Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα δικαιώματα εκπομπών – Στη Βαρσοβία χτίζει συμμαχίες ο Φάμελλος

Eordaialive Team
7λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα δικαιώματα εκπομπών – Στη Βαρσοβία χτίζει συμμαχίες ο Φάμελλος

«Η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να κατορθώσει να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη στην παρούσα φάση της δύσκολης διαπραγμάτευσης» σημείωνε το ΥΠΕΝ στην ανακοίνωσή του μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα εκπομπών, και φαίνεται ότι από νωρίς έχει βαλθεί να επιβεβαιώσει ότι οι συζητήσεις δεν έχουν κοπάσει.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, θα βρεθεί σήμερα, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, στη Βαρσοβία ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάµελλος, προκειμένου να συμμετάσχει σε υπουργική συνάντηση για το θέμα.

Θυμίζουμε ότι η Πολωνία είναι μια από τις χώρες που, από κοινού με την Ελλάδα, είχαν αντιδράσει στις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν και, τελικά κατόρθωσαν με συντονισμένες προσπάθειες να άρουν σε μεγάλο βαθμό τις μεταξύ τους διαφορές και με κοινές ενέργειες να πετύχουν την ικανοποίηση αρκετών εκ των βασικών θέσεων με τις οποίες μπήκαν στη σχετική διαπραγμάτευση.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Κοινό γνώρισμα και των δυο χωρών είναι ότι ο λιγνίτης κατέχει κομβική θέση στο ηλεκτροπαραγωγικό τους μίγμα, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στις σχετικές δραστηριότητες.

Τον κ. Φάμελλο θα συνοδεύσει ο κ. Πέτρος Βαρελίδης, από τη ∆/νση ∆ιεθνών και Ευρωπαϊκών ∆ραστηριοτήτων του Υ.Π.ΕΝ, συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού και εκτελών χρέη Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Κ.Π.Α.Α).

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρελίδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να έχει στις 23/2 διμερείς συναντήσεις με το Γενικό Διευθυντή της DG CLIMA Jos Delbeke και με εκπροσώπους άλλων κρατών-μελών της ΕΕ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της αναθεώρησης της Οδηγίας για το ETS.

Επίσης, ο κ. Βαρελίδης θα έχει συνάντηση με την Επιτροπή ενόψει της σύνταξης του τελικού σχεδίου Απόφασης για την αναθεώρηση των LCP BREF.

Οι επαφές αυτές θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στις 28 Φεβρουαρίου, όταν και θα τεθεί επίσημα στο τραπέζι της συζήτησης η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το ΥΠΕΝ να εκτιμά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη ως «κρίσιμη».

Τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης

Μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου, το ΥΠΕΝ εκτίμησε ότι «τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, κρίνονται ως θετικά για τη χώρα μας, με εξαίρεση  την τροπολογία για τη συμπερίληψη της ναυτιλίας στο ETS, για την οποία η χώρα μας επιδιώκει παγκόσμια συμφωνία, στο πλαίσιο του IMO και σε συμφωνία με τη Σύμβαση για το  Δίκαιο της Θάλασσας».

Ένα από τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, λοιπόν είναι ακριβώς αυτό της ναυτιλίας, με τους μεγάλους «παίκτες» της ναυτιλιακής αγοράς να αντιδρούν έντονα στην πρόταση Οδηγίας Αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων (Emission Trading Scheme – ΕΤS) του Θερμοκηπίου, όπου τίθενται οι κανόνες λειτουργίας του συστήματος, για την περίοδο 2021-2030 που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης έχει να κάνει με την ειδική διάταξη για την ένταξη της Ελλάδας και στο Μηχανισμό Μεταβατικής Δωρεάν Κατανομής Δικαιωμάτων CO2, καθώς, όπως φαίνεται και από τη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ μετά την ψηφοφορία της προηγούμενης Τετάρτης, το να παραμείνει ανοικτό το παράθυρο που ανοίγει στο άρθρο 10γ της Οδηγίας, κρίνεται ως εξόχως σημαντικό ζήτημα.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν χειροκροτήθηκε από όλους, καθώς πολλά περιβαλλοντικά λόμπυ και οργανώσεις, αλλά και κλάδοι της βιομηχανίας που θα ευνοούνταν από την υιοθέτηση πιο ριζικών μέτρων περιορισμού των διαθέσιμων δικαιωμάτων εκπομπών, την υποδέχτηκαν με αρνητικά σχόλια, ξεκινώντας καμπάνια για την τροποποίησή της μέσω των διαβουλεύσεων που συνεχίζονται.

Ο αφανής στυλοβάτης

Ο κ. Βαρελίδης, που συνοδεύει τον κ. Φάμελλο στη Βαρσοβία, είναι ένας από τους αφανείς πρωταγωνιστές της σχετικής προσπάθειας.

Χωρίς να είναι ιδιαίτερα γνώριμο όνομα στο ευρύ κοινό, αποτελεί έναν από τους στυλοβάτες της κλιματικής πολιτικής της χώρας και των σχετικών πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο, αποτελώντας ένα από τα πλέον έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη που ασχολούνται με το θέμα, όπως αποδεικνύεται και από το πλούσιο βιογραφικό του.

Εκπροσωπώντας για χρόνια τη χώρα ως Ακόλουθος Περιβάλλοντος της Ελλάδας στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε., ο κ. Βαρελίδης έχει ασχοληθεί επί μακρώ με διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για θέματα προστασίας της φύσης και αέριας ρύπανσης,  συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, στις διαπραγματεύσεις για τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τα απόβλητα, την ανακύκλωση των μπαταριών, τη Σύμβαση της Βασιλείας για τη διασυνοριακή μεταφορά αποβλήτων κ.λπ., τη θαλάσσια στρατηγική, τις βιομηχανικές εκπομπές, τον κανονισμό EURO V, την κλιματική αλλαγή κ.α.

Από τον Απρίλιο του 2012 έως και τον Ιανουάριο του 2013, μετά από ειδική διακρατική συμφωνία κατόπιν πρότασης της Κυπριακής Κυβέρνησης, ο κ. Βαρελίδης διετέλεσε Ακόλουθος Περιβάλλοντος της Κύπρου στην Ε.Ε., όπου προήδρευε στην Ομάδα Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας το β’ εξάμηνο του  2012.

Έχοντας διατελέσει σύμβουλος σχεδόν όλων των υφυπουργών/αναπληρωτών υπουργών Περιβάλλοντος ή Γενικών Γραμματέων του υπουργείου από το 2009 έως σήμερα, ο κ. Βαρελίδης έχει μακρά πείρα συμβολής στη χάραξη πολιτική σε θέματα περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Ο κ. Βαρελίδης έχει σπουδάσει Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ και στη συνεχεία έκανε το διδακτορικό του στο ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Center for Composite Materials του Πανεπιστημίου του Delaware των ΗΠΑ και με το Ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ (1999). Παράλληλα, αποφοίτησε από τη Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει πληθώρα δημοσιεύσεων και αναφορών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά σε θέματα ανακύκλωσης και συνθέτων υλικών ενώ επίσης, έχει προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής σε παγκόσμιες συνδιασκέψεις και διεθνή συνέδρια πάνω σε θέματα ανακύκλωσης.

 

 

http://energypress.gr/news/synehizontai-oi-diavoyleyseis-gia-ta-dikaiomata-ekpompon-sti-varsovia-htizei-symmahies-o

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!