WorldFoodDay Σήμερα 16 Οκτώβρη γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής κι Επισιτισμού με ένα απόλυτα βιωματικό μάθημα έξω στη φύση, όπως ακριβώς γίνεται σε πολλά σχολεία του Φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος σε όλον τον κόσμο
Με το σύνθημα Grow_your_own_food καλλιέργησε την δική σου τροφή και τη συμμετοχή των Healthy Little_Eaters και Healthy Teen_Eaters των τμημάτων που είχαν μάθημα νωρίς το απόγευμα σήμερα πραγματοποιήσαμε #δράση αποτελούμενη από τα εξής στάδια!!!
Μάθαμε τον κύκλο_ζωής ενός φυτού προκειμένου να μυηθούμε στην καλλιέργειά του έτσι ώστε να μας δώσει τους καρπούς του! Booklet “Life cycle of a plant”
Γνωρίσαμε όλα τα μέρη_του_φυτού και ποια από αυτά τρώγονται ανάλογα με το είδος του! Βooklet “Plant parts we eat: seeds/roots/stems/leaves/flowers/fruits
Γράψαμε συνθήματα πάνω σε posters και στα pots τα οποία αρχικά θα φιλοξενήσουν τα φυτά μας για να παρακολουθούμε την πρόοδό τους!
Γίναμε μικροί “αγρότες” φυτεύοντας ρίζες από μαρούλι κουνουπίδι και λάχανο που αγοράστηκαν από τοπικό θερμοκήπιο!
Μιλήσαμε για τη σημαντική διαδικασία της μεταφύτευσης και για να την ξανά δοκιμάσουμε στο σπίτι πήραμε όλοι σαν αναμνηστικό δώρο το γλαστράκι με το φυτό που επιλέξαμε να φυτέψουμε!
Διευρύναμε τις γνώσεις μας για τα λαχανικά και φρούτα και τονίσαμε την αξία τους στη διατροφή μας!!!
Εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιό μας στα Αγγλικά !!!!
Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής είναι οι εξής:
• Να ενθαρρύνει την προσοχή στη γεωργική παραγωγή τροφίμων και να εντείνει τις εθνικές, διμερείς, πολυμερείς και μη κυβερνητικές προσπάθειες προς τον σκοπό αυτό.
• Να ενθαρρύνει την οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών.
• Να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των αγροτών, ιδιαίτερα των γυναικών και των λιγότερο προνομιούχων ομάδων, με αποφάσεις και δραστηριότητες που θα επηρεάζουν τις συνθήκες ζωής τους.
• Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο.
• Να προωθήσει την μεταφορά τεχνογνωσίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
• Να ενισχύσει τη διεθνή και εθνική αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της φτώχειας και να επιστήσει την προσοχή σε επιτεύγματα στην ανάπτυξη τροφίμων και γεωργίας.