16.2 C
Πτολεμαΐδα
28 Σεπτεμβρίου 2020«Μαγειρεύει» η κυβέρνηση τα ποσά της καμπάνιας των 20 εκατ. ευρώ;
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Μαγειρεύει» η κυβέρνηση τα ποσά της καμπάνιας των 20 εκατ. ευρώ;

Kωμικοτραγικές είναι οι καταστάσεις που εκτυλίσσονται με τους κυβερνητικούς χειρισμούς γύρω από την υπόθεση της λίστας των 20 εκατ. ευρώ της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι».

Η κριτική σε βάρος της κυβέρνησης και του κυβερνητικού εκπροσώπου για τους χειρισμούς και τη συνεχιζόμενη απόκρυψη των ποσών κλιμακώνεται ενώ μετά τη δημοσιοποίηση αρκετών ανύπαρκτων μέσων ενημέρωσης που περιλαμβάνονται στην καμπάνια αλλά και τη διαρροή κάποιων ιλιγγιωδών ποσών σε συγκεκριμένα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, η πίεση έχει ενταθεί.

Στη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Έχω πει και στο παρελθόν ότι δεν μπορεί να δοθούν ποσά στη δημοσιότητα πριν ολοκληρωθεί η καμπάνια και οι σχετικές διαδικασίες. Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου και πληρωμές θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών. Όταν ολοκληρωθούν αυτές οι πληρωμές τότε θα δοθεί η σχετική λίστα με τα ποσά στη δημοσιότητα».

Σε εξέλιξη απόπειρα «αλλοίωσης» της λίστας με τα ποσά;

Η δήλωση αυτή πυροδότησε νέες αντιδράσεις καθώς πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ίσως επιχειρεί να τροποποιήσει εκ των υστέρων την κατανομή των ποσών, πριν τα δώσει στη δημοσιότητα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε άμεσα το υπουργείο Οικονομικών «να μην διανοηθεί να αλλοιώσει τον κατάλογο».

Όμως και αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να ξεπεράσει πολύ σημαντικές πρακτικές δυσκολίες: Καταρχάς ότι η διαφημιστική καμπάνια, με βάση τις σχετικές εντολές προβολής έπρεπε να τιμολογηθεί από τα μέσα ενημέρωσης προς το υπουργείο Οικονομικών στις 31-5-2020. Άρα αν βρίσκεται σε εξέλιξη, πιθανή διαπραγμάτευση των επιτελών της κυβέρνησης για να αναδιανεμηθούν τα ποσά, θα πρέπει να γίνει είτε με τροποποίηση φορολογικών στοιχείων που είναι παράνομη, είτε να υπάρξει εκ των υστέρων έκδοση πιστωτικών τιμολογίων, στα όρια της νομιμότητας και με εμφανή λογιστικά «ίχνη».

Όμως ακόμη και αν μειωθούν τα προκλητικά ποσά κάποιων ΜΜΕ, πάντα με τη συγκατάθεσή τους, το άθροισμα δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο των 20 εκατ. ευρώ, διαφορετικά θα  συνιστά  πολιτική απόδειξη ότι «μαγειρεύτηκε» η λίστα. Πάντως, καθώς ήδη υπήρξαν διαρροές κάποιων ποσών, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι δεν έχει διαρρεύσει όλη η λίστα, με ορατό τον κίνδυνο να δημοσιευτεί η αρχική λίστα σε αντιπαραβολή με την επίσημη, και να προκληθεί πολιτικός «σεισμός».

Ποιος διαφημίζει και ποιος τιμολογεί;

Τέλος, ένας ακόμη κίνδυνος για την κυβέρνηση είναι η δημοσιοποίηση των εταιριών που θα εισπράξουν τις διαφημίσεις για υπαρκτά αλλά και ανύπαρκτα ΜΜΕ σε Αθήνα και Περιφέρεια. Πηγές της αγοράς αναφέρουν στο tvxs.gr ότι είναι αρκετά πιθανό να εντοπιστούν «παρένθετες» εταιρίες που θα εισπράξουν τα ποσά για λογαριασμό ενός ή περισσοτέρων ΜΜΕ, αφού η σχετική εντολή άφηνε ανοιχτό το περιθώριο σε οποιαδήποτε εταιρία να τιμολογήσει τη διαφήμιση, χωρίς να αποδεικνύει ότι είναι η ιδιοκτήτρια.

Ο λόγος είναι προφανώς τα χρέη κάποιων ΜΜΕ, που θέλουν να αποφύγουν τη δέσμευση των ποσών από τις φορολογικές αρχές αλλά και η ανύπαρκτη ιδιοκτησία κάποιων «καινοφανών» ιντερνετικών μέσων, που εμφανίστηκαν πριν λίγες μέρες.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί το θέμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υπενθυμίζει σε κάθε τόνο, ότι παρακολουθεί το θέμα, ειδικά από τη στιγμή που έγινε αντιληπτό ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση και αποφεύγει τη δημοσιοποίηση των ποσών.

«Ενώ ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρύβεται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για ακόμη μία φορά πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα για τη λίστα με τα ποσά που έλαβε κάθε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Γιατί αρνείται να δημοσιοποιήσει σήμερα τη λίστα, αφού οι εντολές για διαφήμιση με συγκεκριμένα ποσά προς κάθε μέσο έχουν ολοκληρωθεί; Η λίστα υπάρχει και είναι ζήτημα Δημοκρατίας να δοθεί σήμερα κιόλας στη δημοσιότητα» επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Προειδοποιεί, επίσης, τον υπουργό Οικονομικών, «να μη διανοηθεί να επιχειρήσει να αλλοιώσει» τον κατάλογο των 1.232 μέσων που κατέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα πρακτικά της Βουλής. «Να μην τολμήσει να αφαιρέσει εκ των υστέρων τα ανύπαρκτα μέσα, τα μέσα εκτός του Οnline Μητρώου Media που παράνομα έλαβαν εντολές κρατικής διαφήμισης ή τα μέσα που έλαβαν ποσά αναντίστοιχα με το μέγεθός τους».

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «οι ευθύνες του ΥΠΟΙΚ, όπως ήδη ισχύει για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν θα είναι μόνο πολιτικές».

tvxs.grΦόρτωση....

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης. Συνεχίζοντας την περιήγηση στον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, πατήστε "Περισσότερα". Αποδοχή Περισσότερα

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών "Το Δέντρο Της Γνώσης" Πτολεμαΐδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που έχει καθιερωθεί στις 20 Ιουνίου, μας παρουσιάζει ένα βίντεο αφιερωμένο στην ημέρα αυτή. Την ιδέα οραματίστηκαν και δημιούργησαν μια ομάδα παιδιών σε συνεργασία…

Ενεμφανίσθη ο Δήμαρχος, ο κύριος Πλακεντάς! Εκπληκτικό!!

1. Ο κύριος Πλακεντάς στο τιμόνι του Δήμου Εορδαίας

Loading ... Loading ...

2. Πώς κρίνετε το επιτελείο συνεργατών του Δημάρχου κυρίου Πλακεντά

Loading ... Loading ...

3. Σε ποια ηλικιακή κατηγορία ανήκετε

Loading ... Loading ...

Eordaialive στην καρδία της Κοινωνίας!