Scripta manent – τα γραπτά μένουν, λέει η λατινική έκφραση και το κακό για τους πολιτικούς απατεώνες είναι πως αυτά τα γραπτά θα τους στοιχειώσουν, έτσι κι έχουμε μπλακ άουτ το φετινό καλοκαίρι! Μάλιστα, αν συμβεί μπλακ άουτ, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος των μηνύσεων κατά παντός πολιτικού υπευθύνου-ανεύθυνου, καθώς θα πρόκειται για ένα μπλακ άουτ που είχε προβλεφθεί εδώ και χρόνια!
Πιο συγκεκριμένα, μόλις τρεις εβδομάδες παρουσίας είχε κλείσει το ιστολόγιο, όταν το Γενάρη 2014 παρουσίασε την ιστορική -όπως αποδεικνύεται πλέον στην πράξη- Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ! Ο τίτλος της ανάρτησης εντελώς χαρακτηριστικός: Το 2020 θα έχουμε ΑΠΕ, αλλά, το βράδυ, ΔΕΝ θα έχουμε ρεύμα: το λέει και ο ΑΔΜΗΕ!
Η Μελέτη εξέταζε την ευστάθεια του Διασυνδεμένου Συστήματος Ηλεκτροδότησης υπό συνθήκες απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων. Για το 2020, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν η απόσυρση 6 λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή των 2 του ΑΗΣ Αμυνταίου και των 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, αλλά, ήδη η ΔΕΗ, το Μάιο 2020 έχει σβήσει το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων! Εκτός απ’ τις 6, που εξέταζε η Μελέτη του ΑΔΜΗΕ, έχει σβήσει κι άλλες 8: έχει σβήσει το μεγαλύτερο σταθμό της χώρας, τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου των 5 μονάδων, έχει σβήσει το πιο σύγχρονο εργοστάσιο, τον νεότατο ΑΗΣ Μελίτης κι έχει σβήσει και τις δυο μονάδες της Μεγαλόπολης, που μπορεί να είναι παλιές, αλλά στη νεότερη είχε εγκαταστήσει σύστημα αποθείωσης καυσαερίων!
Στις παραδοχές της Μελέτης του ΑΔΜΗΕ προβλεπόταν πως:
- το 2020 θα έχουμε θερμικές μονάδες καθαρής ισχύος 9.734MW στο βασικό και 8.078MW στο εναλλακτικό σενάριο, ενώ μεγάλα υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ 3.452MW και 7.119MW αντίστοιχα, ίδια για το βασικό και το εναλλακτικό σενάριο.
- Στο βασικό σενάριο υδραυλικότητας η ετήσια παραγωγή των µεγάλων υδροηλεκτρικών ελήφθη 4.400GWh, ενώ στο εναλλακτικό σενάριο χαµηλής υδραυλικότητας ελήφθη 3.500GWh.
- Η ζήτηση φορτίου στο βασικό σενάριο ελήφθη στα 62.040MW και στο “ακραίο” στα 63.800MW, καθώς θεωρήθηκε πως μετά τη λαίλαπα των μνημονίων η ζήτηση ηλεκτρισμού θα έχει ανακάμψει. Η Ετήσια Αιχμή ζήτησης 11.700MW στο βασικό και 12.040MW στο “ακραίο” σενάριο, ενώ στα όρια του συστήματος του ΑΔΜΗΕ, (χωρίς δηλαδή το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ), 10.841MW και 11.164MW, στο βασικό και στο “ακραίο” σενάριο αντίστοιχα.Στη Μελέτη γίνεται υπολογισμός του δείκτη της Αναµενόµενης Απώλειας Φορτίου (LOLE), δηλαδή του δείκτη ασφάλειας τροφοδοσίας και …
θεωρήθηκε ως ικανοποιητική η τιµή 4,8 ώρες το έτος, (δηλαδή 1 ηµέρα στα 5 έτη). Σύμφωνα με τη Μελέτη, τιµές του LOLΕ λίγων ωρών το έτος, (συνήθως κυµαίνονται από 2,4 έως 10 ώρες ετησίως), θεωρούνται διεθνώς εν γένει ικανοποιητικές.Όπως φαίνεται στα πιο πάνω σχήματα, η μόνη περίπτωση για να έχουμε ρεύμα είναι με “αξιοποίηση των διασυνδέσεων”, δηλαδή με εισαγωγές! Τι ρεύμα εισάγουμε; Μα βεβαίως λιγνιτικό και πυρηνικό απ’ τη Βουλγαρία, λιγνιτικό απ’ τα Σκόπια, λιθανθρακικό και λιγνιτικό και φυσικού αερίου απ’ την Τουρκία, λιγνιτικό και πυρηνικό απ’ τη Ρουμανία, λιγνιτικό απ’ όλα τα Βαλκάνια, λιθανθρακικό και φυσικού αερίου από Ιταλία, ενδεχομένως και αιολικό, όταν θέλει να το ξεφορτωθεί. Κατά τα λοιπά, ο Ελληνικός λιγνίτης μας ενοχλεί! Αυτό είναι το επίτευγμα μιας 20ετούς ανερμάτιστης διακομματικής ενεργειακής πολιτικής: ούτε επάρκεια εφοδιασμού έχουμε ούτε φθηνή ενέργεια για να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας!
Τι είναι το μόνο που μας σώζει; Ο κορονοϊός! Δείτε στο 1ο πάνω διάγραμμα πόσο μειώθηκε η ζήτηση ηλεκτρισμού τον Απρίλιο 2020 με την καραντίνα, σε σχέση με τον Απρίλιο 2019: καταβαράθρωση! -6,9% στη χαμηλή τάση, -23,6% στην Υψηλή Τάση, -55,5% στα ορυχεία, -9,8% στο σύνολο. Η μείωση ζήτησης προφανώς συνεχίστηκε το Μάιο και θα συνεχιστεί σ’ όλο το έτος, καθώς φέτος, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, δεν θα έχουμε τους τουρίστες των προηγούμενων ετών. Να και μια περίπτωση που ο κορονοϊός μας έσωσε! Πηγή: greeklignite.blogspot.gr“.