7.3 C
Πτολεμαΐδα
26 Φεβρουαρίου 2021λάζαρος μαλούτας: να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση της ακρινής – το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι νομικό
ΚΟΖΑΝΗ

Λάζαρος Μαλούτας: Να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση της Ακρινής – Το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι νομικό

Το θέμα της της Ακρινής απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης της Δευτέρας με τον πρόεδρο της κοινότητας Θεοχάρη Καζαντζίδη να εμμένει σταθερά στο αίτημα της μετεγκατάστασης. Μέσα από τις τοποθετήσεις έγινε σαφές ότι υπάρχει διχογνωμία στην κοινότητα και καμία ενιαία γραμμή. Όπως ανάφερε ο πρόεδρος η απόκλιση των τεσσάρων δημοτικών συμβούλων έρχεται σε αντίθεση με όλες τις αποφάσεις  της λαϊκής συνέλευσης, δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και την πιθανή διεκδίκηση αποζημιώσεων σε περίπτωση μη  εφαρμογής του νόμου. Όταν προκρίνεται ένα θεωρητικό σχέδιο που δεν ξέρουμε και «κάποιοι αγνοούν σκόπιμα ποιος έχει το ρόλο της θεσμικής εκπροσώπησης. Οι Ακρινιώτες δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Καλώ τους τέσσερις συμβούλους να ανακαλέσουν το αίτημά τους».

Ως εκπρόσωπος των τεσσάρων δημοτικών συμβούλων ο Χαράλαμπος Πουτογλίδης απαιτεί να αποσαφηνιστεί το νέο σχέδιο για την Ακρινή από την κυβέρνηση και το υπουργείο. «Ο αγώνας δεν έγινε μόνο από τον πρόεδρο. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα  αβέβαιο μέλλον για άλλα δέκα χρόνια σε ένα χωριό φάντασμα».

Ο Κώστας Πουτακίδης πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής ξεκαθάρισε ότι το γεγονός ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί η μετέγκατασταση  μέχρι το Μάρτιο δεν σημαίνει ότι καταργείται ο νόμος. «Θα διεκδικήσουμε τη μετέγκατασταση με όλα τα ένδικα μέσα .Οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι δεν διεκδικούν τη μετεγκατάσταση και προσπαθούν να καταργήσουν το αίτημα. Αντ΄ αυτού  προκρίνουν ένα ανύπαρκτό σχέδιοΑυτό εξυπηρετεί άμεσα κάθε υπουργό ΥΠΕ γιατί θα απεγκλωβιστεί στην εφαρμογή του νόμου».

Να γίνει πράξη η εντολή των κατοίκων, η ψήφιση του νόμου για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής με ενωμένους όλους ζήτησε ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Ακρινής κ. Γεωργιάδης. Ο κ. Σαρριανίδης ως μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάτοικος που να μην θέλει τη μετεγκατάσταση, αλλά περνάνε τα χρόνια και δεν γίνεται τίποτα. «Το θέμα με τους τέσσερις συμβούλους να μας γνωρίσει το υπουργείο τις προθέσεις του είναι μια ανακίνηση του ζητήματος. Πουθενά δεν αναφέρεται  ότι κάποιος δεν θέλει τη μετεγκατάσταση, εξάλλου αν οι κάτοικοι δεν συμφωνήσουν με το σχέδιο θα το καταψηφίσουμε».

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας σημείωσε ότι το ζήτημα της μετεγκατάστασης είναι πολιτικό θέμα και όχι νομικό ενστερνιζόμενος απόλυτα την τοποθέτηση του προέδρου. «Άλλες συνθήκες υπήρχαν το 2011  και άλλες το 2021. Έχουμε μια βέβαιη ημερομηνία σταματήματος της λιγνιτικής παραγωγής. Από το Σεπτέμβριο του 2019 πάντα είχαμε ψηλά στην ατζέντα το θέμα της μετεγκατάστασης της Ακρινής και σε όλες τις προτάσεις για τη μεταλιγνιτική περίοδο. Δυστυχώς σε λιγότερο από δυο μήνες εκπνέει η προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών μετέγκαταστασης. Οι απαλλοτριώσεις έχουν μειώσει το ζωτικό χώρο του οικισμού, έχει σχεδόν εκμηδενιστεί η δραστηριότητα των κατοίκων γύρω από τη ΔΕΗ και όλα αυτά συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα. Μετά τη συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη διαφάνηκε η πρόθεση μιας εναλλακτικής πρότασης που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί. Εμμένουμε αταλάντευτα στην θέση μας να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση της Ακρινής. Αν η κυβέρνηση θέλει να διατυπώσει άλλη πρόταση να έρθει πριν την 31η Μαρτίου» δήλωσε  ως μέτρο πίεσης.

Για μια διαχρονική ιστορία εμπαιγμού με διακομματικές ευθύνες και μεγάλες κοινωνικές συνέπειες μίλησε ο Λευτέρης Ιωαννίδης μίλησε όταν μάλιστα καλλιεργείται διχασμός. Δεν υπήρχε ειλικρινής διάθεση να προχωρήσει ούτε παλιότερα ούτε και σήμερα. Να δρομολογηθεί άμεσα η μετεγκατάσταση ολοκλήρωσε.

Ο  Κυριάκος Μιχαηλίδης έφερε ως παράδειγμα το τι συμβαίνει στην Ποντοκώμη και πόσα χρόνια κάνει η μετεγκατάσταση, ενώ ο Βαγγέλης Σημανδράκος τόνισε ότι δεν υπάρχει αισιοδοξία μεταξύ των κατοίκων της Ακρινής για το θέμα. Η κοινότητα στερείται τον παραγωγικό κάμπο και αναμένουμε μια πρόταση σε κυβερνητικό επίπεδο για το τι μέλλει γενέσθαι, πρόσθεσε.

Για πολιτικές χαζομάρες έκανε λόγο ο Χαράλαμπος Πουτογλίδης μετά την τοποθέτηση του κ. Φώτη Κεχαγιά, τις οποίες και αφαίρεσε από τα πρακτικά η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου γιατί ήταν προσβλητικές.

Ιωάννα Παπαδημητρίου-prlogos.gr

 Φόρτωση....
Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 6981893715, στο facebook , μέσω email στο info@eordaialive.com.
Holler Box