Ο συνδυασμός της μείωσης των λειτουργικών δαπανών, που προήλθε μεταξύ άλλων και από τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος, και της αύξησης των εσόδων, λόγω των νέων τιμολογίων που τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές του 2020, οδήγησε τη ΔΕΗ στην κερδοφορία το α’ τρίμηνο του έτους.
Στόχος της διοίκησης πλέον είναι να ενισχύεται η λειτουργική κερδοφορία κάθε τρίμηνο, σε συνδυασμό με την προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται επιπλέον ενέργειες, όπως τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα μειώσουν το μισθολογικό κόστος, αλλά και η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΔΕΗ μέσω των τιτλοποιήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η ΔΕΗ παρουσίασε αυξημένα έσοδα, παρά τον μειωμένο όγκο πωλήσεων, της τάξης των 81 εκατ. ευρώ, και μειωμένες δαπάνες ύψους 167 εκατ. ευρώ. Το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε 182 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η διοίκηση του Γιώργου Στάσση αξιοποίησε το momentum της μείωσης των τιμών των καυσίμων αλλά και της έγκαιρης προετοιμασίας της ώστε να προμηθευτεί φθηνότερο LNG, ρίχνοντας σημαντικά, με τον τρόπο αυτό, το κόστος του ενεργειακού της μείγματος. Παράλληλα, περιόρισε πάνω από 31% τη λιγνιτική παραγωγή, ρίχνοντας και τις δαπάνες αγοράς δικαιωμάτων CO2. Η μείωση των προαναφερόμενων δαπανών ενέργειας άγγιξε τα 208 εκατ. ευρώ.
Προγράμματα εθελουσίας εξόδου
Στο πλαίσιο της στρατηγικής περικοπής εξόδων, η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά και σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Η αρχή γίνεται με πρόγραμμα για 900 εργαζομένους που αποσκοπεί στην ετήσια εξοικονόμηση μικτού μισθολογικού κόστους 56 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά όσους απασχολούνται στις λιγνιτικές μονάδες και στα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας, πλην του ΑΗΣ Μελίτης.
Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τρέξει και τα επόμενα χρόνια αντίστοιχα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, επιδιώκοντας τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους. Τα όποια κενά, π.χ. 1.000 εργαζόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ, θα καλυφθούν με προσλήψεις χαμηλότερου μισθολογικού κόστους, εκτός δηλαδή της ΣΣΕ της εταιρείας με τη ΓΕΝΟΠ.
Τιτλοποίηση οφειλών
Επόμενο στοίχημα για τη ΔΕΗ είναι η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων. Η αρχή αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με το λεγόμενο “μικρό” πακέτο, που θα περιλαμβάνει υπερήμερες οφειλές έως 60 ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η άντληση χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. ευρώ. Ανάλογα με την επιτυχία του εγχειρήματος και το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα παρουσιαστεί, θα ακολουθήσει σε επόμενο στάδιο το “μεγάλο” πακέτο με υπερήμερες οφειλές 90 και πλέον ημερών.
Ενίσχυση ρευστότητας
Παράλληλα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε και την ενεργοποίηση πιστωτικής γραμμής, ύψους 160 εκατ. ευρώ και διάρκειας δύο ετών, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η χρηματοδότηση αυτή παρέχεται στο πλαίσιο του προγράμματος της EBRD για την υποστήριξη έργων υποδομών ζωτικής σημασίας, με βασικό στόχο τη μείωση εξάρτησης του ενεργειακού τομέα από τον άνθρακα.
Η πιστωτική γραμμή είχε προβλεφθεί από τα τέλη Απριλίου, ως ενίσχυση ρευστότητας για την περίπτωση που η πανδημία του κορονοϊού έφερνε μεγάλες καθυστερήσεις στις εισπράξεις των λογαριασμών και σημαντική μείωση της κατανάλωσης. Όμως η πραγματικότητα διέψευσε τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για να αξιοποιηθεί η χρηματοδότηση έργων υποδομής στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ.