Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πού συνεχίζει να είναι υποχρεωτικό
Μπορεί να περάσαμε ένα ολόκληρο καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς και να ακούμε τους ειδικούς εδώ και καιρό να επαναλαμβάνουν πώς πλέον εισερχόμαστε σε μια εποχή συνύπαρξης με τον κορονοϊό που πρακτικά σημαίνει οτι τα όποια μέτρα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν θα είναι ήπια, εν τούτοις, ένα μέτρο φαίνεται πως θα συνεχίζει να μας συντροφεύει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους.
Όπως έχει γίνει γνωστό, πλέον για είσοδο σε εστίαση, χώρους διασκέδασης δεν θα είναι υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ούτε το rapid test για τους ανεμβολίαστους όπως ίσχυε πέρσι.
Συγκεκριμένα, πέρσι απαγορευόταν η είσοδος σε κλειστούς χώρους καφέ, μπαρ, ταβέρνες και εστιατόρια στους ανεμβολίαστους ενώ, ακόμα και για να καθίσουν έξω από αυτά όφειλαν να επιδείξουν αρνητικό rapid test 48 ωρών.
Αυτό φέτος παύει να ισχύει χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει οτι καταργείται παντού η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Μια πρώτη γεύση πήρα με χθες με νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε και με το οποίο παρατείνεται τη χρήση τους στους εργασιακούς χώρους έως το τέλος του έτους.
Συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου, «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις», το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, οι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα συνεχίζουν μέχρι και το τέλος του έτους (31/12/2022) να επιδεικνύουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αποφασίστηκε και για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι οφείλουν να υποβάλλονται σε rapid test σε εβδομαδιαία βάση, σε δημόσια ή ιδιωτική δομή ή φαρμακείο, με δική τους δαπάνη.
Η διάταξη αυτή επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του Dnews για rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, καθώς δίνεται παράταση στα μέτρα κατά του κορονοϊού, συμπεριλαμβανουμένου και του υποχρεωτικού πιστοποιητικού εμβολιασμού για εργαζόμενους μέχρι 31 Δεκεμβρίου.
«Παραμένει το μέτρο στους εργασιακούς χώρους»
Ερωτώμενος σχετικά με το θέμα αυτό στην ενημέρωση της Δευτέρας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεκαθάρισε πως το μέτρο παραμένει και αφορά μόνο στους εργασιακούς χώρους.
“Αυτό για να το ξεκαθαρίσουμε αφορά την υποχρέωση στην εργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δεν αφορά τα πιστοποιητικά στο να μπαίνεις στα μαγαζιά ή οτιδήποτε άλλο. Την υποχρέωση των ανεμβολίαστων για ένα τεστ.
Είναι από τα τελευταία μέτρα που κρατιούνται γιατί ξέρετε, είμαστε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό και ο μεγαλύτερος λόγος είναι -αυτό που αναφερθήκαμε και προηγουμένως- γιατί ο κόσμος έχει εμβολιαστεί, και το 81% του πληθυσμού έχει νοσήσει. Αυτοί που εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο και πολύ μεγάλο κίνδυνο, είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου και για αυτό είναι αυτό μέτρο σε ισχύ ακόμη”, ανέφερε.
Ουσιαστικά εννοεί ο κύριος Θεμιστοκλέους, πως το μέτρο παρέμεινε με σκοπό να πείσει ενδεχομένως και τους τελευταίους δύσπιστους απέναντι στον εμβολιασμό, να πραγματοποιήσουν -έστω και τώρα- τον βασικό εμβολιασμό με τις δύο δόσεις και στη συνέχεια και με την αναμνηστική δόση με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, εάν το επιθυμούν για τη δική τους προστασία.
Πού αναμένεται να παραμείνει υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Πάντως το πιστοποιητικό εμβολιασμού παρέμεινε και θα συνεχίσει να παραμένει, εν αναμονή του νέου ΦΕΚ με τα μέτρα, υποχρεωτικό τις εξής περιπτώσεις εκτός από τους εργασιακούς χώρους
Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων/ΑμεΑ, οικοτροφεία, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα
Οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας
Στη δυναμικότητα των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, κέντρων χρονίως πασχόντων, δομών και ξενώνων φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνων μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομών παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, συμπεριλαμβάνονται και όσοι παρέχουν εθελοντική εργασία.