Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Ας υποκλιθούμε μπρος στον μεγάλο Έλληνα (γράφει η Μ.Χ.)

5λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ας υποκλιθούμε μπρος στον μεγάλο Έλληνα (γράφει η Μ.Χ.)
Αγαπητοί Έλληνες της Ορθοδόξου Χριστιανικής Ελλάδoς, στις 27-9-1831 τα καλά εργαζόμενα-συνεργαζόμενα εξωτερικά κι εσωτερικά παράνομα συμφέροντα σχεδιάζουν, εκτελούν και πετυχαίνουν ένα απαίσιο έγκλημα-κακούργημα, δολοφονούν τον πρώτο-τον αξεπέραστο-τον ανεπανάληπτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, τον έναν, τον μοναδικό, τον Ιωάννη Καποδίστρια!!!
Έτσι πάντα κάνουν, έτσι πάντα γίνεται: τα δαιμονικά εξωτερικά κι εσωτερικά συμφέροντα συνεννοούνται, συμπράττουν, εγκληματούν για να έχουν και τρώνε μόνο οι λίγοι τα πάντα και να λιμοκτονούν οι πολλοί…
   Ως απόδοση τιμής στον μεγάλο Καποδίστρια, είναι καλό, μαζί με το αιωνία η μνήμη να θυμηθούμε κι ορισμένα στοιχεία γι’αυτόν τον μοναδικά ωραίο πολιτικό άνδρα της Ελλάδος. Έτσι λοιπόν σημειώνεται:
– Γεννήθηκε στην Κέρκυρα (10 Φεβρουαρίου 1776) απ’τον Αντώνιο Καποδίστρια (δικηγόρο) και την Διαμαντίνα Γονέμη (αριστοκρατικής οικογένειας απ’την Κύπρο).
– Έφερε τον τίτλο του Κόμη (οι οικογένειες και της μητέρας και του πατέρα του ήταν γραμμένες στη Χρυσή Βίβλο=Λίμπροντορο).
– Ήταν το έκτο στη σειρά απ’τα 10 σε σύνολο παιδιά (6 αγόρια και 4 κορίτσια) του Αντωνίου και της Διαμαντίνας και μάλιστα οι δύο απ’τις αδερφές του έγιναν μοναχές.
– Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στο νησί μαζί με λατινικά, ιταλικά και γαλλικά. Στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Βενετία σπούδασε Ιατρική αλλά και νομικά και φιλοσοφία.
– Αρχικά εργάστηκε αφιλοκερδώς ως γιατρός στο νησί του κι εν συνεχεία αναμείχθηκε στην πολιτική. Υπήρξε σπουδαίος διπλωμάτης, πολιτικός, με σημαντική δράση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Η Ελβετία τον θεωρεί πάντα ως πρώτο επίτιμο πολίτη της, αφού οργάνωσε το ομόσπονδο πολιτειακό της σύστημα και της παρέδωσε και το Σύνταγμα της.
– Η φιλική Εταιρεία του ζήτησε να γίνει αρχηγός της, έκρινε όμως ως καλύτερο να βοηθά τον αγώνα απ’έξω.
– Η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (14 Απριλίου 1827) τον κάλεσε να έρθει και για 7 χρόνια να κυβερνήσει την Χώρα.
– Ιανουάριο του 1828 έφτασε στο Ναύπλιο πάνω σε αγγλικό πολεμικό πλοίο και για πρώτη φορά τιμές αποδόθηκαν στην σημαία των Ελλήνων από ξένα πολεμικά πλοία που με κανονιοβολισμούς χαιρέτιζαν την Ελληνική σημαία.
– Αρνήθηκε να πάρει μισθό ως Κυβερνήτης, ενώ έδωσε απ’την περιουσία του για την συγκρότηση κι ανόρθωση του Ελληνικού Κράτους, ότι του ήταν δυνατό!!!
– Το έργο του υπήρξε τεράστιο, ανεπανάληπτο. Βρήκε καμένη γη, απόλυτο μηδέν παντού και σε μικρό χρονικό διάστημα έχτισε κι ανέστησε όσο μπορούσε την Χώρα! Έστησε την Διοίκηση, συγκρότησε Στρατό, βοήθησε την κίνηση της Οικονομίας (την πρώτη Εθνική Τράπεζα ίδρυσε στην Αίγινα, όπου κατέθεσε την κινητή του περιουσία και προσπάθησε να πείσει κι άλλους να καταθέσουν, έκανε νομισματοκοπείο στην Αίγινα κι έκοψε τα πρώτα νεοελληνικά νομίσματα ασημένια και χάλκινα που ονομάστηκαν Φοίνικεςàείχαν πάνω το πουλί Φοίνικα το σύμβολο της αναγέννησης, κ.α.), ώθησε προς ανάπτυξη την Γεωργία, οργάνωσε την Δικαιοσύνη, την Εκπαίδευση, κατεύθυνε την Εξωτερική πολιτική ασκώντας την μόνος του και προς όφελος της Ελλάδας.
– Δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο κι ενώ πήγαινε Κυριακή στην Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (ήταν κι αναγνώστης στο ψαλτήρι), έξω απ’την Εκκλησία. Πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε θανάσιμα απ’τον γιο και τον αδερφό του πετρόμπεη μαυρομιχάλη. Συνοδευόταν από έναν μόνο και μάλιστα μονόχειρα Κρητικό σωματοφύλακα τον Γεώργιο Κοκκώνη που πρόλαβε και τραυμάτισε τον αδερφό του πετρόμπεη, τον οποίο στην συνέχεια ο κόσμος τον λυντσάρησε. Ο γιος του πετρόμπεη κρύφτηκε στην γαλλική πρεσβεία, η οποία όμως αναγκάστηκε να τον παραδώσει τελικά στον οργισμένο λαό που φώναζε πως θα τους έβαζε φωτιά και θα τους έκαιγε και μετά σύντομης δίκης τουφεκίστηκε.
– Το 1840 ο ίδιος ο πετρόμπεης μαυρομιχάλης φέρεται να είπε σε κάποιον που κατηγορούσε τον Καποδίστρια: «Δεν μετράς καλά φιλόσοφε…Ανάθεμα τους Αγγλογάλλους που ήσαν η αιτία κι εγώ έχασα τους δικούς μου και το Έθνος έναν άνθρωπο που δεν θα τονε μεταβρεί και το αίμα του με παιδεύει ως τώρα…».
– Ο Ελβετός φιλέλληνας Ι.Γ.Εϋνάρδος είπε για την δολοφονία του Καποδίστρια: «Όστις δολοφόνησε τον Καποδίστρια, δολοφόνησε την πατρίδα του. Ο θάνατος του είναι συμφορά για την Ελλάδα και δυστύχημα ευρωπαϊκόν».
   Όπου γης Έλληνες πείτε το αιωνία η μνήμη στον μεγάλο, γενναίο, ωραίο, υψηλό αυτόν αγωνιστή και με σεβασμό υποκλιθείτε -ως οφείλεται, στην μεγαλειώδη μορφή του.
   
Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο