Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Κούρεμα χρεών και προστασία της επαγγελματικής στέγης ζητεί η εστίαση

3λ ανάγνωσης
Προς Απρίλιο το άνοιγμα της εστίασης

Εστίαση: Κουρέματα χρεών και διασφαλίσεις ότι την επόμενη μέρα της έναρξης της κανονικότητας δε θα βρεθούν αντιμέτωποι είτε με εξώσεις είτε με απαιτήσεις υπέρογκων ενοικίων  ζητούν οι επιχειρηματίες της εστίασης και όχι μόνο.

Στο φόντο μάλιστα των ανακοινώσεων του υπ. Οικονομικών χτες θεωρούν ότι σαφώς τα μέτρα είναι χρήσιμα αλλά ωστόσο δεν αρκούν και ήδη πολλοί του κλάδου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του αφανισμού.

Να σημειωθεί ότι χτες στο πλαίσιο ενημέρωσης για το νέο πακέτο μέτρων διοργανώθηκε τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον κλάδο. «Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31ηΙουλίου 2021» ανέφερε χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δίνοντας το εύρος της στήριξης μέσω του εργαλείου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 για τον κλάδο.

Πάντως πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου μπορεί να αναγνωρίζουν ότι ο προϋπολογισμός έχει συγκεκριμένες αντοχές ωστόσο σημειώνουν ότι παρά τις επιστρεπτέες προκαταβολές ο λογαριασμός δε βγαίνει λόγω του παρατεταμένου Lock down. «Πήρα από την Επιστρεπτέα 5 ένα ποσό 4.000 ευρώ που δε φτάνει ούτε για το ρεύμα στα δυο μαγαζιά που διατηρώ» αναφέρει επιχειρηματίας του κλάδου που τονίζει ότι η κατάσταση είναι άκρως οριακή και η ρεαλιστική πιθανότητα για λειτουργία του κλάδου προς το καλοκαίρι οδηγεί στον αφανισμό.

Ουσιαστικά το ζήτημα που τίθεται είναι των λειτουργικών εξόδων σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας κτλ όπου όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον το πώς α καλυφθούν από το νέο εργαλείο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αποζημίωση παγίων εξόδων. Βέβαια ο ίδιος επιχειρηματίας εκφράζει την αγωνία του για το πώς θα κατανεμηθούν τα ποσά καθώς εκτιμά ότι το ποσό των 500 εκ. που φαίνεται ότι θα διατεθεί είναι ανεπαρκές.

Στο μεταξύ μπορεί όπως έχει αναφέρει το οικονομικό επιτελείο οι τζίροι που δηλώθηκαν στον τελευταίο γύρο Επιστρεπτέας Προκαταβολής να είναι ανεβασμένοι για το 30% του κλάδου της εστίασης, ωστόσο το 70% αντιμετωπίζει θέμα επιβίωσης. Ήδη κι άλλα λουκέτα έχουν εμφανιστεί σε Πλάκα, Γκάζι, Κέντρο Αθήνας αλλά και άλλες περιοχές καθώς οι ιδιοκτήτες βλέπουν ότι δεν αντέχουν.

Επίσης με βάση την κυλιόμενη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, οι 6 στις 10 επιχειρήσεις στην εστίαση κινδυνεύουν, πλέον, κλείσουν καθώς όσο παρατείνεται η καραντίνα, τόσο δυσκολεύει το άνοιγμα τους, το οποίο κοστίζει 2.000- 3.000 ευρώ για πρώτες ύλες κλπ. Κι αυτό με δεδομένο ότι πλέον ελάχιστοι έχουν την αναγκαία ρευστότητα.

πηγή: reporter.gr
Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο