Με πέντε εναλλακτικούς τρόπους μπορούν οι φορολογούμενοι να αντιμετωπίσουν τις κατασχέσεις από την εφορία.
Αυτοί είναι οι εξής:
1. Η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές οποιαδήποτε χρονιά κι αν αφορούν, μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή αν προέρχονται από έκτακτη αιτία έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις . Ειδικά οι οφειλές που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως 31/12/2018 καθώς και όσες βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν από 1/1/2019 έως 30/9/2019 αλλά αφορούν σε φορολογικές υποχρεώσεις για τις οποίες οι δηλώσεις έπρεπε να έχουν υποβληθεί έως 31/12/2018 μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 120 δόσεις.
2. Η ασφάλιση των τακτικά καταβαλλόμενων μέσω τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων και λοιπών ασφαλιστικών επιδομάτων και παροχών μέσω της δήλωσης του βασικού τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη ως “ακατάσχετου”. Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά στα ποσά καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στο Taxisnet.
3. Η τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους ανά μη τακτά διαστήματα με την καταβολή ποσών “έναντι”, ιδίως αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ.
4. Η υποβολή αίτησης προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ για μείωση του ποσού που υπόκειται σε κατάσχεση. Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να ζητήσει τη μείωση του ποσοστού του μισθού του που παρακρατείται, εφόσον αποδείξει ότι υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι που υπαγορεύουν τη μείωση αυτή.
5. Η πώληση ακινήτου περιουσιακού στοιχείου και η απόδοση μέρους ή ολόκληρου του εισπραττόμενου τιμήματος για την αποπληρωμή της οφειλής. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης επιλέγει μόνος του ποιο ακίνητο περιουσιακό του στοιχείο θα πουλήσει.
Πηγή