17 C
Πτολεμαΐδα
24 Σεπτεμβρίου 2020''Κωλοτούμπα'' ΣΥΡΙΖΑ για τους Λιγνίτες ;
Επικαιρότητα

”Κωλοτούμπα” ΣΥΡΙΖΑ για τους Λιγνίτες ;

Από την στήλη σχολιάζοντας στο eordaialive.com

Μέτα και την απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη για την απόσυρση των λιγνιτών μονάδων μέχρι και το 2023 , το κόμμα τις αξιωματικής αντιπολίτευσης  μέσω στελεχών , συνδικαλιστικών φορέων,  και υποστηρικτών,  εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους ασκώντας  δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, καθώς το σχέδιο της βίαιης όπως χαρακτηρίζουν απολιγνιτοποίησης, είναι καταστροφικό για την Δυτική Μακεδονία , με όλες τις γνώστες συνέπειες απώλειας θέσεων εργασίας , τηλεθερμάνσεων  κτλπ.

Το επιχείρημα ενός διαφορετικού σχεδίου, μάλιστα αναφερόμενοι συστηματικά της Γερμανίας (και άλλων Ευρωπαϊκών χώρων) να μεταβούν σε μία σταδιακή και ομαλή μετάβαση , διατηρώντας για πολύ μεγαλύτερο διάστημα τις λιγνιτικές μονάδες ,  να μη συνάδει με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού.

Βεβαία να μην ξεχάσουμε ότι και μετά την κατά την άποψη μας απαράδεκτη δήλωση του πρωθυπουργού σε γερμανική εφημερίδα  στην οποία αναφέρθηκε με απαξιωτικό τρόπο προς τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας , και δίνοντας το πράσινο φως προς τις Γερμανικές εταιρίες , στελέχη και συνδικαλιστική φορείς ανέβηκαν στα κάγκελα!

Όχι αδίκως ..

Αλλά θα έπρεπε τουλάχιστον για ευνόητους λόγους να καταδικάσουν τις δηλώσεις του πρώην υπουργού , όπως και τελικά να μας αποσαφηνίσουν αν η δήλωση εκφράζει προσωπικά τον πρώην υπουργό , η συνολικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε πρόσφατη δήλωση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού ενέργειας Γιώργου Σταθάκη , κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Τάσο Τέλλογλου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αντικρούει τα επιχειρήματα αυτά , μάλιστα τονίζοντας  ότι η μόνη διαφορά με το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ότι ίσως η μονάδα (υπό κατασκευή )Πτολεμαΐδα 5 κατά τη γνώμη του  μπορεί να μείνει έως το 2038 .

 

Η δήλωση σχετικά με τους λιγνίτες από τον :real.gr.

 

Ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Τάσο Τέλλογλου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε ότι η πράσινη μετάβαση η οποία είναι δεδομένη θα γίνει το 2030 οπότε θα παράγουμε το 60% – 70% της ενέργειάς μας από ΑΠΕ.

Μέχρι το 2050 θα έχει ολοκληρωθεί ένας τεράστιος μετασχηματισμός της οικονομίας, όπως είπε. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας της Ελλάδας αφού αφορά στην βιομηχανική ανασυγκρότηση και στον τουρισμό. Αυτό προϋποθέτει χρηματοδότηση, θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στήριξη των παραγωγικών – τεχνολογικών δυνάμεων που θα κάνουν αυτή την αλλαγή, δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

Σχετικά με τον λιγνίτη, ο κ. Σταθάκης είπε ανέφερε ότι η διαφωνία με τη Κυβέρνηση αφορά στην μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία κατά τη γνώμη του μπορεί να μείνει έως το 2038. Μέχρι τότε τα σχέδια και της προηγούμενης και αυτής της κυβέρνησης είναι παρόμοια, όπως είπε. “Η απάντηση είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ ενώ θα πρέπει να φτιάξουμε και μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες θα πρέπει πιθανότατα να αποσυρθούν επίσης το 2030” δηλωσε.

Ο κ. Σταθάκης συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα για να γίνουν 7 νησιά 100% ΑΠΕ με αποθήκευση. Παράλληλα, με τις ενεργειακές κοινότητες όλοι μπορούν να γίνουν δυνητικά παραγωγοί ενέργειας μέσω ΑΠΕ σε ένα αποκεντρωμένη μοντέλο πράσινης μετάβασης, είπε κλείνοντας.

 

Λ.Λ.

 

 

 

 

 Φόρτωση....

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης. Συνεχίζοντας την περιήγηση στον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, πατήστε "Περισσότερα". Αποδοχή Περισσότερα

Ενεμφανίσθη ο Δήμαρχος, ο κύριος Πλακεντάς! Εκπληκτικό!!

1. Ο κύριος Πλακεντάς στο τιμόνι του Δήμου Εορδαίας

Loading ... Loading ...

2. Πώς κρίνετε το επιτελείο συνεργατών του Δημάρχου κυρίου Πλακεντά

Loading ... Loading ...

3. Σε ποια ηλικιακή κατηγορία ανήκετε

Loading ... Loading ...

Eordaialive στην καρδία της Κοινωνίας!