Πόσες ώρες τη μέρα δουλεύει ο σούπερμαν; – Η αλήθεια για το «συμφωνημένο» 10ωρο εργασίας

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Πόσες ώρες τη μέρα δουλεύει ο σούπερμαν; – Η αλήθεια για το «συμφωνημένο» 10ωρο εργασίας

Πόσες ώρες τη μέρα δουλεύει ο σούπερμαν; – Η αλήθεια για το «συμφωνημένο» 10ωρο εργασίας

Την περασμένη εβδομάδα πήρε μεγάλη δημοσιότητα η τούρτα με τον «σούπερμαν» Κωστή Χατζηδάκη.

Η τούρτα με τον σούπερμαν

Για όσους δεν το έμαθαν (δύσκολο) οι συνεργάτες του υπουργού Εργασίας του έκαναν έκπληξη και του έφεραν μια τούρτα για τα γενέθλια του (η τούρτα αριστερά) κι εκείνος δημοσιοποίησε το γεγονός στα social media.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

«Θα σε πιάσω απαίσιο οκταωράκι»

Η τούρτα δεξιά είναι μια άλλη τούρτα για τον Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα, σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας που πραγματοποίησαν τα κλαδικά σωματεία του εμπορίου στην Αττική, του αφιέρωσαν την τούρτα δεξιά. Το σκίτσο στην τούρτα είναι του Δημήτρη Γεωργοπάλη.

Το ερώτημα βέβαια δεν έχει να κάνει με την ζαχαροπλαστική αλλά με το τι φέρνει η κυβέρνηση όσον αφορά τα εργασιακά και ειδικά τις ώρες εργασίας.

Μέχρι στιγμής ο υπουργός Εργασίας έχει κατηγορηθεί για κατάργηση του 8ωρου κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται μιλώντας για επιλογή του εργαζόμενου, σε συνεννόηση με τον εργοδότη, για το πόσες ώρες θα δουλέψει.

Ας δούμε, λοιπόν, τι λέει ο ίδιος σε δύο από τις πολλές συνεντεύξεις του για το θέμα, με πανομοιότυπα όμως επιχειρήματα.

Η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας»

Πρόσφατα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ισχυρίστηκε ότι «γίνεται μια συζήτηση για ένα άρθρο του νομοσχεδίου αγνοώντας την ίδια στιγμή όλο το νομοσχέδιο».

«Πρόκειται για μια ρύθμιση που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και γίνεται εκτεταμένα χρήση στις άλλες χώρες. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. 

Προβλέπεται μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας», συμπλήρωσε.

«Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του.

Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες», πρόσθεσε.

«Ακούω γελώντας αυτά τα οποία λένε ότι θα καταργηθεί το οκτάωρο»

Σε μια λίγο παλιότερη συνέντευξη του στο Mega ο υπουργός Εργασίας είχε πει «ακούω γελώντας αυτά τα οποία λένε ότι θα καταργηθεί το οκτάωρο».

Πάντως, όταν διαβάζει ή ακούει κανείς πώς περιγράφει το  «συμφωνημένο» 10ωρο εργασίας ο Κωστής Χατζηδάκης, τότε, μάλλον δεν γελάει και τόσο.

Στην ίδια συνέντευξη στο Mega είχε απαντήσει στην εξής ερώτηση:

«Αν δουλέψω 10 ώρες θα πάρω το δίωρο το επιπλέον;».

Τι είχε πει;

«Θα πάρετε, μετά από συμφωνία με τον εργοδότη (εάν δουλέψετε 10 ώρες) μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα δουλέψετε 6 ώρες. Ο συνολικός χρόνος εργασίας δεν πρόκειται να αυξηθεί»!

Για να κρίνει κανείς την αλήθεια στα επιχειρήματα του υπουργού χρειάζεται να συνυπολογίσει πόσες πιθανότητες έχει ο εργαζόμενος να αρνηθεί ένα «συμφωνημένο» 10ωρο εργασίας, χωρίς επιπτώσεις στη δουλειά του, χωρίς να τη διακινδυνεύσει.

Σε αυτό να συμπληρωθεί ότι στο νέο πλαίσιο που προωθείται δεν υπάρχει κάτι πρακτικό να προστατεύει τον εργαζόμενο στη «συμφωνία».

Η αλήθεια είναι αυτή κύριε υπουργέ, ανεξαρτήτως πόσες ώρες τη μέρα δουλεύει ο σούπερμαν….

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...