Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από την χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ γι αυτό θα θέτει επιτακτικά προς τους Ευρωπαίους εταίρους την χρηματοδότησή τους από τα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Η Ελλάδα θα επιτύχει την πλήρη απολιγνιτοποίηση το 2028 (σχεδόν 20 χρόνια νωρίτερα από τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης) και η προσήλωσή της στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να ανταμειφθεί με εύλογο ύψος κεφαλαίων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Χατζηδάκης στους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Απώλεια 25.000 θέσεων εργασίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Εορδαίας ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπιδης, από το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή θα χαθούν 25.000 θέσεις εργασίας και θα θιγούν συνολικά 100.000 πολίτες, άρα πλήττεται ο μισός πληθυσμός της Περιφέρειας, καθώς αυτό αποτυπώνεται από τον συντελεστή του ΑΕΠ, όπου συμμετέχει ο τομέας της Ενέργειας και υπερβαίνει το 42% με το ποσοστό στις Π Ε Κοζάνης και Φλώρινας να ξεπερνά το 50%.
Η κυβέρνηση έχει επίγνωση του εξαιρετικά δύσκολου προβλήματος που καλείται να διαχειριστεί γι αυτό και το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο Διυπουργικής Επιτροπής η οποία αναμένεται να εκπονήσει ένα αναπτυξιακό πλάνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Οι πρώτες κατευθύνσεις αυτού του πλάνου αναμένεται να παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της 23 Δεκεμβρίου.
www.worldenergynews.gr