Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Βήμα-βήμα η ένσταση για το πρόστιμο των 300 ευρώ – Αναλυτικός οδηγός

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Βήμα-βήμα η ένσταση για το πρόστιμο των 300 ευρώ - Αναλυτικός οδηγός
Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Βήμα-βήμα η ένσταση για το πρόστιμο των 300 ευρώ – Αναλυτικός οδηγός

Αναλυτικές οδηγίες για το πώς οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στους οποίος επιβλήθηκε το πρόστιμο των 300 ευρώ για μη διενέργεια των δύο υποχρεωτικών rapid test τη βδομάδα, δίνει το υπουργείο Εργασίας.

Σημειώνεται ότι μετά την «επιβολή – κοινοποίηση» της κάθε πράξης επιβολής προστίμου στον προσωπικό λογαριασμό του ενδιαφερόμενου εργαζόμενου στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα εντός 5 ημερών να υποβάλλει ένσταση, η οποία κατατίθεται μόνο ηλεκτρονικά στο ΕΡΓΑΝΗ, περιλαμβάνοντας τις αντιρρήσεις που επικαλείται για την επιβολή του προστίμου. Η ένσταση εξετάζεται εντός 15 εργάσιμων ημερών.

Πού υποβάλλεται η ένσταση

Σύμφωνα με τις οδηγίες, το πρόστιμο κοινοποιείται με κάθε πρόσφορο τρόπο στον παραβάτη και η πράξη επιβολής προστίμου γνωστοποιείται στον ιστότοπο του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ https://supportemloyees.yeka.gr στον προσωπικό λογαριασμό του εργαζόμενου, στον οποίο ο εργαζόμενος έχει πρόσβαση με τους κωδικούς taxisnet.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Εντός πέντε ημερών από την κοινοποίηση του προστίμου, ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά τις αντιρρήσεις του στη διεύθυνση https://supportemloyees.yeka.gr, με ένσταση προς το αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων η οποία εξετάζεται εντός 15 εργάσμιων ημερών από την παραλαβή της (υποβολή της).

α. Εφόσον οι αντιρρήσεις γίνουν δεκτές, η πράξη επιβολής προστίμου ανακαλείται
β. Εφόσον οι αντιρρήσεις γίνουν εν μέρει δεκτές τροποποιείται η απόφαση προσδιορισμού της ΠΕΠ και εκδίδεται νέα ΠΕΠ, και
γ. Εφόσον οι αντιρρήσεις δεν γίνουν δεκτές απορρίπτεται το αίτημα του εργαζόμενου.

 

Βεβαίωση του προστίμου και κοινοποίηση στη ΔΟΥ

Εφόσον το πρόστιμο δεν ανακληθεί βεβαιώνεται από το αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων με αποστολή στη ΔΟΥ φορολογικής κατοικίας του παραβάτη του νόμιμου τίτλου, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α΄ 90) και εντάσσεται ως έσοδο στον Αναλυτικό λογαριασμό Εσόδων (ΑΛΕ) 1560925001 «Πρόστιμα για παραβάσεις των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».

Υπενθυμίζεται ότι οι παραβάσεις για μη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης διαπιστώνονται ανά εβδομάδα αναφοράς και για κάθε εβδομάδα αναφοράς επιβάλλεται ξεχωριστό πρόστιμο.

Οι λόγοι της ένστασης

Υποβάλλοντας την ένσταση ο εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει μια σειρά από λόγους, οι οποίοι όπως εμφανίζονται στο σύστημα είναι οι εξής:

α) ήμουν πλήρως εμβολιασμένος (ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ).

β) είχα πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ (EΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΟΣΗΣΗΣ).

γ) έχω υποβληθεί στον αριθμό διαγνωστικών ελέγχων κορονοιού για την εβδομάδα αναφοράς που υποχρεούμαι (EΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ/ΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ/ΕΛΕΓΧΩΝ).

δ) συντρέχει ένας από τους παρακάτω λόγους δικαιολογημένης μη διενέργειας του προβλεπόμενου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων νόσησης:

i) παρέχω εργασία αποκλειστικά μέσω τηλεργασίας (EΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΕΝΤΥΠΟ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ/ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ Ή ΑΛΛΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ).

ii) απουσίαζα με άδεια μετ’ αποδοχών ή με άδεια ασθενείας ή άδεια λοχείας ή άλλη άδεια ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΔΕΙΩΝ / ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Ή ΑΛΛΟ EΓΓΡΑΦΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΔΕΙΑΣ.

iii) κατέχω ισοδύναμο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης άλλης χώρας (ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ Ή ΝΟΣΗΣΗΣ),

ε) άλλος λόγος. Στην περίπτωση επιλογής της τιμής «άλλος λόγος» είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του πεδίου [ΑΛΛΟΣ ΛΟΓΟΣ (Υποχρεωτικό αν επιλέξετε άλλο λόγο)].

Σε περίπτωση που από την λίστα τιμών επιλεγεί η περίπτωση (α) είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του πεδίου ημερομηνίας τελευταίου Εμβολιασμού. «Επισυναπτόμενο αρχείο».
Για την ολοκλήρωση της υποβολής της ένστασης συνυποβάλλοντα, αφού σαρωθούν και αποθηκευτούν σε ένα αρχείο μορφής PDF τα επισυναπτόμενα έγγραφα.

Δείτε αναλυτικά βήμα-βήμα πώς υποβάλλεται η ένσταση στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ:

 

 

ΚΛΙΚ  ΕΔΩ

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...