Πτολεμαΐδα: « Λιγνιτωρύχος»

Eordaialive Team
1λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Πτολεμαΐδα: « Λιγνιτωρύχος»
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει μιά γενική άποψη του Νοτίου Πεδίου, λιγνιτορυχείου κοντά στην πόλη της Πτολεμαϊδας, Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014. Ένα τοπίο όπου κυριαρχεί το μαύρο… Μουτζουρωμένα πρόσωπα όπου μόνο τα βλέμματα ξεχωρίζουν, στάχτη, σκόνη και σύννεφα πυκνού καπνού από την καύση του λιγνίτη καλύπτουν τον ουρανό… Δυνατός θόρυβος από τη λειτουργία των τεράστιων μηχανημάτων. Μια εκκλησία στέκεται ακόμα όρθια εκεί όπου πριν λίγα χρόνια υπήρχε ζωή, οικισμοί απομακρύνονται για να επεκταθεί το ορυχείο… Μια μαύρη πληγή που «χαρίζει» στη χώρα ενεργειακή αυτονομία. Στη λεκάνη που εκτείνεται από τη Φλώρινα μέχρι την Πτολεμαϊδα είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο λιγνιτικό κοίτασμα που διαθέτει η χώρα μας. Το λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Κατέχει τη 2η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ και την 6η θέση παγκοσμίως. Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τη  δική τους φωνή διαμαρτυρίας, μέσα από τους στίχους και την μουσική του τραγουδιού « Λιγνιτωρύχος» που εμπεριέχεται στο cd  με τον συμβολικό τίτλο «Έρημη σελήνη», ενάντια στο ενδεχόμενο πώλησης της ΔΕΗ, υψώνουν οι συντελεστές του, πρώην και νυν εργαζόμενοι στα Ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής στο Ενεργειακό Λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας. Το cd δημιουργήθηκε το 1997, χωρίς ωστόσο να κυκλοφορήσει ποτέ στην Αγορά λόγω της προβληματικής ηχογράφησης του, ενώ, ο συνθέτης, καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Τροβαδούρων   Πτολεμαΐδας, Κώστας Καλογήρου, απέκλεισε το ενδεχόμενο της επανεγγραφής του, συνυπολογίζοντας και το απαγορευτικό του κόστος. Τις τελευταίες ημέρες το cd, παρά την κακή ποιότητα του ήχου, ανέβηκε  σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των χρηστών του διαδικτύου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!