Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

«Συνάντηση κλιμακίου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με το ΔΣ της Τοπικής Επιτροπής του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ»

7λ ανάγνωσης
Συγχαρητήρια επιστολή ΤΕΕ/ΤΔΜ στον Πρύτανη Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

«Συνάντηση κλιμακίου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με το ΔΣ της Τοπικής Επιτροπής του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ»

 

Το ΔΣ της Τοπικής Επιτροπής του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ, ήτοι τον Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Τσαλιάνη, τον Γραμματέα κ. Ιωάννη Καρνάρη και το μέλος κ. Εμμανουήλ Σακαλή, μαζί με τον κ. Αθανάσιο Κακάλη ως Α’ Αντιπρόεδρο του κεντρικού Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ , υποδέχτηκαν στο χώρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ,  ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ κ. Νικόλαος Συλλίρης με την Αντιπρόεδρο κα Ευαγγελία Μπάγκαβου και τον Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του Τμήματος, κ. Γεώργιο Τζίτζικα. Στη συνάντηση παρέστη και το μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ,  κ. Στέργιος Μποζίνης. Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης αποτέλεσε ο ρόλος των Διπλωματούχων Μηχανικών του ομίλου ΔΕΗ και του ενεργειακού κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας ειδικότερα, στις εξελίξεις της απολιγνιτοποίησης.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ κ. Ν. Συλλίρης, καλωσόρισε αρχικά τους παριστάμενους και τους ενημέρωσε για τις επαφές της νέας Διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΔΜ με φορείς της περιοχής που σχετίζονται με την απολιγνιτοποίηση. Ενδεικτικό συμπέρασμα των μέχρι τώρα συναντήσεων είναι η σύγκλιση των απόψεων ως προς την αναγκαιότητα συμμετοχής των τριών σύγχρονων ΑΗΣ (Άγιος Δημήτριος 5, Μελίτη και Πτολεμαΐδα 5) στο σύστημα της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και της συνέχισης λειτουργίας των μονάδων 3 & 4 του Αγίου Δημητρίου για την ομαλή κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της Κοζάνης. Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται, με βάση τις διεθνείς και εγχώριες ενεργειακές εξελίξεις, είναι αν μπορεί να γίνει ένας νέος προγραμματισμός μιας «μερικής απολιγνιτοποίησης» με χρονικό προσδιορισμό.

 

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ παρουσίασε εν συντομία τα αποτελέσματα του έργου της ομάδας εργασίας του Τμήματος που αφορούν στην αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη, πέραν της ηλεκτροπαραγωγής, σε προϊόντα εξωηλεκτρικής χρήσης, καθώς εκτιμά ότι ο ρόλος των Διπλωματούχων Μηχανικών, στο ενδεχόμενο προσέλκυσης και ανάπτυξης τέτοιων επενδύσεων, πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός.

 

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής 12 του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ, κ. Αθ. Τσαλιάνης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΤΕΕ για τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν ως Σύλλογος σε όλες τις εθνικές δημόσιες διαβουλεύσεις, με αποκορύφωμα τη μελέτη διερεύνησης των επιπτώσεων εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αναφορικά με τη χρήση των λιγνιτικών και υδραντλητικών μονάδων της ΔΕΗ πριν και μετά το 2030, την οποία εκπόνησε ο κ. Παντελής Μπίσκας, Αναπληρωτής Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κατόπιν σχετικής ανάθεσης και χρηματοδότησης από τον Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ, το 2020.

 

Αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσε:

α) η διερεύνηση της επάρκειας του ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ) σε περίπτωση ολικής απόσυρσης των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, σύμφωνα με το εγκεκριμένο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ),

β) η διερεύνηση της οικονομικής αποδοτικότητας ένταξης νέων μονάδων φυσικού αερίου στο Σύστημα ή της παράτασης λειτουργίας νεότερων λιγνιτικών μονάδων (π.χ. Πτολεμαΐδα 5 ή/και Αγ. Δημήτριος 5 ή/και Μελίτη) μετά το έτος 2028, και

γ) η διερεύνηση της οικονομικής αποδοτικότητας τεχνολογικών λύσεων (π.χ. υδραντλητικοί σταθμοί, νέες μονάδες ΦΑ συνδυασμένου κύκλου) που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις συνέπειες από την εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση της χώρας.

 

Επιπρόσθετα, το ΔΣ του Τοπικού Συλλόγου επισήμανε το πρόβλημα της υποστελέχωσης της επιχείρησης και επιβεβαίωσε αυτό που όλα τα στελέχη της ΔΕΗ έχουν ήδη εκφράσει: την ανάγκη πρόσληψης Διπλωματούχων Μηχανικών και τεχνικού προσωπικού, προκειμένου να μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή τα κυβερνητικά σχέδια για νέες ενεργειακές δραστηριότητες στην περιοχή, αλλά και για αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου της ηλεκτροπαραγωγής, εν αναμονή και της ανακοίνωσης από τον ΑΔΜΗΕ του νέου Σχεδίου Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ περιόδου 2023 – 2032, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις θα προβλέπει μεγαλύτερη συμβολή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε  η άμεση ανάγκη κατάθεσης αναπτυξιακών προτάσεων από  τους φορείς της περιοχής, συνοδευόμενες από εμπεριστατωμένες μελέτες, προκειμένου να υπάρξει αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Αθ. Κακάλης, ως Α’ Αντιπρόεδρος του κεντρικού Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ , αναφέρθηκε στη διαχρονική ενεργή συμμετοχή των Διπλωματούχων Μηχανικών του Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ στα δρώμενα του ΤΕΕ/ΤΔΜ (άλλωστε και ο ίδιος διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος), η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στις εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες απόψεις γύρω από κρίσιμα ενεργειακά ζητήματα. Στη βάση αυτή, επικυρώθηκε και η θεσμική συμμετοχή του πανελλαδικού Συλλόγου, τόσο με εκπροσώπηση στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, όσο και στην προετοιμασία του ΣΔΑΜ. Αναφέρθηκε επίσης με έμφαση στον – επί 60 και πλέον έτη – βιομηχανικό χαρακτήρα που απέκτησε η ευρύτερη περιοχή πέριξ των Ορυχείων και εργοστασίων της ΔΕΗ και χάρη σ’ αυτόν στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου ενεργειακού κέντρου της Χώρας. Επεσήμανε ιδιαίτερα τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν από το σύνολο των κοινωνικών και οικονομικών Φορέων, έτσι ώστε μέσω σύγχρονων, καινοτόμων επενδύσεων και μεγάλου αριθμού εργαζομένων (όπως τα προηγούμενα χρόνια με τη ΔΕΗ), να διατηρήσει τον βιομηχανικό της προσανατολισμό και στο μέλλον, συγκρατώντας -ως εθνικό χρέος- τον δημογραφικό κατήφορο που εξελίσσεται ήδη και ανησυχητικά στη Δυτική Μακεδονία.  Έθιξε τέλος ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ, όπως είναι οι τηλεθερμάνσεις των μεγάλων πόλεων της Περιφέρειάς μας και εξέφρασε προβληματισμούς για την βιωσιμότητα και οικονομικότητά τους κατά τα επόμενα χρόνια.

 

Τέλος, ακολούθησε συζήτηση για τις δυνητικές χρήσεις των εδαφών της ΔΕΗ και για την προοπτική ανάπτυξης ΑΠΕ σ’ αυτά, για τις περιβαλλοντικές τους αποκαταστάσεις και για το κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν δίχως εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και χρονικές δεσμεύσεις, για το κόστος λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων και για το ποιος θα το επιβαρυνθεί, καθώς επίσης για τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται και αφορούν τους νέους μηχανικούς που θα ασχοληθούν με τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο