Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Η υποχρεωτικότητα έβαλε «φρένο» στην πορεία αύξησης του εμβολιασμού

5λ ανάγνωσης
Η υποχρεωτικότητα έβαλε «φρένο» στην πορεία αύξησης του εμβολιασμού

Τους γύρισε μπούμερανγκ! Η κυβέρνηση το γνωρίζει όμως δεν διστάζει να επιμένει στις αυταρχικές τακτικές

Η αυταρχική στάση της κυβέρνησης στο θέμα των εμβολιασμών και η επιβολή της υποχρεωτικότητας, όχι μόνο δεν βοήθησε στο να πειστούν οι υγειονομικοί να εμβολιαστούν, αλλά αντιθέτως, προκάλεσε κύμα οργής και αντίδρασης. 

Γιατροί και νοσηλευτές που χειροκροτήθηκαν ως ήρωες για την γενναία μάχη που έδωσαν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, είδαν την πόρτα της εξόδου και μπήκαν σε αναστολή επειδή αντιστάθηκαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η τακτική που αφαιρεί κάθε δικαίωμα στην ελεύθερη βούληση, οδήγησε σύμφωνα με τα στοιχεία της σελίδας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόσληψης Νοσημάτων (ECDC) στην ανακοπή της πορείας των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, μέχρι τον μήνα Ιούλιο που ανακοινώθηκε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός και όσοι αντισταθούν θα μπουν σε αναστολή χωρίς αποδοχές, τα ποσοστά εμβολιασμού του συνόλου του πληθυσμού και των άνω των 18 στην Ελλάδα ήταν ίδια και υψηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά εμβολιασμού του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

11

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 27 (5-11 Ιουλίου)  το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών άνω των 18 ετών στη χώρα μας ήταν 47.9%, και στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ ήταν το ίδιο 47.9%, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού το ποσοστό στην Ελλάδα ήταν 39.6% ενώ στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ ήταν 39.3%.

Μετά τις 12 Ιουλίου όπου ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης ξεκίνησαν να μιλούν για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, τα ποσοστά άλλαξαν και ξεκίνησε η «κατηφόρα».

Πλέον, στην εβδομάδα 36 (από 6 έως 12 Σεπτεμβρίου) το ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 18 στην Ελλάδα 65.1% και στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ είναι 71.6%. Δηλαδή παρουσιάζεται απόκλιση της Ελλάδας κατά 6.5%. Στο σύνολο του πληθυσμού τα ποσοστά  στην Ελλάδα 60.1% ενώ στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ είναι 65.8%. Η χώρα μας δηλαδή σημειώνει απόκλιση 5.7%.

22

Τα ποσοστά δείχνουν ότι μετά τις εξαγγελίες για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών στην Ελλάδα ανακόπηκε η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών σε σχέση με τα ποσοστά των χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του προέδρου  του ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου και μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών Γιώργου Μανουσάκη, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η καθιέρωση της υποχρεωτικότητας αύξησε θεαματικά τα ποσοστά εμβολιασμού της κοινωνικής ομάδας στην οποία αναφερόταν, δηλαδή των υγειονομικών. Όμως αυτό δεν συνέβη.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, η πορεία αύξησης του ποσοστού πλήρως εμβολιασμού των υγειονομικών στην Ελλάδα είχε σταθερή άνοδο από την αρχή του έτους και από την εξαγγελλία και καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού του υγειονομικών και μετά δεν υπήρξε καμμιά θεαματική άνοδος. Την εβδομάδα 18 (3-9 Μαίου) το ποσοστό πλήρως εμβολιασμού των υγειονομικών στην Ελλάδα ήταν 58.8%, την εβδομάδα 27 (5-11 Ιουλίου) το ποσοστό ήταν 73.6% (αύξηση 14.8% σε 9 εβδομάδες).

33

Στις 12 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς και την εβδομάδα  36 (6 έως 12 Σεπτεμβρίου) το ποσοστό πλήρως εμβολιασμού των υγειονομικών στην Ελλάδα είναι 82.5% (αύξηση 8.9% σε 9 εβδομάδες). Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού με μία τουλάχιστον δόση: Την εβδομάδα 18 (3-9 Μαίου) το ποσοστό εμβολιασμού με μία τουλάχιστον δόση των υγειονομικών στην Ελλάδα ήταν 66%, την εβδομάδα 27 (5-11 Ιουλίου) το ποσοστό ήταν 77.2% (αύξηση 11.2% σε 9 εβδομάδες).

Στις 12 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς και την εβδομάδα 36 (6 έως 12 Σεπτεμβρίου) το ποσοστό  εμβολιασμού με μία τουλάχιστον δόση των υγειονομικών στην Ελλάδα είναι 87.8% (αύξηση 10.6% σε 9 εβδομάδες).

44

Όπως φαίνεται δηλαδή από τα στατιστικά, το ποσοστό αύξησης του εμβολιασμού των υγειονομικών τις 9 εβδομάδες από την εξαγγελία της υποχρεωτικότητας μέχρι σήμερα, είναι μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης του εμβολιασμού τις 9 εβδομάδας πριν την εξαγγελία της υποχρεωτικότητας.

Το κυβερνητικό επιτελείο, όπως φαίνεται γνωρίζει καλά αυτά τα στοιχεία ωστόσο δεν διστάζει να επιμένει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και να εξοστρακίζει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που όλο αυτό το διάστημα ευχαριστούσε για τον αγώνα τους. Μια τακτική που προφανώς όχι μόνο δεν ενισχύει την πορεία του εμβολιασμού αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται αήθης και βλαπτική ενόψει του νέου κύμματος της πανδημίας το οποίο όπως προειδοποιούν οι ειδικοί είναι «μπροστά μας».

 

 

 

 

 

 

πηγή

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *