Δεν έχει τελειωμό η εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας προς την Ελλάδα για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.
Η τουρκική πλευρά δεν παραλείπει να ζητάει συνεχώς την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ενώ έφτασε μέχρι και στο σημείο να εκδίδει χάρτες ακόμα και για το ποια νησιά ανήκουν στην Άγκυρα.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επιμένει στον παραλογισμό να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου».
«Η Ελλάδα στρατιωτικοποίησε τα νησιά τα οποία σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947, παραχωρήθηκαν με τον όρο του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης. Παραβιάζει τον όρο αυτό και εμείς φέρνουμε στην ατζέντα το θέμα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Εμείς στείλαμε στον ΟΗΕ δύο επιστολές. Πως αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με αυτούς τους όρους. Οι Συνθήκες είναι ξεκάθαρες. Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, η κυριαρχία των νησιών θα τεθεί υπό συζήτηση.»
Παροξυσμός στα τουρκικά ΜΜΕ
Τον ταμπουρά των προκλήσεων χτυπάνε και τα τουρκικά ΜΜΕ με καθημερινές αναλύσεις για την περιοχή του Αιγαίου. Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ψέριμο την προηγούμενη εβδομάδα, αποτέλεσε αφορμή για πολλά τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για νησί τουρκικής κυριαρχίας.
Σειρά πήραν ρεπορτάζ και αναλύσεις του CNN Turk, τα οποία μεταξύ άλλων ενισχύουν το πολεμικό κλίμα, κάνοντας σενάρια για κατάληψη μερικών νησιών.
«Ας πάρουμε μερικά ελληνικά νησιά, να καταρρεύσει η πολιτική της Ελλάδας και των ΗΠΑ», είπε ο πολιτικός αναλυτής Χακάν Μπαϊράκτσι στο CNN Turk.
Την συζήτηση ξεκίνησε ο διευθυντής της εφημερίδας HURRIYET Αχμέτ Χακάν, αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.
«Μήπως η Ελλάδα γίνεται η πολιτεία των ΗΠΑ; Γιατί το λέμε αυτό; Διότι φαίνεται πως υπάρχει σχέδιο των ΗΠΑ που εκτελείται μέσω της Ελλάδας. Υπάρχουν σχεδόν 10 βάσεις και ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ‘’ποιον θέλουν να απειλήσουν με τόσες βάσεις που χτίζουν’’.»
Ο αναλυτής τότε είπε: «Ίσως να μην έχουν υπολογίσει κάτι. Η Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτή το ρεζιλίκι, μπορεί να κάνει μια επιχείρηση εδώ, να ρίξει μια σφαλιάρα, να κάνει απόβαση σε δυο νησιά εδώ και να πει πως ᾽᾽εγώ δεν είμαι επιθετική χώρα᾽᾽, τότε να ρεζιλευτεί η ελληνική εξωτερική πολιτική θα καταρρεύσει και η πολιτική των ΗΠΑ. Επιπλέον στην εσωτερική πολιτική θα πει πως ᾽᾽δεν επιτέθηκα στην Ελλάδα απλά της έδωσα μήνυμα πως αν συνεχίσεις την επιθετική πολιτική εγώ θα κάνω αυτά.»
Οχυρώνεται ο Έβρος
Την ίδια στιγμή, η χώρα οχυρώνεται και από την πλευρά του Έβρου στην περίπτωση υβριδικής απειλής.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του iEidiseis, 1.600 συνοριοφύλακες «ΡΑΜΠΟ» έχουν πλέον συγκεκριμένες αρμοδιότητες με ονομαστικοποίηση του προσωπικού και θα πάρουν την θέση τους στα σύνορα.
Ο καθένας θα ξέρει τη θέση που θα λάβει, την ομάδα και τον χώρο ευθύνης του, τον οπλισμό, τον εξοπλισμό που πρέπει να πάρει και το όχημα που θα χρησιμοποιήσει. Τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθούν σενάρια ασκήσεων αποτροπής μαζικών εισχωρήσεων μεταναστών σε παραποτάμιες περιοχές του Έβρου, εκεί που δεν υπάρχει φράχτης.
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης
Και αυτό, γιατί όπως εκτιμά, η κλιμακούμενη ένταση από την Άγκυρα σημειώνεται σε μία στιγμή που η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά εύθραυστη συγκυρία, ενώ πλέον έχει γίνει σαφές προς τον Τούρκο Πρόεδρο ότι αν επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα εστία ακραίας έντασης στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τότε ο κλοιός θα σφίξει περισσότερο τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τη Συμμαχία.