Ψήφισμα στο Π.Σ για αιολικά στη Βασιλίτσα

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Στη συνεδρίαση του χθεσινού Περιφερειακού Συμβουλίου (4/6/20), που έγινε με τηλεδιάσκεψη, η «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία» κατέθεσε ψήφισμα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Βασιλίτσα των Γρεβενών. Ο Περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης το καταψήφισε εκ μέρους ολόκληρης της παράταξής του, δηλώνοντας άλλο πολιτικό σκεπτικό, παρότι πολλά μέλη και στελέχη του (αντιπεριφερειάρχες) εκφράστηκαν υπέρ του ψηφίσματος και ο ίδιος δήλωσε ότι είναι ενάντια στην εγκατάσταση των συγκεκριμένων αιολικών. Το υπερψήφισαν οι Παρατάξεις «Δημιουργία Ανατροπή» και «Ελπίδα».

Ολόκληρο το ψήφισμα:

Ψήφισμα Π.Σ Δυτικής Μακεδονίας

Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Βασιλίτσα.

Σύμφωνα με τα αρχεία της η Ρ.Α.Ε. έχει δώσει άδεια παραγωγής για εγκατάσταση 3 αιολικών, βιομηχανικών πάρκων στη Βόρεια Πίνδο.

 Συγκεκριμένα:

  1. 10 ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους 110 μέτρων (85 ο πυλώνας + 25 η ακτίνα της έλικας) ισχύος 8.5 MW, στη περιοχή της κορυφής Βασιλίτσα (κατάκορφα!) και στην κορυφογραμμή προς το Δίστρατο.
  2. 16 ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους 125 μέτρων, Ισχύος 32 MW στη κορυφογραμμή της Βασιλίτσας που φεύγει προς τα νότια, πάνω (δυτικά) από την Αβδέλα.
  3. 13 ανεμογεννήτριες ύψους 125 μέτρων ισχύος 26 MW στην κορυφογραμμή βόρεια του χωριού Αβδέλα (κορυφές Μαντηλίτσα – Στραγγόπετρα).

Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ισοπέδωση ενός ολόκληρου βουνού αλλά και την καταστροφική παρέμβαση στη πίστα του φημισμένου σε όλη την Ελλάδα, διθέσιου τελεφερίκ, αλλά και συνολικά, του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας. Και όλα αυτά στη Βόρεια Πίνδο, μια χαρακτηρισμένη περιοχή NATURA που θα έπρεπε να προστατεύεται αυστηρά.

Οι καταστροφές στη φύση θα είναι ανεπανόρθωτες αφού θα καταστραφεί μεγάλο μέρος του δάσους για να γίνουν τεράστιοι δρόμοι, θα τσιμεντοποιηθεί μεγάλο μέρος του βουνού κλείνοντας τις υδρομαστεύσεις και καταστρέφοντας ακόμα και τις πηγές των ποταμών.

Η χλωρίδα, η πανίδα,  τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.  Οι δεκάδες Α/Γ στη Βασιλίτσα και στην ευρύτερη περιοχή  οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό συγκεκριμένα, την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το βουνό και το δάσος.

Η καταστροφή της φύσης θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της ζωής των ανεμογεννητριών, που διαρκεί 15 με 20 χρόνια, επειδή δεν έχει προβλεφθεί από καμία σύμβαση η απόσυρση και η ανακύκλωσή τους. Χιλιάδες τόνοι λάδι (μια ανεμογεννήτρια περιέχει 800 κιλά λάδι) θα χύνεται στο βουνό καταστρέφοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Ο έλικας περιέχει ισχυρά τοξικά που δεν ανακυκλώνονται και θα δηλητηριάζουν φυτά, δέντρα, ζώα και ανθρώπους. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι τεράστιες, μόνιμες και απρόβλεπτες επειδή πρώτη φορά γίνεται τέτοιας έκτασης παρέμβαση στα βουνά και στα δάση.

Η Περιοχή μας λόγω και της εύκολης πρόσβασης στα δίκτυα επιλέχτηκε για εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στα Γρεβενά, στην Καστοριά, στο Βέρμιο, στο Άσκιο, στο Μπούρινο, στα Πιέρια και αλλού. Το ίδιο όμως γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Αέρα στα πανιά των ψευτοεπενδυτών έδωσε ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση της ΝΔ και επιτρέπει στους «αεριτζήδες»  να καταπατούν χωρίς διαδικασίες δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες αλλά και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους ακόμα και αυτές που εντάσσονται στις προστατευόμενες περιοχές Natura.

Και όλα αυτά χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος, στο κλίμα, στην οικονομία και στην ηλεκτροπαραγωγή αφού η τυχαία και ασταθής ενέργεια που παράγουν χρειάζεται μόνιμα στήριξη από θερμικές μονάδες που καίνε ορυκτά καύσιμα άσχετα αν αυτό είναι λιγνίτης ή φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα αυτή η διαδικασία ανεβάζει υπέρμετρα τις τιμές του Ηλεκτρικού ρεύματος και εντείνει περισσότερο την ενεργειακή φτώχεια.

Εκατοντάδες κάτοικοι των Γρεβενών και από άλλες περιοχές έδωσε το βροντερό παρόν, την Κυριακή 24 Μαΐου 2020, στο κάλεσμα διαμαρτυρίας που οργάνωσαν η πρωτοβουλία πολιτών και 10 περιβαλλοντικοί φορείς της Π.Ε Γρεβενών. Η  πρώτη αυτή  απάντηση με την μαζική  συμμετοχή του κόσμου είναι ένα ηχηρό όχι στην προσπάθεια των Επιχειρηματικών Ομίλων να καταστρέψουν το περιβάλλον και τους ανθρώπους  για το κέρδος. Δείχνει  επίσης ότι η Βασιλίτσα, με το δικό της ειδικό βάρος της συγκινεί και ενεργοποιεί κόσμο  από όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως τον τοπικό πληθυσμό να δώσει την μάχη ενάντια στην υποβάθμιση και καταστροφή της περιοχής.

Το Π.Σ Δυτικής Μακεδονίας εκφράζοντας τη θέληση των πολιτών των Γρεβενών και συνολικά της Δυτικής Μακεδονίας δηλώνει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση αυτών των 3 αιολικών πάρκων στη Βασιλίτσα και γενικότερα στη Βόρεια Πίνδο

Κοζάνη 4/6/2020

Στέφανος Πράσσος

Για την «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

 

 

Κοζάνη 5/6/20

Το Γραφείο Τύπου

 

Δείτε Επίσης

Σε νέα υψηλά επίπεδα το ηλεκτρικό ρεύμα αύριο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε νέα υψηλά επίπεδα το ηλεκτρικό ρεύμα αύριο

Σε νέα υψηλά επίπεδα το ηλεκτρικό ρεύμα αύριο Σε υψηλά επίπεδα “σκαρφαλώνουν, αύριο Τρίτη οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή

Διαβάστε περισσότερα »
ΟΑΕΔ: Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΑΕΔ: Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021

ΟΑΕΔ: Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021 Αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων, αποκλειομένων και παρόχων βιβλιοπωλείων-εκδοτικών οίκων του προγράμματος χορήγησης Επιταγών αγοράς βιβλίων για το έτος 2021.

Διαβάστε περισσότερα »
ΑΑΔΕ: Τέσσερις νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους φορολογούμενους
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΑΔΕ: Τέσσερις νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους φορολογούμενους

ΑΑΔΕ: Τέσσερις νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους φορολογούμενους   Όσα θα μπορούν να κάνουν με λίγα «κλικ» και χωρίς ταλαιπωρία οι πολίτες Ψηφιακές εφαρμογές που δίνουν τη δυνατότητα στους φορολογούμενους

Διαβάστε περισσότερα »
«Ανοίγει παράθυρο» για νέες παροχές - Στο τραπέζι κοινωνικό μέρισμα και φοροαπαλλαγές
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ανοίγει παράθυρο» για νέες παροχές – Στο τραπέζι κοινωνικό μέρισμα και φοροαπαλλαγές

«Ανοίγει παράθυρο» για νέες παροχές – Στο τραπέζι κοινωνικό μέρισμα και φοροαπαλλαγές   «Ανοίγει παράθυρο» για επιπλέον μέτρα στήριξης σε ευάλωτα νοικοκυριά και νέες παροχές: Αν και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υιοθετήσει λόγω

Διαβάστε περισσότερα »
Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας πολλών ταχυτήτων - Τι ισχύει ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας πολλών ταχυτήτων – Τι ισχύει ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας πολλών ταχυτήτων – Τι ισχύει ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος   Τέλη κυκλοφορίας… πολλών ταχυτήτων καλούνται να πληρώσουν οι κάτοχοι οχημάτων για το 2022: Η

Διαβάστε περισσότερα »
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ   Στα πλαίσια του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΕΠΕΚ για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, παρουσιάστηκε ένα δίωρο εργαστήριο με θέμα

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida