Νέος στρατηγικός αιφνιδιασμός από την Άγκυρα: Συμφωνία για ΑΟΖ και με την Συρία προ των πυλών!

Νέος στρατηγικός αιφνιδιασμός από την Άγκυρα: Συμφωνία για ΑΟΖ και με την Συρία προ των πυλών!

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Σε μία εξέλιξη που αν μη τι άλλο μπορεί να χαρακτηριστεί ως αιφνιδιαστική και αποδεικνύει ότι η Άγκυρα διατηρεί σε βαθμό… «εκνευριστικό» των πρωτοβουλία των κινήσεων σε γεωστρατηγικό επίπεδο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ο  αντιπρόεδρο του AKP Mustafa Şen, ανακοίνωσε ότι «Η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για κοινή ΑΟΖ και με την Συρία»!

Είναι γεγονός ότι το κλίμα μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας έχει αλλάξει πολύ τον τελευταίο χρόνο με «διαιτητή» την Ρωσία και αμοιβαίες μυστικές επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών από την μία χώρα στην άλλη.

Αλλά το γεγονός ότι ετοιμάζονται να ανακηρύξουν από κοινού ΑΟΖ, είναι αποκλειστικά έργο της Μόσχας, η οποία προσδοκά σε εκμετάλλευση των συριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στα ανοικτά των συριακών ακτών.

Άλλωστε, Συρία και Τουρκία δεν έχουν καμία διαφωνία στο θέμα της ΑΟΖ. 

Οι διαφορές τους αφορούν το έδαφος που κατέχει σήμερα στην βόρεια και βορειοανατολική Συρία η Τουρκία, αλλά και αυτό για την Δαμασκό εκτιμάται μάλλον… θετικό στην παρούσα συγκυρία και περίπου ως «αναγκαίο κακό»: Αν οι Τούρκοι δεν είχαν καταλάβει τις περιοχές αυτές, οι Κούρδοι θα είχαν αυτονομηθεί ή θα είχαν ανακηρύξει δικό τους κράτος με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Οι Τούρκοι κατά ένα τρόπο λειτουργούν για την Δαμασκό ως «κυματοθραύστης» των Κούρδων, τουλάχιστον μέχρι κάποτε να υπάρξει πάλι ισχυρή Συρία, πράγμα πολύ δύσκολο καθώς οι ΗΠΑ έχουν κατασχέσει όλες τις πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία και δωρίζουν… απευθείας στις αμερικανικές εταιρείες το κατασχεμένο πετρέλαιο (σχέδιο του δαιμόνιου Ν.Τραμπ και των πετρελαιαϊκών εταιρειών που τον στήριξαν).

Εν πάση περιπτώσει η σημερινή ανακοίνωση του Τούρκου αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος, δείχνει ότι η Άγκυρα έχει ουσιαστικά συμφωνήσει με την Δαμασκό.

Μάλιστα ο  Τούρκος αντιπρόεδρος έπλεξε και το εγκώμιο της Συρίας χαρακτηρίζοντάς την αδελφή χώρα» και παίζοντας το «χαρτί» της θρησκείας και του ίδιου δόγματος (Αλεβίτες και Σουνίτες) τονίζοντας ότι «Τουρκία και Συρία δεν είναι μόνο γείτονες αλλά και δύο αδελφές χώρες»!

Σύμφωνα με τον λογαριασμό του ο Şen είπε τα εξής: «Κοινή ΑΟΖ θα δημιουργηθεί και με την Αίγυπτο, ενώ οι  σχέσεις με τη Συρία σίγουρα θα βελτιωθούν. Αυτό θα γίνει όχι επειδή είμαστε μόνο γείτονες, αλλά και αδέλφια. Το τουρκικό έθνος και ο συριακός λαός είναι αδελφοί. Αυτά τα δύο αδέλφια μπορεί να έχουν πρόβλημα μερικές φορές.

Πώς είναι προφανές ότι είμαστε αδέλφια; Οι Σύροι είναι στην Τουρκία. Γιατί ήρθαν εδώ; Γιατί ήρθαν σε ένα μέρος που μιλάει τουρκικά όταν οι περισσότεροι μιλούν αραβικά; Επειδή ήξεραν ότι είμαστε αδέλφια. Αν ήθελαν να πάνε στη Δαμασκό πριν από  120 χρόνια, δεν χρειάζονταν διαβατήριο. Τότε δεν υπήρχε διαβατήριο.

Αυτά τα αδέρφια θα γίνουν ξανά μια γειτονιά, και τότε η Γαλάζια Πατρίδα με τη Συρία θα είναι ήδη μια βαθιά και μεγάλη Γαλάζια πατρίδα. Αυτό θα συμβεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία κάθισε στο τραπέζι για διπλωματικές διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, με την οποία είναι σε αντιπαλότητα εδώ και 8 χρόνια». κατέληξε ο ίδιος.

Με την συμφωνία με την Συρία, η Άγκυρα θα στριμώξει την Κύπρος στην ανατολική ΑΟΖ και με δεδομένο το τουρκόφιλο του Λιβάνου να πλησιάσει επικίνδυνα την παλαιστινιακή ΑΟΖ. Άλλωστε η Βηρυτός, έχει διαμαρτυρηθεί επίσημα στην Αθήνα για τους σχεδιασμούς του East Med.

Η δε Αθήνα, είχε λειτουργήσει ως σύμμαχος των Τούρκων, όταν αυτοί είχαν εισβάλλει στην Συρία και είχε αποκηρύξει τον Άσαντ ήδη από το 2011, προδίδοντας 2,5 εκατ, Ελληνορθόδοξους της Συρίας και αφήνοντάς τους έρμαιο των σφαγέων ισλαμιστών.

Από την στιγμή που όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μία τέτοια ιστορική εξέλιξη (τα μπλοκ είναι αν και «χαλαρά», αρκετά σαφή στην Ανατολική Μεσόγειο: Ρωσία, Τουρκία, Συρία, Ιράν, Λίβανος, Παλαιστίνιοι από την μία και ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισραήλ και εν μέρει Αίγυπτος, η οποία όμως λειτουργεί αυτόνομα και «φλερτάρει» έντονα με την ιδέα της συμφωνίας με την Τουρκία για την ΑΟΖ, από την άλλη), μια νέο εποχή στρατηγικών ισορροπιών ξεκινά…

Δείτε Επίσης

Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα το οικονομικό κραχ της Τουρκίας
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα το οικονομικό κραχ της Τουρκίας

Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα το οικονομικό κραχ της Τουρκίας Τι φοβάται η ελληνική κυβέρνηση από την οικτρή κατάσταση στη γειτονική χώρα, όπου το μηνιάτικο πλέον υποχώρησε στα 230

Διαβάστε περισσότερα »
Χυδαίος ψεύτης και συκοφάντης ο Τούρκος πρόεδρος! Εξαπέλυσε χθες νέα επίθεση κατά της χώρας μας
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Χυδαίος ψεύτης και συκοφάντης ο Τούρκος πρόεδρος! Εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της χώρας μας

Χυδαίος ψεύτης και συκοφάντης ο Τούρκος πρόεδρος! Εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της χώρας μας   Ανοιχτή απειλή! «Αν ανοίξουμε τα σύνορά μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα» Συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα »
Aπειλές Ερντογάν στην Ελλάδα
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Aπειλές Ερντογάν στην Ελλάδα ότι θα ανοίξει τις “πύλες”

Aπειλές Ερντογάν στην Ελλάδα ότι θα ανοίξει τις “πύλες”   Σε νέο παραλήρημα και σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας

Διαβάστε περισσότερα »
Εντολή ΗΠΑ για ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εντολή ΗΠΑ για ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Εντολή ΗΠΑ για ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Σαφής δέσμευση της κυβέρνησης (στο πλαίσιο της συμφωνίας) για άνευ όρων υποστήριξη του κρατιδίου Εντολή στη χώρα μας για επείγουσα ένταξη

Διαβάστε περισσότερα »
Κωνσταντίνος Κατσίφας: Αυτοκτόνησε σύμφωνα με την Εισαγγελία – Κλείνει η έρευνα
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κωνσταντίνος Κατσίφας: Αυτοκτόνησε σύμφωνα με την Εισαγγελία – Κλείνει η έρευνα

Κωνσταντίνος Κατσίφας: Αυτοκτόνησε σύμφωνα με την Εισαγγελία – Κλείνει η έρευνα   Το περιστατικό σημειώθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018 όπου ο 35χρονος είχε ανταλλάξει πυροβολισμούς με τις Ειδικές Δυνάμεις της

Διαβάστε περισσότερα »
Κλιμακώνει η Άγκυρα και ετοιμάζεται να αρπάξει το μισό Αιγαίο - Το δεσμεύει για έναν μήνα για ασκήσεις
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κλιμακώνει η Άγκυρα και ετοιμάζεται να αρπάξει το μισό Αιγαίο – Το δεσμεύει για έναν μήνα για ασκήσεις

Κλιμακώνει η Άγκυρα και ετοιμάζεται να αρπάξει το μισό Αιγαίο – Το δεσμεύει για έναν μήνα για ασκήσεις Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα, καθώς κάνει διαρκώς κινήσεις για να αρπάξει

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida