Πριν από τους πολίτες ηλικίας 18 έως 59 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα αναμένεται να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί, ως πληθυσμιακή ομάδα που διατρέχει κίνδυνο λόγω έκθεσης στον κορονοϊό.
Το σχέδιο προτεραιοποίησης για την εμβολιαστική κάλυψη κατά της Covid-19, η κατάρτιση του οποίου αποτέλεσε ένα πολύ… δύσκολο παζλ για την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, είναι θέμα ωρών να δημοσιοποιηθεί και παράλληλα θα αποσταλεί προς τους Συλλόγους Ασθενών προκειμένου να διατυπωθούν επιμέρους ζητήματα που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσουν στη συνέχεια σε μικρές αλλαγές.
Οπως ήδη έχει γίνει γνωστό από το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών, ο ελληνικός πληθυσμός θα εμβολιαστεί σε τρεις φάσεις. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας διανύει την πρώτη φάση, που αφορά στους υγειονομικούς και στους διαμένοντες και το προσωπικό Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και κλειστών δομών πρόνοιας.
Η δεύτερη φάση, που αποτελεί επί της ουσίας την έναρξη των μαζικότερων πληθυσμών στην κοινωνία, έχει ως προτεραιότητα όλους όσοι είναι από 70 ετών και άνω, καθώς και τους ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας (ογκολογικοί ασθενείς υπό χημειοθεραπεία, μεταμοσχευμένοι, αιμοκαθαιρόμενοι).
Ακολουθούν οι πολίτες από 60 έως 69 ετών, ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων, και αμέσως μετά, στο τέλος δηλαδή της δεύτερης φάσης, οι ασθενείς από 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19. Παράλληλα με αυτή την ομάδα προβλέπεται ο εμβολιασμός και των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πριν δηλαδή από την τρίτη και τελευταία φάση που αφορά σε όλους όσοι είναι από 18 έως 59 ετών και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Αυτό είναι κάτι που έγινε γνωστό τόσο από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας, όσο και από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία σε τηλεοπτική της συνέντευξη (ΑΝΤ1) επιβεβαίωσε ότι οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν από τον γενικό πληθυσμό, επισημαίνοντας μάλιστα ότι νούμερο ένα προτεραιότητα θα έχουν όσοι καθηγητές φέρουν υποκείμενα νοσήματα.
Ολη η παραπάνω κατηγοριοποίηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά, καθώς όλα εξαρτώνται από τις εγκρίσεις των εμβολίων και τις δόσεις που θα λαμβάνει η χώρα μας. Με βάση τον πρώτο προγραμματισμό της κυβέρνησης, όπως αυτός αποτυπώνεται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Εμβολιαστική Κάλυψη, η 2η φάση τοποθετείται τον Φεβρουάριο και η τρίτη, δηλαδή οι πολίτες μεταξύ 18 και 59 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα, τον Ιούνιο. Ηδη, όμως, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι ηλικιωμένοι εκτός κλειστών δομών (η αρχή της δεύτερης φάσης δηλαδή) ξεκινούν να εμβολιάζονται στις 20 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι όλος ο σχεδιασμός μπορεί να «τραβηχθεί» πιο νωρίς εάν τα υπόλοιπα εμβόλια εγκριθούν γρήγορα και εφοδιάσουν με ικανές ποσότητες την Ε.Ε. ή, αντίστοιχα, πιο αργά εάν υπάρξουν προβλήματα και καθυστερήσεις στη διανομή των δόσεων.
Προγραμματισμός
«Εμβολιάζουμε περίπου 5.000 συμπολίτες μας την ημέρα και είμαι σίγουρος ότι με τους ρυθμούς αυτούς θα τηρήσουμε τον προγραμματισμό, έτσι όπως αυτός έχει καθοριστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά και από την Οργανωτική Επιτροπή της επιχείρησης “Ελευθερία”», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τακτική σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού, στην οποία προήδρευσε το απόγευμα, στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
«Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Αλλες ευρωπαϊκές χώρες, πολύ μεγαλύτερες από εμάς, έχουν κάνει πολύ λιγότερους εμβολιασμούς, αλλά προφανώς όσο πιο γρήγορα μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πληθυσμό μας τόσο πιο γρήγορα θα χτίσουμε και το “τείχος” ανοσίας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Οπως αναφέρθηκε κατά την ίδια σύσκεψη, έως την Τρίτη το απόγευμα είχαν εμβολιαστεί 16.365 άνθρωποι, ενώ το απόθεμα που διατίθεται στις ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες, οι οποίες λειτουργούν για τις ανάγκες της επιχείρησης «Ελευθερία», ανέρχεται σε 150.850 δόσεις. Με βάση τα χθεσινά νούμερα, όπως ανανεώνονται στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr, μέχρι και χθες πριν τις 6 το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί 20.466 εμβολιασμοί.
Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού της εμβολιαστικής κάλυψης, Μάριο Θεμιστοκλέους, ότι σήμερα η δυναμικότητα του συστήματος είναι 5.000 εμβολιασμοί ανά ημέρα. Από αύριο, Παρασκευή, όμως, η δυναμικότητα ανεβαίνει στους 8.000 εμβολιασμούς/ημέρα και ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε επιπλέον 55 νοσοκομεία. Μέχρι και σήμερα, εμβολιάζονται υγειονομικοί 56 νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου