Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. (της Εύης Κοβάτση)

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. (της Εύης Κοβάτση)

stefanos tsikas ptolemaida teba pdm
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. (της Εύης Κοβάτση)

 

Γιατί, χρειάζεται να το γνωρίζουμε? Διότι, είτε κυβέρνησε καλά είτε όχι, υπήρξε ο πρώτος κυβερνήτης του Ελληνικού Κράτους.
Ποτέ πριν δεν υπήρξε ελληνική κρατική οντότητα. Δηλαδή, ήταν ο πρώτος κυβερνήτης του Ελληνικού έθνους και κράτους και του οφείλουμε την αρμόζουσα τιμή.
Βλέποντας κάποια σχόλια σε ανάρτηση, η οποία ήταν αφιερωμένη στο πρόσωπο του και στο έργο του, πρέπει να πω ότι η ημιμάθεια καλά κρατεί. Όπως και η λανθασμένη πρόσληψη των γεγονότων- δεδομένων.
Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι ο Καποδίστριας ήταν ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Όπως έχω γράψει κ σε προηγούμενη ανάρτηση, Όχι, ο Καποδίστριας δεν υπήρξε γενικά μέλος της Φιλικής Εταιρείας.
Αρνήθηκε να συμμετάσχει, διότι πίστευε πως δεν είχε έρθει ,διπλωματικά , ο κατάλληλος χρόνος και ότι οι Έλληνες έπρεπε πρώτα να μορφωθούν και μετά να διεκδικήσουν την ελευθερία τους.
Αυτό, όμως, δεν μπορεί να στηρίξει τον χαρακτηρισμό του ως ” συστημικού πολιτικού “, όπως είδα να γράφεται. Είναι αναμενόμενο ότι δεν μπορούσε να ξεφύγει από την επιρροή των μεγάλων δυνάμεων. Με δανεικά στήθηκε το κράτος. Προσπαθούσε για το καλύτερο.
Επίσης, πως να πούμε ότι είχε άδικο, όταν ήθελε πρώτα οι Έλληνες να αποκτήσουν παιδεία και μόρφωση κ μετά να στήσουν το ελεύθερο κράτος που επιθυμούσαν?
Σήμερα, 200 χρόνια μετά, τι να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους? Ότι όλα βαίνουν καλώς και όλα καταφέραμε να τα ξεπουλησουμε ή δεν έχουμε καμιά αναστολή να τα ξεπουλησουμε, μιας και ακόμη ζούμε με δανεικά?
Κάτι ήξερε.. Αιωνία του η μνήμη!

Κοινοποιήστε το άρθρο

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.