Από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος μετεγγραφών, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας παρουσιάζουν δραστική μείωση όχι μόνο των επιτυχόντων, αλλά και των αιτουμένων.
Στις 6.916 διαμορφώθηκε ο αριθμός των φετινών μετεγγραφομένων, μειωμένος κατά 2.386 σε σχέση με πέρσι. Σε δημοφιλείς σχολές, οι μετεγγραφές συρρικνώθηκαν με τον αριθμό των μετεγγραφομένων να αντιστοιχεί στο 20-25% του αριθμού εισακτέων, όταν μέχρι πέρσι άγγιζε ακόμα και το 75% του συνολικού αριθμού εισακτέων.
Φέτος, για πρώτη φορά η Πολιτεία έθεσε ακαδημαϊκό κριτήριο, τη βάση μετεγγραφής με στόχο να περιορίσει το φαινόμενο των άκρατων μετεγγραφών φοιτητών με πολύ χαμηλές επιδόσεις σε υψηλόβαθμα τμήματα, μια παθογένεια που χαρακτήριζε τα τελευταία χρόνια τον θεσμό, που κυρίως έχει κοινωνικό χαρακτήρα.
Ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Βασίλης Διγαλάκης μιλώντας στον «Ε.Τ.», κάνει λόγο για εξορθολογισμό του συστήματος, χωρίς όμως να απουσιάζει ο κοινωνικός του χαρακτήρας: «Οπως θα διαπιστώσετε, είχαμε μια σχετική μείωση στις αιτήσεις των μετεγγραφών που ικανοποιήθηκαν με μοριοδοτούμενους λόγους (κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια) της τάξης του 10%, δείγμα ότι το ακαδημαϊκό κριτήριο επέφερε έναν εξορθολογισμό του φαινομένου να μεταγράφονται φοιτητές με πολύ χαμηλές επιδόσεις σε σχολές με μεγάλη βάση. Συγχρόνως, όμως, το σύστημα έγινε πιο δίκαιο, καθώς ικανοποιήθηκαν αιτήσεις φοιτητών που συνδύαζαν και καλή επίδοση και κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη στις μετεγγραφές των αδελφών προπτυχιακών φοιτητών, τόσο εξαιτίας του ακαδημαϊκού κριτηρίου αλλά και του γεγονότος ότι ήταν προϋπόθεση ο ένας εκ των αδελφών να βρίσκεται στο 1ο έτος. Ταυτόχρονα, ενισχύσαμε τον κοινωνικό χαρακτήρα του θεσμού και αυτό φαίνεται από την ενισχυμένη μοριοδότηση για παιδιά πολυμελών οικογενειών, ορφανούς κ.λπ.».
Σημαντικά στοιχεία δίνει και για τον περιορισμό του «κύματος μετεγγραφομένων» που σε αρκετές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν «βούλιαζε» τα κεντρικά Ιδρύματα.
«Είναι πολύ σημαντικό το ότι πετύχαμε, επίσης, την αποσυμφόρηση των κεντρικών ΑΕΙ: στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, ενώ το 2019 οι μετεγγραφές από κοινωνικά-οικονομικά κριτήρια και λόγω αδελφού φοιτητή αντιστοιχούσαν στο 75% των εισακτέων, φέτος αντιστοιχούν μόλις στο 23%. Στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ από 60% έπεσαν στο 21%, ενώ στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ έπεσαν από 50% στο 27%», σημειώνει ο κ. Διγαλάκης και συνεχίζει: «Την ίδια στιγμή, στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι μετεγγραφές αυξήθηκαν από το 7,5% του αριθμού των εισακτέων το 2019 στο 23% το 2020, ενώ στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Παν. Θεσσαλίας οι μετεγγραφές από το 10% του αριθμού των εισακτέων το 2019 στο 23% το 2020. Ετσι, έχουμε μια πιο ομοιόμορφη κατανομή του αριθμού των μετεγγραφομένων, σε επίπεδα που τα πανεπιστήμια μπορούν να διαχειριστούν ώστε να μην έχουμε επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών».
Τη φετινή χρονιά εφαρμόστηκε ένα νέο σύστημα που δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα εφόσον οι επιδόσεις τους δεν τους επιτρέπουν τη μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα από αυτό που πέτυχαν, να επιλέξουν άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου. Φέτος, 583 φοιτητές συμπεριέλαβαν στην αίτησή τους διαφορετικές σχολές από τις αντίστοιχες που πέρασαν, ενώ εξ αυτών οι 139 δήλωσαν αποκλειστικά μετακίνηση σε διαφορετικές σχολές.
Αναλυτικά, οι φετινές μετεγγραφές διαμορφώθηκαν ως εξής:
-7.089 αιτήθηκαν μετεγγραφή βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, εκ των οποίων οι 4.840 πέτυχαν τη μετεγγραφή τους.
-1.857 αιτήθηκαν μετεγγραφή από αδελφούς προπτυχιακούς φοιτητές, εκ των οποίων πέτυχαν τη μετεγγραφή τους οι 1.814.
-262 φοιτητές έλαβαν μετεγγραφή βάσει ειδικών κατηγοριών.
Υπενθυμίζεται ότι τώρα ξεκινάει η διαδικασία των ενστάσεων με τους ενδιαφερομένους να μπορούν να συνδεθούν στην ειδική εφαρμογή Μετεγγραφών 2020 με τους κωδικούς με τους οποίους υπέβαλαν την αίτησή τους μέσω του σχετικού συνδέσμου https://transfer.it.minedu.gov.gr ή μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων από σχετικό σύνδεσμο.
Ενστάσεις-αιτήσεις θεραπείας θα υποβάλλονται μέσω της ανωτέρω ηλεκτρονικής εφαρμογής από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και για διάστημα 30 ημερών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου