“Τσουνάμι” προσφυγών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

"Τσουνάμι" προσφυγών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Οι φωνές αμφισβήτησης για το εμβόλιο του covid- 19 αλλά και η αγωνία των πολιτών που αρνούνται να δεχτούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους,  για την επόμενη ημέρα, φτάνουν πλέον, μέσα από ομαδικές ή και  ατομικές προσφυγές στα δικαστήρια.

«Τσουνάμι» αιτήσεων κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους για τον κορωνοϊό, κατακλύζουν τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα έχει, όπως φαίνεται τον τελικό λόγο, στο «καυτό» θέμα για  τους εργαζόμενους οι οποίοι μέχρι στιγμής παραμένουν είτε επιφυλακτικοί είτε «αρνητές» των εμβολίων.

Οι προσωρινές αποφάσεις των Πρωτοδικείων

Διάσπαρτες δικαστικές αποφάσεις από όλη την Ελλάδα που απορρίπτουν σε πρώτο βαθμό τις αιτήσεις των εργαζομένων σε δομές υγείας οι οποίοι είναι στην «πρώτη γραμμή» για τον εμβολιασμό τους, γίνονται «θέμα» στα σάιτ και γενικότερα στα ΜΜΕ, μολονότι είναι προδήλως κατανοητό πως η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα ανώτατα δικαστήρια. Και συγκεκριμένα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου  θα συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου η αίτηση ακύρωσης των 46 ανδρών της ΕΜΑΚ ενώ μέχρι τότε,  ισχύει η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών με την οποία έχει απορριφθεί  η  προσφυγή τους  για να «παγώσει» το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.  Φαίνεται ωστόσο ότι προς το παρόν, η προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη για την ανάγκη εμβολιασμού έναντι covid- 19, περνά από τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από τη Δικαιοσύνη.

Έτσι,  οι απορριπτικές προσωρινές διαταγές που εκδίδονται από τα Πρωτοδικεία αποκτούν χώρο και προβολή στα ΜΜΕ αφού δίνουν το σαφές μήνυμα πως το άτυπο «κίνημα» κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν μπορεί να έχει τύχη τουλάχιστον ενώπιον της Δικαιοσύνης. Τα απανωτά «όχι» από τα Μονομελή  Πρωτοδικεία  Βόλου και Κιλκίς στις αιτήσεις εργαζομένων Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας και  Αλληλεγγύης ή στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» δείχνουν το «στίγμα» όλων των σχετικών προσωρινών αποφάσεων, ανά την Ελλάδα.

Η «σολομώντεια» γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου

Ωστόσο, ο  Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Λάμπρος Σοφουλάκης,  με γνωμοδότησή του, απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση όσον αφορά τη νομιμότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού,   με αφορμή αίτηση δικηγόρου, παραπέμποντας ουσιαστικά σε σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). «Αποκλειστικά αρμόδιες να αποφανθούν, είναι οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές που θα επιληφθούν επί τη βάσει συγκεκριμένων κατά τα πραγματικά περιστατικά και στοιχεία συμπεριφορών, επ’ αφορμή μήνυσης, έγκλησης κ.λπ….

Να υπομνησθεί συναφώς, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη επιληφθεί επί σχετικών με το θιγόμενο ζήτημα περιπτώσεων και πριν την εφαρμογή του νεαρού νόμου 4820/23-7-2021 (άρθρα 205- 206), όπως, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υπαλλήλων που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), και τη διαγραφή νηπίου από δημοτικό παιδικό σταθμό (ΣτΕ 133/2021 Ολ. και 2387/2020, αντίστοιχα), δεχόμενο, ότι ο εμβολιασμός ως απαραίτητο μέτρο για την πρόληψη της διάδοσης και την καταπολέμηση μεταδοτικών ασθενειών, που συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία είναι συνταγματικώς ανεκτή πράξη, χάριν του δημοσίου συμφέροντος».

Ο κ. Σοφουλάκης  προσθέτει στη γνωμοδότησή του: «Επιπλέον, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκδόθηκε, η πρόσφατη από 9-4-2021 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), επί εξέτασης υπόθεσης υποχρεωτικού εμβολιασμού που εφάρμοζε η Τσεχική Δημοκρατία, αναφορικά με συγκεκριμένες 10 μολυσματικές ασθένειες, η οποία έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αφού δεν αποκλείει παρεμβάσεις οι οποίες συνάδουν με τις πρόνοιές του, όπως λ.χ. η προστασία της δημόσιας υγείας».

Στη χώρα μας το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού  λόγω του  Covid-19, προβλέπεται από το άρ. 206 παρ. 1 και 2 Ν. 4820/2021 που αναφέρει  ότι «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό), καθώς και όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας)».

Περαιτέρω, στην παρ. 4 του ιδίου άρθρου προβλέφθηκε ότι δεν υπέχουν την προρρηθείσα υποχρέωση «όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου».

Σύμφωνα πάντως αποφάσεις του  ΕΔΔΑ του Στρασβούργου,  το δικαίωμα στη ιδιωτική και οικογενειακή ζωή δεν παραβιάζεται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όταν το μέτρο αυτό βασίζεται στην ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας. Επίσης, σύμφωνα με το ΕΔΔΑ,  ο εμβολιασμός προστατεύει τόσο τους ίδιους τους πολίτες που εμβολιάζονται, όσο και αυτούς που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

Το κρίσιμο σημείο είναι ωστόσο αν η άρνηση των υπαλλήλων  στον υποχρεωτικό εμβολιασμό μπορεί να επιφέρει εκτός από το μέτρο της  αναστολής, της άδειας δηλ. άνευ αποδοχών και την απόλυση ως κύρωση. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συνιστούσε ακραία και  παράνομη κύρωση, υποστηρίζουν νομικοί οι οποίοι θεωρούν ότι  θα πυροδοτούσε σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις.

 

 

zougla.gr

Δείτε Επίσης

ΛΑΡΚΟ: «Ξεκολλάει» η πώληση - Έως το τέλος Νοεμβρίου η υποβολή προσφορών
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΛΑΡΚΟ: «Ξεκολλάει» η πώληση – Έως το τέλος Νοεμβρίου η υποβολή προσφορών

ΛΑΡΚΟ: «Ξεκολλάει» η πώληση – Έως το τέλος Νοεμβρίου η υποβολή προσφορών   Mε την Κομισιόν να πιέζει για «ξεπάγωμα» του διπλού διαγωνισμού για την πώληση της ΛΑΚΟ, το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα »
Κατεχόμενα: Νέο ροζ βίντεο δημιουργεί τριγμούς στο ψευδοκράτος
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατεχόμενα: Νέο ροζ βίντεο δημιουργεί τριγμούς στο ψευδοκράτος

Κατεχόμενα: Νέο ροζ βίντεο δημιουργεί τριγμούς στο ψευδοκράτος Μετά το ροζ βίντεο με πρωταγωνιστή τον αποκαλούμενο ως πρωθυπουργό του ψευδοκράτους, Ερσάν Σανέρ, άλλο ένα ήρθε στη δημοσιότητα το οποίο εμφανίζει το

Διαβάστε περισσότερα »
Ώρα για το τελευταίο self test και σχολική κάρτα της εβδομάδας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ώρα για το τελευταίο self test και σχολική κάρτα της εβδομάδας

Ώρα για το τελευταίο self test και σχολική κάρτα της εβδομάδας Έφτασε η ώρα για το δεύτερο self tet της εβδομάδας για τους μαθητές – Αύριο με τη σχολική κάρτα στο χέρι η είσοδος

Διαβάστε περισσότερα »
Τουρισμός για όλους: Άνοιξαν οι αιτήσεις για πληρωμές ― Η διαδικασία
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρισμός για όλους: Άνοιξαν οι αιτήσεις για πληρωμές ― Η διαδικασία

Τουρισμός για όλους: Άνοιξαν οι αιτήσεις για πληρωμές ― Η διαδικασία   Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτημάτων πληρωμής για παρόχους του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» για vouchers Ιουλίου 2021 Ξεκίνησε

Διαβάστε περισσότερα »
Facebook: Οι φήμες για αλλαγή ονόματος και οι ανακοινώσεις
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Facebook: Οι φήμες για αλλαγή ονόματος και οι ανακοινώσεις

Facebook: Οι φήμες για αλλαγή ονόματος και οι ανακοινώσεις Το όνομα του αναμένεται να αλλάξει την επόμενη εβδομάδα το Facebook , στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός νέου διαδικτυακού κόσμου επικοινωνίας των χρηστών

Διαβάστε περισσότερα »
Πρόβλημα ρευστότητας εντοπίζουν οι μηχανικοί στο Εξοικονομώ - Τους έξι μήνες φτάνουν οι καθυστερήσεις των πληρωμών
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόβλημα ρευστότητας εντοπίζουν οι μηχανικοί στο Εξοικονομώ – Τους έξι μήνες φτάνουν οι καθυστερήσεις των πληρωμών

Πρόβλημα ρευστότητας εντοπίζουν οι μηχανικοί στο Εξοικονομώ – Τους έξι μήνες φτάνουν οι καθυστερήσεις των πληρωμών Έως και έξι μήνες καθυστερήσεων παρατηρούνται στην πληρωμή των τιμολογίων προς τους μηχανικούς στο

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida