Τι προβλέπει το νέο φορολογικό πακέτο που ενεργοποιούν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.
Tαχύτερη και αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, φορολογικά μπόνους για επιχειρήσεις που επενδύουν σε καινοτομία και βασικές τεχνολογίες, αλλά και σταδιακή αποδέσμευση κατασχεμένων λογαριασμών στους συνεπείς οφειλέτες και δυνατότητα μεγαλύτερης έκπτωσης σε όσους υποβάλλουν νωρίς τη φορολογική δήλωση και πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος, περιλαμβάνονται στο πακέτο των παρεμβάσεων που σχεδιάζουν να ενεργοποιήσουν από τον Σεπτέμβριο και έως το τέλος του έτους το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η ΑΑΔΕ. Τα μέτρα αναμένεται να ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς, αλλά και να επιβραβεύσουν αυτούς που εκπληρώνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, εξετάζεται να δοθούν φορολογικά κίνητρα, με μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και αυξημένες αποσβέσεις που θα υπερβαίνουν το 100% της δαπάνης, σε επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη βιομηχανική καινοτομία και σε βασικές τεχνολογίες, ενώ θα διευκολυνθούν μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης για να εισαχθούν στην Εναλλακτική Αγορά του ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Ειδικότερα, το σχεδιαζόμενο πακέτο περιλαμβάνει:
1. Αυτόματη και ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Πρόκειται για πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία ηλεκτρονικής επιστροφής του ΦΠΑ, που δρομολογεί η εφορία με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και περιλαμβάνεται στα ορόσημα της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και αυτόματα θα γίνεται ο έλεγχος, καθώς όλες οι συναλλαγές είναι ψηφιοποιημένες, ενώ στη συνέχεια το ποσό της επιστροφής θα πιστώνεται στον λογαριασμό τους. Από τη φορολογική διοίκηση αναφέρουν ότι στόχος είναι να μηδενισθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις άνω των 90 ημερών και όλες οι επιστροφές να γίνονται ταχύτερα και αυτοματοποιημένα. Μάλιστα, το νέο σχέδιο προβλέπει επιστροφές ΦΠΑ χωρίς την παρέμβαση των εφοριακών. Oι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται άμεσα για την ημερομηνία επιστροφής του ποσού μέσω e-mail, όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο. Επί της ουσίας, με την ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών η ανθρώπινη παρέμβαση περιορίζεται και ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ.
2. Σταδιακή αποδέσμευση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών. Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που έχει μείνει στα χαρτιά από το 2019 και προβλέπει σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, το μέτρο θα βοηθήσει τους συνεπείς οφειλέτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την εφορία. Το ύψος της αναπροσαρμογής θα προκύπτει από το ποσό της μηνιαίας δόσης που έχει καταβληθεί εμπρόθεσμα, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή που θα κλιμακώνεται από το 3 έως το 4,5, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που έχουν εξοφληθεί. Για παράδειγμα, αν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ και ο οφειλέτης έχει εξοφλήσει τρεις δόσεις, θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 500×3, δηλαδή 1.500 ευρώ από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους. Φορολογούμενος με μηναία δόση 500 ευρώ που έχει εξοφλήσει πέντε δόσεις θα έχει συντελεστή 3,8 και έτσι ο ακατάσχετος λογαριασμός του θα διαμορφωθεί στα 1.900 ευρώ. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης απολέσει τη ρύθμιση λόγω μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να το διεκδικήσει εκ νέου.
3. Τη νομοθέτηση από το 2025 ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που θα θέτει οριστικό τέλος στην παράδοση των παρατάσεων σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης από την 1η Μαρτίου μέχρι την 30ή Ιουνίου κάθε έτους, όπως ίσχυε στο παρελθόν. Εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, με τη δέσμευση όμως ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς τεχνικά προβλήματα. Το μέτρο θα συνδυαστεί με την παροχή μεγαλύτερης έκπτωσης για όσους σπεύδουν να υποβάλουν νωρίς τη φορολογική δήλωση και να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος. Σήμερα, για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος, προβλέπεται έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό.
4. Σημαντικά φορολογικά αλλά και χρηματοδοτικά κίνητρα για την ενίσχυση της καινοτομίας και την ανάπτυξη προϊόντων τεχνολογίας από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προβλέπει το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα θα προβλέπονται:
– Φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές που τοποθετούν κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα εισάγονται στην εναλλακτική αγορά. Τα κίνητρα θα μπορούν να σχετίζονται με την παροχή έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του κεφαλαίου που επενδύεται και έως 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
– Eπέκταση του χρονικού ορίου των τριών ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας, στα πρότυπα του δημοφιλούς στο εξωτερικό patent box.
– Mειωμένη φορολογία για τις πατέντες. Σήμερα ισχύει φοροαπαλλαγή τριών ετών για τα προϊόντα από πατέντες και θα υπάρξει πρόβλεψη για μειωμένη φορολογία για άλλα επτά έτη.
– Υπερεκπτώσεις δαπανών που αφορούν προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας έως και 300%, από 200% που ισχύει σήμερα.
– Aύξηση στα 900.000 ευρώ του ορίου των επενδύσεων. Θα ισχύει έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα, όταν πραγματοποιούνται από angel investors και όσους επενδύουν σε ελληνικές startups.
Δείτε το δημοσίευμα της Realnews