Νέος ΟΑΕΔ: Έρχονται τα προγράμματα κατάρτισης νέας γενιάς
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ πήρε και το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να έρθει και στη Βουλή. Ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ περνά μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ ξεκλειδώνουν και προγράμματα κατάρτισης νέας γενιάς. Με το νέο νομοσχέδιο, το υπουργείο εργασίας επαναλανσάρει την κατάρτιση μέσω της οποίας στόχος είναι να επιτευχθεί ένα καλύτερο skill matching, δηλαδή τα προγράμματα κατάρτισης θα στοχεύουν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Προγράμματα κατάρτισης
Τα νέα προγράμματα θα στοχεύουν κυρίως σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό 1 δισ. ευρώ θα δοθεί για προγράμματα κατάρτισης σε 500.000 δικαιούχους έως το 2025. Περίπου 150.000 δικαιούχοι μάλιστα στο τέλος του 2022 θα αποκτήσουν πιστοποιητικό για βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Επιπλέον 131 εκατ. ευρώ θα δοθούν για προγράμματα κατάρτισης από τα αναβαθμισμένα κέντρα του ΟΑΕΔ, σε 78.000 ωφελουμένους μέχρι το 2025. Στο σύνολο δηλαδή περίπου 580.000 δικαιούχοι θα περάσουν από προγράμματα κατάρτισης.
Αξιολόγηση των παρόχων
Ο πήχης ανεβαίνει όμως και για τους παρόχους κατάρτισης καθώς θα υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και πιστοποίηση για αυτούς αλλά και για τους καταρτιζόμενους. Έτσι η χρηματοδότηση του κάθε κέντρου θα συνδέεται με τα αποτελέσματα της δουλειάς του ώστε να γίνεται και καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οι πάροχοι των υπηρεσιών κατάρτισης θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να περιληφθούν στο σχετικό μητρώο για να συμμετέχουν στα προγράμματα. Οι επιδόσεις τους θα αξιολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια όπως: το ποσοστό των συμμετεχόντων που ολοκλήρωσαν επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το ποσοστό των ανέργων που εξασφάλισαν μη επιδοτούμενη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, το ποσοστό των ανέργων που διατηρούν τη μη επιδοτούμενη θέση στον ιδιωτικό τομέα, πόσοι εξασφάλισαν μετά την κατάρτιση ένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό επαγγελματικών δεξιοτήτων εντός 6 μηνών μετά την έξοδο κ.α..
Νέο σύστημα παρακολούθησης της αγοράς εργασίας
Θα δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά εξελιγμένο προηγμένο εργαλείο μέσω του οποίου ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να έχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στην διαδικασία αντιστοίχισης προσφοράς – ζήτησης εργασίας.
Το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων
Η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας δομής διακυβέρνησης, του Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων που θα ενταχθεί στον ΟΑΕΔ. Το Συμβούλιο θα είναι υπεύθυνο για το σχεδιασμό της ετήσιας Εθνικής Στρατηγικής για τις δεξιότητες.