Σήμερα η πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας – Πώς θα καθοριστούν έμμεσα οι τιμές λιανικής

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Της Ξανθής Γούναρη

Στις 12 το μεσημέρι, 12 εταιρείες συμμετέχουν στην πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ (προθεσμιακά προϊόντα), στο πλαίσιο των μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς προμήθειας και την σταδιακή μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ. Το κρίσιμο ζήτημα είναι πού θα «κάτσουν» οι τιμές μετά τις πλειοδοσίες, καθώς μία πιθανή διακύμανση των τιμών κοντά στην τιμή εκκίνησης, που έχει οριστεί με υπουργική απόφαση στα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα, ενδεχομένως να «ανοίξει» κι άλλο τον ανταγωνισμό με το λανσάρισμα από τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας  πιθανότατα ακόμη πιο ελκυστικών τιμολογίων στη λιανική αγορά.

Οι 12 εταιρείες οι οποίες έχουν εγγραφεί στο μητρώο των επιλέξιμων προμηθευτών στο σύστημα του ΛΑΓΗΕ και έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία είναι οι: Elpedison, Greek Environmental & Energy Network-GREEN, Interbeton (όμιλος ΤΙΤΑΝ), Novaera Energy (όμιλος Κοπελούζου), NRG Trading House, Protergia και Protergia Θερμοηλεκτρική, Volterra, Watt and Volt, Βιενέρ (όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ), ΕΛΤΑ και Ήρων. Όπως λέγεται τις πρωτοβουλίες κινήσεων θα έχουν οι «παίχτες» που έχουν εδραιώσει τη θέση τους στην αγορά της λιανικής, ήτοι οι τρεις εταιρείες καθετοποιημένων ενεργειακών ομίλων, Ήρων, Protergia και Εlpedison, και οι τέσσερις ανεξάρτητες GREEN, NRG Trading, Volteria και Watt and Volt.

Συνολικά το μερίδιο αγοράς των εναλλακτικών παρόχων φθάνει το 11,73%. Οι συμμετέχοντες έχουν καταθέσει εγγυητικές επιστολές συνολικού ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ και αναμένεται να απορροφήσουν την ποσότητα των 460MW/h ή αλλιώς των 4.029.600MWh που θα δημοπρατηθεί με το αμερικανικό μοντέλο «Yankee Auction». Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12.30.

Η χρονική διάρκεια των κανονικών παρατάσεων θα είναι 3 λεπτά, ενώ ο τελικός πίνακας των αποτελεσμάτων θα έχει κοινοποιηθεί 15 λεπτά μετά τη λήξη υποβολής των δηλώσεων αγοράς και των παρατάσεων. Δικαίωμα ενστάσεων υπάρχει έως 30 λεπτά μετά την κοινοποίηση του προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων, ενώ ο τελικός πίνακας θα κοινοποιηθεί μία ώρα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο εφαρμογής των δημοπρασιών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τον περασμένο Αύγουστο, για το 2016 θα πρέπει να δημοπρατηθεί το 8% του συνολικής κατανάλωσης στη λιανική αγορά στο διασυνδεδεμένο σύστημα με βάση την κατανάλωση του προηγούμενου έτους και σημείο αναφοράς το μερίδιο της ΔΕΗ κατά τον μήνα Αύγουστο του 2015, το οποίο ανερχόταν στο 95,24%. Για το 2017 θα πρέπει να δημοπρατηθεί ποσοστό 12% και ποσοστό 13% τόσο για το έτος 2018 όσο και για το 2019. Στο τέλος του 2016 το ποσοστό της ΔΕΗ στη λιανική αγορά θα πρέπει να είναι λιγότερο από 87,24%, στο τέλος του 2017 λιγότερο από 75,24%, στα τέλη του 2018 θα πρέπει να περιοριστεί στο 62,24% και στο τέλος του 2019 στο 49,24%.

www.dikaiologitika.gr

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Θεατρικοποίηση των ιστορικών ποιημάτων της Παρθένας Τσοκτουρίδου από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Τορόντο του Καναδά

LOGISTIKO KOZANI
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida