Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νέα απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση με την οποία καθορίζεται ως ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες για το δεύτερο ημερολογιακό εξάμηνο του 2020, οι 48 ώρες. Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση προβλέπονται τα εξής:
Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν όλο το 24ωρο με εναλλασσόμενες ομάδες, σε περιπτώσεις έκτακτης ασθένειας ή αυθαίρετης απουσίας εργαζομένου κάποιας ομάδας, μπορεί, για την κάλυψη της θέσης του εργαζομένου που απουσιάζει και για χρονικό διάστημα μέχρι 5 ημέρες στον ίδιο μήνα, να απασχοληθούν υπερωριακά μέχρι 4 ώρες την ημέρα και εντός των πλαισίων της παρ. 1, εργαζόμενοι της ίδιας ειδικότητας των άλλων ομάδων εργασίας με καταχώρηση της υπερωριακής εργασίας, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 80 του ν. 4144/2013, «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας», όπως ισχύει.
Οι διατάξεις της απόφασης, δεν εφαρμόζονται στο προσωπικό των αρτοποιείων, των αυτοκινήτων, των επιχειρήσεων που δεν υπάγονται στις διατάξεις του π.δ/ τος της 27.6/4.7/1932 καθώς και των επιχειρήσεων στις οποίες οι διατάξεις «περί οκταώρου» επεκτάθηκαν με τη μορφή αυτοτελών ρυθμίσεων, χωρίς αναφορά στις διατάξεις του π.δ/τος της 27.6/4.7/1932.
Οι ως άνω διατάξεις δεν εφαρμόζονται στους εργαζόμενους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 7 του ν. 4354/2015, όπως ισχύει, για τους οποίους εφαρμόζεται το άρθρο 20 του ιδίου νόμου, όπως ισχύει.
Υπερωριακή απασχόληση: Ποιο είναι το ανώτατο όριο στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις
Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
+1
+1
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο