Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Εγκλωβισμένοι χιλιάδες εργαζόμενοι που αδυνατούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους

5λ ανάγνωσης
Εγκλωβισμένοι χιλιάδες εργαζόμενοι που αδυνατούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους

Με δεμένα τα χέρια είναι χιλιάδες εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και μετά από 9 μήνες βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη των εμβολιαζόμενων, καθώς από τη μία δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και από την άλλη δεν δικαιούνται απαλλαγή από το απαράδεκτο καθεστώς της υποχρεωτικότητας, καθώς η πάθησή τους δεν καταγράφεται στους λόγους απαλλαγής. Ετσι, καλούνται από την κυβέρνηση, με ατομική τους «ευθύνη», είτε να αναλάβουν το ρίσκο του εμβολιασμού, είτε να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα αμέτρητα ράπιντ τεστ ώστε να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση δικηγόρου που απευθύνθηκε στην εφημερίδα μας, με ιστορικό καρδιοπάθειας, και η οποία εμβολιάστηκε τον περασμένο Μάη (κατόπιν ιατρικής σύστασης) με «AstraZeneca» (ΑΖ) που ήταν τότε διαθέσιμο για την ηλικιακή της ομάδα. Είκοσι μέρες αργότερα ένιωσε πόνο στο στήθος και μετά από σειρά εξετάσεων διαπιστώθηκε ισχαιμικό επεισόδιο (περιστατικό θρόμβωσης) σε κάποιο καρδιακό αγγείο. Οι γιατροί έκριναν ότι δεν πρέπει να γίνει η δεύτερη δόση του AΖ, καθώς και κανένα άλλο εμβόλιο με βάση τα ιατρικά δεδομένα που είχαν τότε στη διάθεσή τους.

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου υπάγονται στους ανεμβολίαστους, με την πολιτική της κυβέρνησης να «τσουβαλιάζει» όσους αδυνατούν για ιατρικούς λόγους να εμβολιαστούν με τους λεγόμενους «αρνητές».

Και επειδή ανεμβολίαστοι και μη πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να εισέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες, κλειστούς χώρους με μοριακό τεστ ή ράπιντ (ειδικά για τα δικαστήρια προβλέπεται ράπιντ 48 ωρών ή μοριακό 72 ωρών) με ατομικό κόστος, η συγκεκριμένη εργαζόμενη χαρατσώνεται κανονικά για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις υποθέσεις της.

Οι δε μονάδες του ΕΟΔΥ που διενεργούν δωρεάν τεστ σε αυτές τις κατηγορίες, δίνουν το αποτέλεσμα μόνο προφορικά και δεν το καταχωρούν στο σύστημα (gov.gr) για έκδοση βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου. Στους λογαριασμούς αυτούς εμφανίζεται το μήνυμα «χωρίς ολοκληρωμένο εμβολιασμό δεν εκδίδονται πιστοποιητικά και βεβαιώσεις για αποτελέσματα διαγνωστικών ελέγχων από δημόσιες δομές».

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνθρωποι με διάφορα νοσήματα, τους οποίους η κυβέρνηση «ξεπετάει» με το μαστίγιο της υποχρεωτικότητας, είναι ενδεικτική του εμβολιαστικού προγράμματος που είναι σε εξέλιξη και το οποίο καμιά σχέση δεν έχει με τις ανάγκες του λαού για εξατομικευμένη προσέγγιση, για φαρμακοεπαγρύπνηση, για προληπτικές εξετάσεις πριν και μετά τον εμβολιασμό κ.ο.κ. Ετσι η υποχρεωτικότητα στέλνει τέτοιους ασθενείς να ξετρυπώσουν μόνοι τους το πώς θα βγάλουν άκρη σε σχέση με την απαλλαγή τους, καθώς το σχετικό ΦΕΚ αφορά την απαλλαγή μόνο στους υγειονομικούς.

Οι ευπαθείς ομάδες που ανήκουν σε αυτή την «γκρίζα ζώνη» του εμβολιασμού, γίνονται μπαλάκι μεταξύ ΕΟΔΥ (που δεν έδωσε σαφή απάντηση για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει η εργαζόμενη), υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (όπου όπως ομολογήθηκε, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κι άλλες ομάδες όπως όσοι έχουν νοσήσει στο εξωτερικό), ΥΠΕ και υπουργείου Υγείας (το οποίο παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για όσους αδυνατούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους) και μένουν στην αναμονή μέχρι νεοτέρας.

Μετά την ατέρμονη γραφειοκρατία, η δικηγόρος ενημερώθηκε από την Ομάδα Διαχείρισης Εμβολιασμού «ότι οι μέχρι τώρα οδηγίες δεν αναφέρουν κάτι αναφορικά με την εξαίρεση πολιτών από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Το θέμα αυτό βρίσκεται υπό ανάλυση από τους αρμόδιους. Παρακαλούμε όπως αναμείνετε για εκ νέου ανακοινώσεις» και οι θεράποντες γιατροί βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Μόλις στο 57,7% η εμβολιαστική κάλυψη

Στο μεταξύ, μόλις 1,7% αυξήθηκε το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης τις τελευταίες 15 μέρες, φτάνοντας στο 57,7%, απέχοντας από το επιθυμητό τείχος ανοσίας (άνω του 80%), ενώ το 61,1% έχει εμβολιαστεί μόνο με μια δόση. Στο φόντο αυτό, η κυβέρνηση προανήγγειλε «στοχευμένες δράσεις το επόμενο διάστημα», εστιάζοντας σε περιοχές που παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμών, χωρίς βέβαια στις «δράσεις» αυτές να περιλαμβάνεται η ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και ειδικά της ΠΦΥ, που αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την ενίσχυση των εμβολιασμών.

Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *