Πτολεμαΐδα: Γερμανοί και Έλληνες στα χνάρια της ιστορικής μνήμης

Eordaialive Team
1λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Πτολεμαΐδα: Γερμανοί και Έλληνες στα χνάρια της ιστορικής μνήμης

Η ιστορική γνώση και η διατήρηση της  μνήμης, είναι το ζητούμενο της επίσκεψης αντιπροσωπείας μαθητών από την Βρέμη της Γερμανίας, που φθάνουν απόψε στην Πτολεμαΐδα και μαζί με συνομηλίκους τους από τα τρία Γενικά Λύκεια της πόλης θα υλοποιήσουν το δεύτερο μέρος, για τη φετινή χρονιά, του προγράμματος «Πολιτισμός μνήμης : Μεσόβουνο – Πύργοι». Οι δύο ομάδες, για το επόμενο δεκαήμερο, θα  μεταβούν στους δύο  οικισμούς της Εορδαίας, θα ενημερωθούν για τα τραγικά γεγονότα της περιόδου ‘ 41- ‘44 και  τα εγκλήματα των Ναζί, θα συνομιλήσουν με επιζώντες και θα καταγράψουν τις μαρτυρίες τους, θα προσκυνήσουν στα μνημεία πεσόντων. Στο λόφο μεταξύ των δύο οικισμών, όπου θα αναπτύσσεται  το πάρκο της συμφιλίωσης, θα  φυτέψουν  νέα δενδρύλλια, στη βάση των οποίων θα τοποθετήσουν πήλινες πλάκες με αναγεγραμμένα ονόματα και στοιχεία των εκτελεσθέντων κατοίκων, από τους στρατιώτες της Βέρμαχτ. Κατά την παραμονή τους, οι Γερμανοί μαθητές θα φιλοξενηθούν στα σπίτια των Ελλήνων συνομηλίκων τους, όπως συνέβη πριν από ένα μήνα στη Βρέμη, ανταλλάσσοντας  απόψεις και για θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα, το μέλλον τους.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!