Στα 3.770 αυξάνονται τα επιδόματα για φοιτητές – Δικαιούχοι και προθεσμίες

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμπληρωματική πρόσκληση που διευρύνει τον αριθμό των υποψήφιων φοιτητών για το επίδομα έδωσε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Η πρόσκληση αφορά τους ενδιαφερόμενους που υπάγονται στην κατηγορία της μονογονεϊκής οικογένειας καθώς και τους τρίτεκνους-πολύτεκνους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου στο ΙΚΥ (Τμήμα Υποτροφιών Προπτυχιακών Σπουδών, Λ. Εθνικής Αντιστάσεως 41, 142 34 Νέα Ιωνία).

Πρόκειται για περίπου 3.770 προπτυχιακές υποτροφίες που δίνονται σε φοιτητές. Ειδικότερα, για φοιτητές που σπουδάζουν στον τόπο κατοικίας τους το βοήθημα είναι 200 ευρώ, ενώ για όσους φοιτούν σε Ιδρύματα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους είναι 380 ευρώ κάθε μήνα για εννέα μήνες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και από κοινοτικά κονδύλια και για να είναι κάποιος δικαιούχος θα πρέπει να μη λαμβάνει το φοιτητικό επίδομα που παρέχεται από το υπουργείο Οικονομικών και δίνεται άπαξ.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, στην κατηγορία της μονογονεϊκής οικογένειας υπάγονται αυτές στις οποίες ένας γονέας ασκεί ή ασκούσε την επιμέλεια έως την ενηλικίωση του τέκνου για τους λόγους:

α) δυνάμει δικαστικής απόφασης ή

β) παιδιά εκτός γάμου (αναγνωρισμένα ή μη) ή

γ) υιοθεσία από έναν γονέα ή

δ) ο ένας γονέας έχει αποβιώσει.

Όσον αφορά τις μοριοδοτήσεις τα νέα κριτήρια ορίζουν:

– Εξαρτώμενο μέλος γονέα με τέσσερα τέκνα και άνω (εξαρτώμενα ή μη), λαμβάνει
8 μόρια
– Εξαρτώμενο μέλος γονέα με τρία τέκνα (εξαρτώμενα ή μη), λαμβάνει 4 μόρια

– Αρχηγός (γονέας) μονογονεϊκής οικογένειας λαμβάνει 10 μόρια.

– Εξαρτώμενο μέλος γονέα με τέσσερα τέκνα και άνω λαμβάνει 8 μόρια.

– Εξαρτώμενο μέλος γονέα με τρία τέκνα λαμβάνει 4 μόρια.

– Εξαρτώμενο μέλος μονογονεϊκής οικογένειας λαμβάνει 4 μόρια.

Όσοι από τους υποψηφίους έχουν απορριφθεί (περιλαμβάνονται δηλαδή στους πίνακες των μη επιλέξιμων υποψηφίων του Φεβρουαρίου 2019), μπορούν να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα ενώ δεν έχουν δικαίωμα όσοι έχουν υποβάλει ένσταση για τους παραπάνω πίνακες.

Εκτός μηχανογραφικούτα 37 τμήματα

Διαγράφονται μέχρι νεωτέρας από το μηχανογραφικό δελτίο τα 37 πανεπιστημιακά τμήματα που είχαν ιδρυθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και προοριζόταν να λειτουργήσουν για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 2020. Η πολιτική ηγεσία ίδρυσε τη νέα αρχή πιστοποίησης στα πανεπιστήμια, την ΕΘΑΕΕ, η οποία θα ελέγξει αν τα εν λόγω τμήματα πληρούν τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΠΑ είχε τονίσει σε ανακοίνωσή του ότι τα νέα τμήματα που ανήκουν στο Ίδρυμα πληρούν τις προϋποθέσεις και μάλιστα είχε ζητήσει να εξεταστούν σε προτεραιότητα για να μην καθυστερήσει η λειτουργία τους. Πάντως τα χρονοδιαγράμματα για τη διαδικασία πιστοποίησης είναι αρκετά ασφυκτικά, ώστε να λειτουργήσουν ορισμένα από αυτά τα τμήματα από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

 

 

EΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο