Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Δώρο Χριστουγέννων: Υπολογίστε με ένα κλικ το ποσό που δικαιούστε

3λ ανάγνωσης
Δώρο Χριστουγέννων: Υπολογίστε με ένα κλικ το ποσό που δικαιούστε

Μέσω της online εφαρμογής του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ,https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php μπορούν οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.
Οι ενδιαφερόμενο θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1.Η καταβολή
Όλοι οι εργαζόμενοι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται να λάβουν Δώρο Χριστουγέννων. Αυτό θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.
2. Ο υπολογισμός
Το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται από την 1η Μαΐου έως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή 237 ημερολογιακές ημέρες για τους μισθωτούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στο μεικτό ποσό του μηνιαίου μισθού προστίθεται η προσαύξηση του επιδόματος αδείας. Για τους μισθωτούς που η εργασιακή τους σχέση δεν διήρκεσε από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, το Δώρο Χριστουγέννων αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια. Σε αυτήν την περίπτωση το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμη και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
3. Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και η αναστολή
Η αναλογία του Δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το Κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ» . Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής το διάστημα Μαΐου – Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους θα πάρουν αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο ύψος της αποζημίωση ειδικού σκοπού που έλαβαν.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *