Αποκαλυπτική μελέτη Γ.Ιωαννίδη για τον Covid-19: Οι ανεμβολίαστοι νέοι αν νοσήσουν έχουν 0,0013% πιθανότητα θανάτου
H μελέτη του Γ.Ιωαννίδη απάντηση σε όσους υποστηρίζουν «θα πεθάνουν οι ανεμβολίαστοι»
Μια από τις πιο ψύχραιμες και πιο σοβαρές φωνές που έχουν ακουστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού είναι αυτή του κορυφαίου επιδημιολόγου, Γιάννη Ιωαννίδη.
Ο καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης του Stanford University δημοσίευσε μια νέα μελέτη στο MedRxiv η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό επιβίωσης των ατόμων κάτω των 20 ετών που κολλούν κορωνοϊό είναι 99,9987%.
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν από τη μελέτη ελήφθησαν πριν από την εμφάνιση των προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού, πράγμα που σημαίνει ότι οι αριθμοί ισχύουν για μη εμβολιασμένους ανθρώπους, ενώ αφορούν το στέλεχος Άλφα, το οποίο θεωρείται ότι κάνει πιο σοβαρή νόσηση σε σχέση με την Όμικρον.
Ο Ιωαννίδης δημοσίευσε προηγουμένως μια ανάλυση μελετών οροθετικού επιπολασμού (αντισώματος) από το 2020, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλύψει ότι το ποσοστό θνησιμότητας από μόλυνση από τον Covid-19 παγκοσμίως ήταν περίπου 0,15%.
Στην Ευρώπη, ο αριθμός διαμορφώθηκε στο 0,3%-0,4%, ενώ στην Αφρική και την Ασία υποχώρησε στο 0,05%.
Τώρα ο καθηγητής δημοσίευσε νέες πληροφορίες που αναλύουν τα ποσοστά θνησιμότητας από μόλυνση ανά ηλικία.
«Από την ανάλυση 25 ερευνών οροθετικού επιπολασμού σε 14 χώρες, ο καθηγητής Ιωαννίδης βρήκε ότι το IFR κυμαινόταν από 0,0013% στους κάτω των 20 ετών (περίπου ένα στα 100.000) έως 0,65% σε άτομα ηλικίας 60 ετών».
Για τα άτομα άνω των 70 ετών που δεν βρίσκονται σε οίκο φροντίδας ήταν 2,9%, αυξανόμενο στο 4,9% για όλα τα άτομα άνω των 70 ετών.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και για τους ηλικιωμένους, περισσότερο από το 95% των μολυσμένων επιβιώνουν – 97,1% όταν λαμβάνουμε υπόψη εκείνους που δεν βρίσκονται σε οίκο φροντίδας.
Για τους νεότερους ο κίνδυνος θνησιμότητας είναι της τάξεως του 99,9987% ακόμη και εάν νοσήσουν βαριά.
Αυτά τα ποσοστά επιβίωσης περιλαμβάνουν άτομα με υποκείμενες παθήσεις, επομένως για τους υγιείς τα ποσοστά θα είναι ακόμη υψηλότερα (και τα ποσοστά θνησιμότητας χαμηλότερα).
Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα ότι το ποσοστό θνησιμότητας λόγω μόλυνσης από τον COVID είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
«Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι ο Covid είναι μια ήπια ασθένεια σε όλες εκτός από μια μικρή μειοψηφία των περιπτώσεων.
Με την Όμικρον να μειώνει τώρα τη σοβαρότητα βαριάς νόσησης, ακόμη και οι υποστηρικτές του lockdown θα πρέπει να αποδεχτούν ότι αυτός ο ιός είναι πολύ κάτω από ένα επίπεδο όπου οι περιορισμοί και τα μέτρα να θεωρούνται δικαιολογημένα».
Τα αποτελέσματα της μελέτης θέτουν για άλλη μια φορά υπό αμφισβήτηση τον ορθολογισμό της χορήγησης εμβολίων COVID-19 σε νέους και παιδιά.
Μέρος της μελέτης αναφέρει τα εξής:
Συμπεριλήφθηκαν είκοσι πέντε έρευνες οροεπιπολασμού που αντιπροσωπεύουν 14 χώρες.
Σε όλες τις χώρες, η διάμεση τιμή IFR σε ηλικιωμένους και ηλικιωμένους που κατοικούν στην κοινότητα συνολικά ήταν 2,9% (εύρος 0,2%-6,9%) και 4,9% (εύρος 0,2%-16,8%) χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οροαναστροφή (2,4% και 4,0%, αντίστοιχα, αντιπροσωπεύοντας 5% μηνιαία οροαναστροφή).
Πολλαπλές αναλύσεις ευαισθησίας έδωσαν παρόμοια αποτελέσματα.
Το IFR ήταν υψηλότερο με μεγαλύτερα ποσοστά ατόμων >85 ετών.
Τα στρώματα νεότερης ηλικίας είχαν χαμηλές τιμές IFR (διάμεσος 0,0013%, 0,0088%, 0,021%, 0,042%, 0,14% και 0,65%, σε 0-19, 20-29, 30-39, 40-49, 50-59, και 60-69 ετών ακόμη και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οροαναστροφή).
Συμπεράσματα Το IFR του Covid-19 σε ηλικιωμένους που κατοικούν στην κοινότητα είναι χαμηλότερο από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως.
Πολύ χαμηλά IFR επιβεβαιώθηκαν στους νεότερους πληθυσμούς.