Στο «τραπέζι» οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων – Και σήμερα υψηλός ο αριθμός κρουσμάτων

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Στην κρίση της ολομέλειας της επιτροπής των ειδικών τίθεται αυτή την ώρα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων, μετά τη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων που ολοκληρώθηκε νωρίτερα. Μετά το τελευταίο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων, το μεγάλο στοίχημα, είναι να βρεθούν τα μέτρα αποσυμπίεσης της κοινωνίας που δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω την επιδημιολογική κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί εμφανίζονται σε διάσταση και ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απένταντι σε κάθε άνοιγμα καθώς υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση της τάξης του 20%. Τις σχετικές ανακοινώσεις για το σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα αναμένεται να κάνει το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς. Εν τω μεταξύ, και σήμερα αναμένεται και πάλι υψηλός αριθμός κρουσμάτων γύρω στα 3.500, την ωρα που αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των διασωληνωμένων με 72 εξ αυτών εκτός ΜΕΘ.

Στην κυβέρνηση αναμένουν μέσα στις επόμενες ώρες τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων, έχοντας παρουσιάσει στην Επιτροπή που συνεδριάζει εκτάκτως ένα πλαίσιο στρατηγικής, συνυπολογίζοντας το νέο συμπληρωματικό εργαλείο των αυτοδιαγνωστικών τεστ, την ταχύτητα του εμβολιασμού και την αλλαγή των καιρικών συνθηκών.

Αυτό που αναμένουμε είναι η αποτύπωση ενός οδικού χάρτη για μία σταδιακή και ελεγχόμενη επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν την κούραση των πολιτών και το νέο μείγμα μέτρων θα πρέπει να τους δίνει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, ο οποίος με τη σειρά του θα συμβάλλει στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

«Για να υπάρξει συμμόρφωση στα μέτρα θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, για να γίνει διαχειρίσιμη αυτή η κούραση. Ελεγχόμενες δραστηριότητες ενέχουν περιορισμένη μετάδοση του ιού, ειδικά σε σχέση με περιπτώσεις ανεξέλεγκτου συγχρωτισμού. Σε αυτό το μέτωπο θα βοηθήσει πολύ το εργαλείο της αυτοδιάγνωσης που θα είναι διαθέσιμο από την ερχόμενη εβδομάδα», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Πράσινο φως αναμένεται για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, ανοιχτό «παράθυρο» για άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων το Σαββατοκύριακο άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Όπως είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή της σήμερα στον «ΣΚΑΪ» «η κυβέρνηση παρουσίασε ένα πλαίσιο στρατηγικής στην Επιτροπή -συνυπολογίζοντας και το πρόσθετο, συμπληρωματικό, εργαλείο των self-test, καθώς ήταν και η εισήγηση της Επιτροπής τα self-test- με βάση το οποίο θα μπορούσε να τεθεί ένας οδικός χάρτης, για μια σταδιακή και ελεγχόμενη επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Η Επιτροπή κοιτάζει όλα τα επίκαιρα δεδομένα, τα αξιολογεί και εισηγείται. Η κυβέρνηση, κατόπιν αποφασίζει, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές».

Η κ. Πελώνη αναγνώρισε πως «υπάρχει μία μερική συμμόρφωση στα μέτρα, λόγω κόπωσης. Το αναγνωρίζουμε όλοι. Για να υπάρξει, λοιπόν, συμμόρφωση στα μέτρα -και προφανώς είμαστε σε μια έξαρση αυτή τη στιγμή- θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, για να γίνει διαχειρίσιμη η κούραση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πλήρη άρση των μέτρων, χωρίς κανένα κριτήριο. Προφανώς, λαμβάνονται υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα τα αξιολογήσει, λοιπόν, η Επιτροπή. Υπάρχει ένα μενού επιλογών».

Αναφορικά με το άνοιγμα των διαδημοτικό μετακινήσεων, η κ. Πελώνη επεσήμανε πως «εάν επιτραπούν -θα δούμε την εισήγηση της Επιτροπής- είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην εκτόνωση και στο άνοιγμα σ’ εξωτερικούς χώρους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη την αλλαγή του καιρού. Είναι καλύτερο να έχουμε ελεγχόμενες δραστηριότητες, όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους, παρά ανεξέλεγκτες, παράνομες δραστηριότητες, συναντήσεις σε σπίτια, όπου και γίνεται διασπορά του ιού. Αν επιτραπούν, ωστόσο, οι διαδημοτικές μετακινήσεις, δεν θα επιτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε πλατείες».
Υπογράμμισε παράλληλα πως «έλεγχοι υπάρχουν και θα υπάρχουν. Προφανώς δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από κάθε πολίτη. Μιλάμε για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων, που θα είναι και πιο εύκολο να ελεγχθούν και που δεν θα έχουν επιδημιολογική επιβάρυνση, όπως έχουν, είτε ανεξέλεγκτες, είτε «παράνομες» δραστηριότητες. Έτσι ώστε να δοθούν, δηλαδή, βαλβίδες εκτόνωσης. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις είναι στο μενού επιλογών».

Προτεραιότητα το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των Λυκείων

Παράλληλα, τα ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν, πάντα με γνώμονα το αποτύπωμα της πανδημίας στην κοινότητα, είναι τι μέλλει γενέσθαι με το λιανεμπόριο και την επιστροφή των μαθητών στη δια ζώσης εκπαίδευση, αρχής γενομένης από τα λύκεια και τα γυμνάσια.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε για μια ακόμη φορά πως «παραμένει προτεραιότητα το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των λυκείων, ελεγχόμενα. Θα δούμε επιδημιολογικά αν μπορούμε να το αντέξουμε. Το λιανεμπόριο ήταν εξ’ αρχής μια δραστηριότητα που λειτούργησε συντεταγμένα. Οπότε, αν γίνει με κανόνες, δεν θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση και προφανώς θα δώσει ανάσα στην οικονομία, αλλά θα είναι και μία ασφαλής βαλβίδα εκτόνωσης για τους πολίτες. Έχουμε πλέον και πρόσθετα συμπληρωματικά εργαλεία στα χέρια μας. Και αναφέρομαι στα self-test. Ήταν μια εισήγηση της Επιτροπής η οποία έθεσε και τις προδιαγραφές».

Για τα σχολεία είπε ότι «προτεραιότητα είναι τα λύκεια. Το αναλυτικό σχέδιο, θα ανακοινωθεί όταν είμαστε έτοιμοι. Υπάρχει μια διάταξη που ψηφίστηκε και δίνει εξουσιοδότηση στον Υπουργό να θεσπίσει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για τα self-test από τους γονείς. Προφανώς θα υπάρξουν self test για να ανοίξουν τα σχολεία», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

“Μαύρα” ρεκόρ – Δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ Covid

Η πανδημία μαίνεται στην χώρα, καταρρίπτοντας ένα προς ένα τα αρνητικά ρεκόρ που προκαλούν ασφυξία στο εθνικό σύστημα υγείας.

Μόλις μέσα σε 24 ώρες, είχαμε 4.340 νέα κρούσματα, 741 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική, όπου καταγράφηκαν 2.097 νέα κρούσματα.

Αυτή η πίεση έχει προεξοφληθεί για τις επόμενες 10 μέρες, ακόμα και να κάτσουμε όλοι τώρα μέσα στο σπίτι μας είπες στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Οι κλίνες ΜΕΘ Covid, μετά τις παρεμβάσεις σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης έφθασαν τις 427 και είναι όλες γεμάτες. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 235 εισαγωγές ασθενών, ενώ 72 είναι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ Covid, που περιμένουν ένα κρεβάτι εντατικής και 39 ασθενείς non Covid, που περιμένουν και αυτοί ένα κρεβάτι εντατικής.

Όπως είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις έξι” η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) το προσωπικό των νοσοκομείων “δεν έφτανε, δεν φτάνει και δεν θα φτάνει στο μέλλον, εάν λάβει κανείς υπόψιν του τις τραγικές ελλείψεις που υπήρχαν πριν από την πανδημία οι οποίες παραμένουν. Χθες οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έφταναν τους 130.

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στο κέντρο της Αθήνας όπου εντοπίστηκαν 535 κρούσματα, αλλά και στον Πειραιά με 350.

Στην Θεσσαλονίκη είχαμε 535 νέα κρούσματα, στην Αχαΐα 135 και στη Λάρισα 125. Συναγερμός έχει σημάνει και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου τις τελευταίες τρεις ημέρες εντοπίστηκαν 40 κρούσματα.

Ο Καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης εκτίμησε πως αν μείνουμε όπως είμαστε σήμερα, ενδεχομένως να φτάσουμε τα 5.000 και τα 5.500 κρούσματα.
«Είναι απαραίτητη μια νέα συμφωνία μεταξύ των πολιτών ώστε με υπευθυνότητα να διαχειριστούν αυτή την ελευθερία» είπε .

Και στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση εμφανίζεται επιβαρυμένη. Έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων κάνει ο Δήμαρχος Θερμαϊκού. «Τα νούμερα έχουν διπλασιαστεί, είχαμε 69 φορείς του ιού και τώρα 126 και 30 στο νοσοκομείο. Έκκληση να τηρούν τα μέτρα, δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε» είπε ο Γιώργος Τσασμαλης.

Δείτε Επίσης

Το «plan b» της κυβέρνησης για την πανδημία – Αύξηση των τεστ, «όχι» lockdown
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Το «plan b» της κυβέρνησης για την πανδημία – Αύξηση των τεστ, «όχι» lockdown

Το «plan b» της κυβέρνησης για την πανδημία – Αύξηση των τεστ, «όχι» lockdown   Τα πρόσθετα μέτρα που βρίσκονται στο «συρτάρι» ενόψει των Χριστουγέννων Η μετάλλαξη Όμικρον που έχει σημάνει συναγερμό

Διαβάστε περισσότερα »
Πως και σε ποιους θα χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα -Η απόφαση
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πως και σε ποιους θα χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα -Η απόφαση

Πως και σε ποιους θα χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα -Η απόφαση   Την ώρα που ενέσκηψε η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού και προκάλεσε παγκόσμιο πανικό και σεισμό στις αγορές, στην

Διαβάστε περισσότερα »
Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες της εστίασης: Ένταση, λογομαχίες μέχρι και... χειροδικίες από οργισμένους πελάτες
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες της εστίασης: Ένταση, λογομαχίες μέχρι και… χειροδικίες από οργισμένους πελάτες

Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες της εστίασης: Ένταση, λογομαχίες μέχρι και… χειροδικίες από οργισμένους πελάτες   Τον… μπελά τους έχουν βρει επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης και αναψυχής. Καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με αντιδράσεις

Διαβάστε περισσότερα »
Μονοκλωνικά φάρμακα: 14 μήνες μετά την εμφάνισή τους & 9 μήνες μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μονοκλωνικά φάρμακα: 14 μήνες μετά την εμφάνισή τους & 9 μήνες μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα

Μονοκλωνικά φάρμακα: 14 μήνες μετά την εμφάνισή τους & 9 μήνες μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα   Εντύπωση προκαλεί και δημιουργεί πολλά εύλογα ερωτήματα πως 14

Διαβάστε περισσότερα »
Παραλλαγή της «Μποτσουάνα»: Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για νέο εμβόλιο
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Παραλλαγή της «Μποτσουάνα»: Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για νέο εμβόλιο

Παραλλαγή της «Μποτσουάνα»: Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για νέο εμβόλιο   Η νέα παραλλαγή της «Μποτσουάνα» του κορωνοϊού, που ονομάστηκε «Όμικρον», έχει πυροδοτήσει ανησυχίες, μελέτες και ταξιδιωτικές παρεμβάσεις, καθώς οι ειδικοί προσπαθούν

Διαβάστε περισσότερα »
Στο τραπέζι «light» lockdown: Σενάρια για μέτρα και για εμβολιασμένους
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Στο τραπέζι «light» lockdown: Σενάρια για μέτρα και για εμβολιασμένους

Στο τραπέζι «light» lockdown: Σενάρια για μέτρα και για εμβολιασμένους   Η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τη Μετάλλαξη Όμικρον φέρνει σκέψεις για μέτρα στο τραπέζι που θα στοχεύουν

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida