Παραλλαγή «Όμικρον»: Συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων – Όλα τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι
Στη «σκιά» της σταδιακής επέλασης της παραλλαγής «Όμικρον» συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί η αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων, ενώ θα συζητηθούν και ενδεχόμενα νέα μέτρα που θα πρέπει να προταθούν για να εφαρμοστούν μετά τις 3 Ιανουαρίου ή ακόμη και ενδιάμεσα, πριν από το τέλος της χρονιάς.
Σενάρια για νέα μέτρα πριν από την Πρωτοχρονιά
Ανησυχία επικρατεί για την υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως θα κυριαρχήσει και στη χώρα μας μέσα στις επόμενες εβδομάδες και τα σενάρια για νέα μέτρα, ακόμη και πριν από το τέλος του 2021, να φουντώνουν.
Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, με τους ειδικούς να φοβούνται νέα επιβάρυνση του συστήματος υγείας.
Το δεύτερο “πακέτο” των νέων περιοριστικών μέτρων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει πριν από το νέο έτος, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε ήπιες παρεμβάσεις και μέτρα στη διασκέδαση, σημειώνοντας πως οι νέοι περιορισμοί θα έχουν χρονικό ορίζοντα 15 ημερών.
Βασικό θέμα της συνεδρίασης των ειδικών θα είναι τα κέντρα διασκέδασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος βρίσκεται η μείωση του ωραρίου έως τα μεσάνυχτα, ενώ θα εξεταστεί η λειτουργία τους μόνο για καθήμενους ή η μείωση της πληρότητας, παρότι λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους.
Επίσης, εξετάζεται η πληρότητα μέχρι 30% στα γήπεδα ή ακόμη και η καθολική απαγόρευση φιλάθλων.
Εμβολιασμοί, αύξηση του testing, τηλεργασία
Με περαιτέρω αύξηση των εμβολιασμών, testing του πληθυσμού, αλλά και μια σειρά από μέτρα που ήδη είναι πάνω στο τραπέζι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της μετάλλαξης «Ομικρον», που εξαπλώνεται ραγδαία σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με τη Realnews.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ
Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού είναι το βασικό «κλειδί» απέναντι στην «Ομικρον», αλλά, ανάλογα με τα δεδομένα, αναμένεται ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα προκειμένου να ανασχεθεί η μετάδοσή της.
Στο κυβερνητικό επιτελείο και στο υπουργείο Υγείας αποτιμούν συνεχώς τα στοιχεία, αλλά και τον αριθμό των κρουσμάτων, που έχουν αντίκτυπο και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Οι συζητήσεις είναι συνεχείς στην κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, να δίνει ένα πρώτο στίγμα του σχεδιασμού, πέρα από το testing με τα δύο δωρεάν self tests την περίοδο των εορτών για εμβολιασμένους και μη, ώστε να ανιχνευθούν τυχόν ασυμπτωματικοί.
«Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και στη διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων.
Όλα, όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν τυχαία, αφού, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το συνεχές testing στα σχολεία έχει βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία τους και στην ανίχνευση κρουσμάτων.
Πέρα από το πακέτο παρεμβάσεων άμεσης εφαρμογής για την περίοδο των εορτών, στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν νέα στοχευμένα μέτρα, με ορίζοντα εφαρμογής τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, τα οποία έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της «Ομικρον». Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των βασικών σεναρίων που εξετάζονται είναι τα εξής:
- Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με δύο δόσεις να έχουν ισχύ επτά μηνών για όλους τους πολίτες ηλικίας 18 και άνω, κάτι που ισχύει για τους 60 και άνω από τις 13 Δεκεμβρίου. Εάν, δηλαδή, δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση μέχρι το όριο των επτά μηνών, δεν θα μπορούν να έχουν το πιστοποιητικό, που αποτελεί διαβατήριο για μια σειρά από δραστηριότητες, όπως το να μπορούν να εισέλθουν σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, σινεμά, θέατρα και γυμναστήρια, ενώ θα χρειάζονται rapid test για να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα και να ταξιδέψουν. Αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές του 2022, με σαφή στόχο την αύξηση των εμβολιασμών με αναμνηστική δόση, η οποία, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, προστατεύει κατά πολύ από την «Ομικρον». Πάντως, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό (με δύο δόσεις), όπως αποφασίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα, ισχύει για εννέα μήνες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το κάθε κράτος δεν μπορεί να ακολουθήσει τη δική του πολιτική.
- Ανάλογα με την εξέλιξη της «Ομικρον», ενδέχεται να ισχύσειωράριο στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες. Παράλληλα, έχει προταθεί, να απαγορευτεί, σε πρώτη φάση, στους ανεμβολίαστους η είσοδος στους εξωτερικούς χώρους, όπου σήμερα μπορούν να καθίσουν με αρνητικό τεστ, πριν τεθεί περιορισμός στο νυχτερινό ωράριο. Το βασικό σενάριο είναι τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης να κλείνουν τα μεσάνυχτα ή στη 1 το βράδυ. Αυτό, πάντως, σημαίνει ότι τα κέντρα διασκέδασης που ξεκινούν να υποδέχονται τους πελάτες τους αργά το βράδυ μπορεί να μην ανοίξουν, εκτός αν αναπροσαρμόσουν το ωράριό τους. Βέβαια, η τελική απόφαση για το ωράριο λειτουργίας θα ληφθεί ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση τη συγκεκριμένη περίοδο.
- Η τηλεργασία μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα εργαλείο, αφού έτσι αποφεύγεται ο πρωινός συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, ενώ αραιώνουν και οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας τους. Σε πρώτη φάση, μπορεί να επιλεγεί ένα ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας τουλάχιστον 40%.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews