Εμβόλιο AstraZeneca: Το παρασκήνιο που οδήγησε στο να μην αλλάξουν τα όρια ηλικίας

Εμβόλιο AstraZeneca: Το παρασκήνιο που οδήγησε στο να μην αλλάξουν τα όρια ηλικίας

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Εμβόλιο AstraZeneca: Το παρασκήνιο που οδήγησε στο να μην αλλάξουν τα όρια ηλικίας

Η αύξηση του ηλικιακού ορίου για το εμβόλιο της AstraZeneca -με επικρατέστερο να μην γίνεται το εμβόλιο στους κάτω των 50 ετών- μετά τα πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ αξιολόγησε ότι σχετίζονται με το εμβόλιο, ήταν το φλέγον θέμα της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Εντούτοις, παρά τον έντονο προβληματισμό για τα περιστατικά που καταγράφηκαν, αλλά και τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα όρια ηλικίας δεν μεταβλήθηκαν, δηλαδή οι άνω των 30 ετών θα εξακολουθήσουν να εμβολιάζονται με AstraZeneca, ενώ η Επιτροπή Εμβολιασμών αρκέστηκε μόνο σε συστάσεις.

Οι λόγοι της απόφασης

Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η πρόερος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, η Επιτροπή έκρινε ότι το όφελος από τον εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου εκδήλωσης του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά του ιού στη χώρα μας, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα.

Η Επιτροπή επισήμανε επίσης ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.

“Είναι, δηλαδή, στην επιλογή της γυναίκας να κάνει το εμβόλιο που επιθυμεί”, είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση θρόμβωσης-θρομβοπενίας, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύνολο 9.000.000 δόσεων, δεύτερων δόσεων, καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις.

Αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου, συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση.

Οι διαφωνίες

Πέρα όμως από τις εξηγήσεις της Επιτροπής για τους λόγους που δεν μεταβλήθηκαν τα ηλιακά όρια, οι διαφωνίες στους κόλπους των ειδικών παραμένουν έντονες.

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού επανέλαβε ότι τάσσεται κατά του εμβολιασμού νεότερων γυναικών, κυρίως με AstraZeneca, υπό τον όρο ότι υπάρχει άλλο εμβόλιο, σημειώνοντας πως στις περιπτώσεις των νέων γυναικών, αλλά και των ανδρών όπου υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού εμβολίου ή εκείνους που δεν κυκλοφορούν, είναι καλύτερο να περιμένουν.

Το plan B

Την ίδια ώρα πάντως, οι αυξημένες παραδόσεις από τη Pfizer, στην ουσία θα πολλαπλασιάσουν τα ραντεβού που γίνονται με εμβόλιο Mrna.

“Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι και ο φόβος των συμπολιτών μας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχει θέμα, καθώς υπάρχει αφθονία εμβολίων και ο καθένας θα μπορεί να επιλέγει αυτό που θέλει” είπε ο Γιώργος Χρούσος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σημειώνεται πως από την έναρξη των εμβολιασμών έχουν χορηγηθεί 3.662.292 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 499.799 δόσεις εμβολίου της Moderna, 88.730 δόσεις εμβολίου Johnson & Johnson και 905.915 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca.

 

ΠΗΓΗ: Τhetoc.gr

Δείτε Επίσης

Ποιοι εξαιρούνται από τα δωρεάν self test που διανέμονται από σήμερα - Τι προκάλεσε την οργή των φαρμακοποιών
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ποιοι εξαιρούνται από τα δωρεάν self test που διανέμονται από σήμερα – Τι προκάλεσε την οργή των φαρμακοποιών

Ποιοι εξαιρούνται από τα δωρεάν self test που διανέμονται από σήμερα Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, η δωρεάν διάθεση του πρώτου self test για την περίοδο των Χριστουγέννων στους πολίτες, ωστόσο κάποιοι

Διαβάστε περισσότερα »
Από τις 16 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 χρόνων
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Από τις 16 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 χρόνων

Από τις 16 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 χρόνων     13 Δεκεμβρίου έρχονται τα σκευάσματα της Pfizer για ανηλίκους που εγκρίθηκαν από τον ΕΟΦ Στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσουν

Διαβάστε περισσότερα »
Δωρεάν self test για όλους από σήμερα
ΕΛΛΑΔΑ

Δωρεάν self test για όλους από σήμερα

Δωρεάν self test για όλους από σήμερα Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί και τον Ιανουάριο Από σήμερα, Δευτέρα 6/12, αρχίζει η δωρεάν διανομή self test ενόψει των Χριστουγέννων. Όπως έχει ανακοινωθεί, από σήμερα μέχρι και τις

Διαβάστε περισσότερα »
Kορονοϊός: Πού μπαίνει «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους από σήμερα
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Kορονοϊός: Πού μπαίνει «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους από σήμερα

Kορονοϊός: Πού μπαίνει «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους από σήμερα Νέο “μπλόκο” στους ανεμβολίαστους πολίτες φέρνει από σήμερα έως τις 13 Δεκεμβρίου στις 6 π.μ η απόφαση για τα υγειονομικά μέτρα που

Διαβάστε περισσότερα »
Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα (4/12/2021)     Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα (4/12/2021) Στα 1537 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοιού στην Αττική, όπως

Διαβάστε περισσότερα »
Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου στους τρεις μήνες
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου στους τρεις μήνες

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου στους τρεις μήνες   Άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής η πλατφόρμα των ραντεβού για την 3η δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 στους τρεις μήνες. Το άνοιγμα

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Κρεοπωλείο Παπαδημητρίου Κοζάνη
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida