Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Πως ανανεώνονται και εκτελούνται ηλεκτρονικά οι μηνιαίες και οι επαναλαμβανόμενες συνταγές

4λ ανάγνωσης
Πως ανανεώνονται και εκτελούνται ηλεκτρονικά οι μηνιαίες και οι επαναλαμβανόμενες συνταγές

Πως ανανεώνονται και εκτελούνται ηλεκτρονικά οι μηνιαίες και οι επαναλαμβανόμενες συνταγές

Ηλεκτρονική άυλη συνταγογράφηση των μηνιαίων και των επαναλαμβανόμενων φαρμακευτικών συνταγών

 

 

Νόμος 4737/2020 – ΦΕΚ Τεύχος A’ 204/22.10.2020
Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα -ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ- (ALEXANDER S. ONASSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION)», που εδρεύει στο VADUZ του LIECHTENSTEIN, και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ν.Π.Ι.Δ.), επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις.

Άρθρο εικοστό τρίτο
Διαδικασία επανέκδοσης συνταγών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έγκρισης φαρμάκων μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης

1. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως το αργότερο έως τις 31.12.2020, μηνιαίες ή επαναλαμβανόμενες συνταγές, που αφορούν σταθερή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες και έχει παρέλθει η ισχύς τους κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος, ανανεώνονται για χρονικό διάστημα έως τριών (3) μηνών και εκτελούνται έως την 31.12.2020, ως εξής:

Οι θεράποντες ιατροί δύνανται να επανεκδίδουν τη συνταγή, κατόπιν αιτήματος των ασθενών, διατυπωμένου μέσω τηλεφώνου, τηλεομοιοτυπίας, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου.

Για τις εν λόγω συνταγές, δεν απαιτούνται η έκδοση φύλλου της συνταγής από τον θεράποντα ιατρό, καθώς και τα συνοδευτικά έντυπα.

Με την επανέκδοση της συνταγής από τον ιατρό, η συνταγή θα είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά στα φαρμακεία για υποχρεωτική εκτέλεση μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Σε περιπτώσεις σκευασμάτων που διατίθενται κατόπιν ατομικής παραγγελίας, μετά την επανέκδοση της οικείας συνταγής, η παραγγελία διενεργείται κατόπιν μνείας από τον θεράποντα ιατρό επί των σχολίων της συνταγής ότι πρόκειται για «επαναλαμβανόμενη θεραπεία», η οποία, έως την 31.12.2020, επέχει θέση του προβλεπόμενου από την οικεία άδεια κυκλοφορίας ατομικού εντύπου οδηγιών, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων.

Οι δικαιούχοι περίθαλψης, οι συγγενείς α΄ και β΄ βαθμού αυτών ή τρίτα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα προσέρχονται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ταυτοποίησής, ήτοι ταυτότητα και τον αριθμό φορολογικού μητρώου, στο φαρμακείο επιλογής τους με τον κωδικό (barcode) της συνταγής.

Η παραλαβή των φαρμάκων από τρίτα πρόσωπα προϋποθέτει την προσκόμιση των ανωτέρω δικαιολογητικών ταυτοποίησης και τη συμπλήρωση απλής υπεύθυνης δήλωσης που συντάσσεται και παραδίδεται στο φαρμακείο.

Τα δικαιολογητικά ταυτοποίησης αναγράφονται στο φύλλο εκτέλεσης συνταγής.

Κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων είναι δυνατή η ταυτόχρονη εκτέλεση στα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας τριών (3) συνεχόμενων φύλλων των επαναλαμβανόμενων συνταγών που βρίσκονται σε ισχύ ή πρόκειται να εκδοθούν από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

 

 

2. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως το αργότερο έως την 31.12.2020, δύναται να παρατείνεται η ισχύς μηνιαίων ή επαναλαμβανόμενων συνταγών, που αφορούν σταθερή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες, οι οποίες είτε έχουν εκδοθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά ακόμα δεν έχει παρέλθει η ισχύς τους, είτε πρόκειται να εκδοθούν, μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ..

3. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως το αργότερο έως την 31.12.2020, για φάρμακα που εγκρίνονται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.) είναι εφικτή η συνέχιση της αγωγής σε ασθενείς που ήδη λαμβάνουν θεραπεία μέχρι την 31.12.2020, κατόπιν καταχώρισης σχετικού ηλεκτρονικού αιτήματος του θεράποντα ιατρού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Σ.Η.Π.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο