Αναλύει ο Πολιτίδης Χρήστος για το eordaialive.gr
Το σύστημα των Αμερικάνικων εκλογών έχει χτιστεί κατά παράδοξο τρόπο, αυτό βέβαια φαντάζει στο μυαλό των κατοίκων μιας μικρής χώρας όπως είναι η Ελλάς.
Οι ψηφοφόροι κάθε πολιτείας ψηφίζουν στην ουσία εκλέκτορες και όχι απευθείας πρόεδρο.
Όμως όλα έχουν τις απαντήσεις τους, κοιτώντας πίσω στον χρόνο θα το διαπιστώσουμε.
Το Εκλεκτορικό σύστημα (Εκλεκτορικό Κολλέγιο- Electoral College), δίδει σε όποιον
Πλειοψηφήσει, σε κάθε μια δεδομένη εκλογική περιφέρεια όλους του εκλέκτορες.
Από τις 56 συνολικά (πρόκειται για τις 50 Πολιτείες σε πολιτειακό επίπεδο, τις 5 χωριστές εκλογικές περιφέρειες εντός δύο Πολιτειών, Μέιν και Νεμπράσκα, και της Ουάσινγκτον, Περιοχή της Κολούμπια, “παίρνει” όλες τις Εκλεκτορικές Θέσεις της δεδομένης εκλογικής περιφέρειας.
Από το 1969 ο αριθμός των εκλεκτόρων είναι 538.
Ο αριθμός των εκλεκτόρων ισούται με το άθροισμα των Γερουσιαστών και των Αντιπροσώπων, τους οποίους διαθέτει κάθε Πολιτεία.
Ως εκ τούτου ο αριθμός των εκλεκτόρων ανά Πολιτεία ποικίλλει εξαιρετικά.
Για παράδειγμα η πολυπληθής Καλιφόρνια έχει 55 εκλέκτορες, επομένως διαθέτει 53 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 2 στη Γερουσία.
Στον αριθμό 535 των εκλεκτόρων προστίθενται ακόμη 3 εκλέκτορες από την Ουάσιγκτον.
Εδώ οφείλουμε να σταθούμε διότι φαντάζει άκρως περίεργο αυτό το πράγμα, όμως ο νομοθέτης είχε στο μυαλό του να περιορίσει την μεγάλη ισχύ που θα δίνονταν σε πολιτείες με μεγάλο πληθυσμό έναντι των μικρότερων, αν ίσχυε το απλό αναλογικό σύστημα.
Μ΄ αυτό το τρόπο προασπίζονται τα δικαιώματα των μικρότερων πολιτειών.
Το 2016 περίπου 139 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ψηφίσει, από τους οποίους τα 33 εκατομμύρια με επιστολική ψήφο.
Φέτος οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή στις εκλογές θα είναι αυξημένη, με τον αριθμό των ψηφοφόρων να φτάνει τα 150 εκατομμύρια.
Ένα από τα πιθανά εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας είναι η δυνατότητα της υπηρεσίας αμερικανικών ταχυδρομείων να διαχειριστεί τον όγκο των επιστολικών ψήφων.
Ένας άλλος παράγοντας είναι η επιβεβαίωση των υπογραφών. Σε κάποιες πολιτείες γίνεται αυτόματα, όμως σε άλλες υπάλληλοι ελέγχουν οπτικά αν η υπογραφή στον φάκελο είναι ίδια με αυτή που έχει καταγραφεί στα δημόσια αρχεία της πολιτείας για τον εκάστοτε ψηφοφόρο.
Η ψήφος με ηλεκτρονικό μήνυμα: «Παρακολουθούσα σήμερα ανταπόκριση του βετεράνου δημοσιογράφου από την Αμερική, του Μιχάλη Ιγνατίου, αυτός ανέφερε ότι ήδη σε δυο πολιτείες, την Φλόριντα και την Μασαχουσέτη είναι εφικτή η ψήφος με e–mail.
Εκπληκτικά πράγματα… Ηλεκτρονική λειτουργία ενός κράτους, χωρίς τσατσάδες, ψηφοδέλτια, παρατρεχάμενους, δικαστικούς, αστυνομία, ενστάσεις, χαρτούρα, και βαριεστημένους ημιθανείς χασμώμενους εκλογικούς αντιπροσώπους .