Το σχέδιο καταβολής του φόρου εισοδήματος σε έως 6 μηνιαίες δόσεις αντί για τρεις διμηνιαίες δόσεις επαναφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να έχουν ήδη σπάσει το φράγμα των 95 δισ. ευρώ και να κινούνται πλέον απειλητικά προς τα 100 δισ. ευρώ, το επιτελείο της υφυπουργού Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου εξετάζει λύσεις προκειμένου να ανακόψει τον ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Το σχέδιο καταβολής του φόρου εισοδήματος σε έως 6 μηνιαίες δόσεις αντί για τρεις διμηνιαίες δόσεις επαναφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να έχουν ήδη σπάσει το φράγμα των 95 δισ. ευρώ και να κινούνται πλέον απειλητικά προς τα 100 δισ. ευρώ, το επιτελείο της υφυπουργού Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου εξετάζει λύσεις προκειμένου να ανακόψει τον ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών. Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με την «Ημερησία», βγάζει ξανά από το συρτάρι την πρόταση που προβλέπει εξόφληση του φόρου εισοδήματος, που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα ξεκινούν από το τέλος Ιουλίου και θα φθάνουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι με την καταβολή μικρότερων ποσών σε μηνιαία βάση αντί των τριών διμηνιαίων που ισχύουν σήμερα. Επίσης στην Καραγιώργη Σερβίας θεωρούν ότι θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου, καθώς είναι ευκολότερο για τους φορολογούμενους να πληρώνουν για παράδειγμα μια συνολική οφειλή 900 ευρώ, 150 ευρώ τον μήνα σε έξι δόσεις αντί 300 ευρώ το δίμηνο. Βέβαια σε κάθε περίπτωση η αλλαγή του τρόπου πληρωμής των δόσεων θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές, στους οποίους είχε παρουσιαστεί και πέρυσι το ίδιο σχέδιο και ενώ ήταν έτοιμη η σχετική τροπολογία τελικά απορρίφθηκε από τους θεσμούς.
Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι η πληρωμή φόρου εισοδήματος κάθε μήνα όπως γίνεται και με τον ΕΝΦΙΑ θα διευκολύνει τα νοικοκυριά , ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες κάθε έτους όπου οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φόρους που συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κατακόρυφα τους μήνες αυτούς τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Και αυτό, γιατί από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο καταβάλλονται μαζεμένες οι δόσεις του φόρου εισοδήματος, ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας.
Πηγή: www.dikaiologitika.gr