζες.