Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ στο μνημείο των 3 σοβιετικών στρατιωτών

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ στο μνημείο των 3 σοβιετικών στρατιωτών

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 9Η ΜΑΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 3 ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Βρισκόμαστε εδώ στο χώρο που έπεσαν νεκροί τρεις γιοι της Σοβιετικής Ένωσης και του ηρωικού Κόκκινου Στρατού. Της μητέρας πατρίδας όλων των εργατών του κόσμου. Έδωσαν την ζωή τους εκπληρώνοντας το διεθνιστικό τους καθήκον πολύ μακριά από την πατρίδα τους, κι όμως τόσο κοντά στα ταξικά αδέρφια τους, τους Έλληνες εργάτες και αγρότες, θέλοντας να προστατεύσουν τους κατοίκους των χωριών Πύργοι και Μεσόβουνο που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από την δολοφονική μανία των φασιστών.

Ήταν 23 Απρίλη του 1944 όταν οι Γερμανοί κατακτητές εξαπέλυαν την επιχείρηση Μαγιάτικη Καταιγίδα στις πλαγιές του Βερμίου με στόχο να εξοντώσουν τους αντάρτες του ΕΛΑΣ και να αφανίσουν κάθε πολιτική και ηθική στήριξη από τα χωριά της περιοχής.

Στο στόχαστρο τους μπήκαν τα χωριά Ερμακιά, Μεσόβουνο και Πύργοι. Μαζί με Έλληνες συνεργάτες τους των φασιστικών οργανώσεων της ΠΑΟ και γερμανοντυμένους άνδρες του τάγματος του Πούλου, ξεκίνησαν το δολοφονικό τους όργιο πραγματοποιώντας εκκαθαρίσεις σε όλο το πλάτος του Βερμίου. Οι αντάρτες δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις γερμανικές ορδές. Η διμοιρία των σοβιετικών ανταρτών παρέμεινε στο ύψωμα έξω από το Μεσόβουνο προκειμένου να καθυστερήσει τις γερμανικές δυνάμεις που θα χτυπούσαν το χωριό. Μετά από μάχη συμπτύχθηκαν αφήνοντας πίσω τους τρεις νεκρούς ήρωες, τον Αλεξέι, τον Αντρέι και τον Ρουμπέν.

Η καταστρεπτική μανία των ναζί εκδηλώθηκε άγρια. Εκατοντάδες νεκροί άμαχοι, γυναίκες και παιδιά ήταν η πλειοψηφία των θυμάτων τους. Χωριά καμένα και λεηλατημένα, πλιάτσικο και ξεσπιτωμένες οικογένειες, βασανισμοί και βιασμοί.

Όπως κάθε χρόνο τιμάμε τα θύματα των ολοκαυτωμάτων, έτσι και φέτος στις ειδικές συνθήκες που ζούμε σήμερα λόγω της πανδημίας δεν λησμονούμε το πατριωτικό και συνάμα διεθνιστικό μας καθήκον και είμαστε εδώ.

Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό-φασιστικό ιμπεριαλιστικό Άξονα  Γερμανίας-Ιταλίας-Ιαπωνίας και των συμμάχων τους. Από όποιο μετερίζι κι αν τους πολέμησαν, από όποια γωνιά της γης κι αν προέρχονται.

Πως βρέθηκαν όμως οι σοβιετικοί στρατιώτες στην περιοχή μας; Επρόκειτο για αιχμαλώτους που μεταφέρθηκαν από το ανατολικό μέτωπο σε διάφορα στρατόπεδα στον Ελλαδικό χώρο και κατά περιόδους κατάφερναν είτε να αποδράσουν μόνοι τους, είτε με την βοήθεια του ΕΛΑΣ, είτε μετά την συνθηκολόγηση των Ιταλών όσοι ήταν στην αιχμαλωσία τους απελευθερώθηκαν και πέρασαν στις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό στην περιοχή μας. Στην περιοχή του Κιλκίς συγκροτήθηκαν αντάρτικες μονάδες, στην Πελοπόννησο μεικτά τμήματα με εντολή του γενικού αρχηγείου του ΕΛΑΣ.

Πρόκειται για στρατιώτες που τους δόθηκε δεύτερη ευκαιρία να πολεμήσουν ενάντια στο φασισμό και το έπραξαν στο ακέραιο.

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Η 9η Μάη είναι η μέρα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ημέρα τιμής, μνήμης, υπόκλισης στα εκατομμύρια νεκρών που έπεσαν στην μάχη για την ήττα του ναζισμού. Μέρα που θυμίζει την άσβεστη προσφορά του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού και των αντιστασιακών κινημάτων της Ευρώπης, με τον πρωτοπόρο και αποφασιστικό ρόλο των Κομμουνιστικών Κομμάτων.

Το ΚΚΕ είναι περήφανο που αποτέλεσε την ψυχή, τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων.

Σε όλο το διάστημα της τριπλής Κατοχής, το ΚΚΕ έδωσε τον ανθό του στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό-φασισμό. Τα χιλιάδες μέλη του, με την ηρωική τους δράση και θυσία, έγραψαν κάποιες από τις χρυσές σελίδες της 100χρονης Ιστορίας του, συνέβαλαν στη νικηφόρα έκβαση του πολέμου.

Σήμερα, οι συνθήκες της πανδημίας που βιώνουν οι λαοί όλου του κόσμου φέρνουν επιθετικά στο προσκήνιο τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι σημερινές εξελίξεις προσδίδουν ακόμα περισσότερη σημασία στην ιστορία και τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α’, ήταν απόρροια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, που οξύνθηκαν σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Το ΚΚΕ καλεί τους λαούς της περιοχής σε επαγρύπνηση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Α. Μεσογείου και Μ. Ανατολής, όπου οι ιμπεριαλιστές συγκρούονται με μήλον της έριδος τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας και η χώρα μας, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει μετατραπεί σε μία απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση, προωθώντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες.

Η 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, παρά τις αντιδραστικές και αντιεπιστημονικές προσπάθειες της ΕΕ να την μετονομάσει σε μέρα της Ευρώπης, θα υπενθυμίζει για πάντα ότι το καθοριστικό χτύπημα στο τέρας του ναζισμού το έδωσε η ΕΣΣΔ και ο ηρωικός Κόκκινος Στρατός.

Η ΕΕ σε μια προσπάθεια συκοφάντησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας έχει εντάξει στην επίσημη ιδεολογία της την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων, την εξίσωση του ναζιστικού τέρατος με τον κομμουνισμό, πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας, ενώ σε σειρά πρώην σοσιαλιστικών χωρών τίθενται εκτός νόμου τα Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα, τιμώνται οι συνεργάτες των Ες Ες και γκρεμίζονται ιστορικά μνημεία της Αντιφασιστικής Νίκης που θύμιζαν στους λαούς πώς, ποιοι και με τι θυσίες τσάκισαν τον φασισμό.

Η συντριβή του ναζισμού κατέστη δυνατή χάρη στην ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, στα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Χάρη σ’ αυτά τα πλεονεκτήματα μπόρεσε η Σοβιετική Ένωση να γίνει μια ισχυρή οικονομική δύναμη και να δημιουργήσει έναν αξιόμαχο Κόκκινο Στρατό.

Η ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, συνολικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποδεικνύει περίτρανα και ανεξίτηλα ότι: Ο ναζισμός-φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Μόνο το εργατικό-λαϊκό κίνημα, που έχει στόχο την εργατική εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και να ξεριζώσει το φασισμό, να απομονώσει τέτοιες δυνάμεις που δρουν και στην χώρα μας. Δεν μπορούν να εγγυηθούν την πάλη ενάντια στο φασισμό δυνάμεις που υπηρετούν το σάπιο σύστημα, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, που ασκούν αντιλαϊκές πολιτικές, που δείχνουν ανοχή στη φασιστική δράση.

Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει να δοκιμάσουν, με την πάλη και την οργάνωσή τους, για να μην πληρώσουν την νέα καπιταλιστική κρίση, για να φέρουν στο προσκήνιο των εξελίξεων την ανάγκη της εποχής μας: Τον αγώνα για τον Σοσιαλισμό.

Συνεχίζουμε με ακλόνητη την πίστη ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος, η μόνη απάντηση στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά και θρέφει το ναζισμό – φασισμό, προκαλεί φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά για τους λαούς, προς όφελος των κερδών των λίγων. 76 χρόνια από την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Η μνήμη δεν σβήνει. Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον!

 

viber 2021 05 09 19 05 08 viber 2021 05 09 19 05 07 viber 2021 05 09 14 37 asggfg

Δείτε Επίσης

Τροπολογία φέρνει μειώσεις σε φορολογικά πρόστιμα - Τι αλλάζει στο ποινολόγιο της εφορίας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τροπολογία φέρνει μειώσεις σε φορολογικά πρόστιμα – Τι αλλάζει στο ποινολόγιο της εφορίας

Τροπολογία φέρνει μειώσεις σε φορολογικά πρόστιμα – Τι αλλάζει στο ποινολόγιο της εφορίας   Έρχονται μειώσεις σε φορολογικά πρόστιμα με το ριζικό “λίφτινγκ” που γίνεται στο ποινολόγιο της Εφορίας για τις “πειραγμένες”

Διαβάστε περισσότερα »
ΓΡΕΒΕΝΑ: Αναποδογύρισε απορριμματοφόρο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΓΡΕΒΕΝΑ: Αναποδογύρισε απορριμματοφόρο

ΓΡΕΒΕΝΑ: Αναποδογύρισε απορριμματοφόρο ροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα  το πρωί της Τετάρτης 1/12/2021, στον οικισμό Λάβδας, όταν ο οδηγός απορριμματοφόρου,  λόγω ολισθηρότητας του Δρόμου, έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα »
O Kτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτροφίας Αμυνταίου προετοιμάζει τη λειτουργία του νέου πολυκαταστήματός του
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Kτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτροφίας Αμυνταίου προετοιμάζει τη λειτουργία του νέου πολυκαταστήματός του

O Kτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτροφίας Αμυνταίου προετοιμάζει τη λειτουργία του νέου πολυκαταστήματός του

Διαβάστε περισσότερα »
Πανεπιστήμια: Αλλάζουν τα κριτήρια της ετήσιας χρηματοδότησή τους – Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανεπιστήμια: Αλλάζουν τα κριτήρια της ετήσιας χρηματοδότησή τους – Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Πανεπιστήμια: Αλλάζουν τα κριτήρια της ετήσιας χρηματοδότησή τους – Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση Αλλάζουν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα χρηματοδοτούνται τα Πανεπιστήμια από το 2022 και εξής. Τη σχετική Υπουργική Απόφαση

Διαβάστε περισσότερα »
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: “Πάρτι” στα social – Τρε μπανάλ τα 100 ευρώ (εικόνες)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: “Πάρτι” στα social – Τρε μπανάλ τα 100 ευρώ (εικόνες)

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: “Πάρτι” στα social – Τρε μπανάλ τα 100 ευρώ (εικόνες)   Υποχρεωτικός εμβολιασμός: “Πάρτι” στα social – Τρε μπανάλ τα 100 ευρώ (εικόνες) Υποχρεωτικό εμβολιασμό και διοικητικό πρόστιμο στους

Διαβάστε περισσότερα »
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Ατενίζοντας την ημέρα για το AIDS εν μέσω COVID
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Ατενίζοντας την ημέρα για το AIDS εν μέσω COVID

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Ατενίζοντας την ημέρα για το AIDS εν μέσω COVID     Τέσσερις δεκαετίες από την πρώτη HIV διάγνωση και εν μέσω μιας άλλης σοβαρής επιδημίας προσπαθούμε ακόμα να βρούμε σημεία

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida