Ποιες επιχειρήσεις θα πάρουν αναδρομική στήριξη στην ενέργεια

Ποιες επιχειρήσεις θα πάρουν αναδρομική στήριξη στην ενέργεια

stefanos tsikas ptolemaida teba pdm
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποιες επιχειρήσεις θα πάρουν αναδρομική στήριξη στην ενέργεια

Αναλυτικά τι έχουν να περιμένουν οι επιχειρήσεις τον Απρίλιο από τα νέα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Ποιες θα πάρουν αναδρομικά ενίσχυση από τον Ιανουάριο για το αυξημένο κόστος.

Με ενίσχυση και διεύρυνση της επιδοματικής πολιτικής της για νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το τσουνάμι των δυσθεώρητων τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και καύσιμα.

Το πόσο ανεξέλεγκτη είναι πλέον η κατάσταση ειδικά μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης φαίνεται από τη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Από την 1η Μαρτίου έως και σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος είναι στα 303,15 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν στο ίδιο διάστημα του Φεβρουαρίου, προτού, δηλαδή, ξεκινήσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, ήταν στα 218,07 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποφάσισε να ανοίξει τη στρόφιγγα των επιδοτήσεων, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη δυσαρέσκεια που προκαλεί το κύμα της ακρίβειας στον ενεργειακό τομέα και σε αναγκαία αγαθά. Ας δούμε αναλυτικά τι έχουν να περιμένουν οι επιχειρήσεις για τον Απρίλιο σε ότι αφορά τη στήριξη σε ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα και φυσικό αέριο.

Για τις επιχειρήσεις

  • Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται από τα 65 ευρώ/MWh το Μάρτιο στα 130 ευρώ/ΜWh τον Απρίλιο.
  •  Δίνεται έξτρα επιδότηση ρεύματος για 1.000.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (καταστήματα, αρτοποιεία, κομμωτήρια, εστιατόρια με παροχή έως 25 kVA), με αναδρομική, μάλιστα, ισχύ από τον Ιανουάριο. Εχει στόχο να καλύψει το 80% της επιβάρυνσης. Το αναδρομικό ποσό θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.
  • Επιδοτούνται με 20 ευρώ την κιλοβατώρα για το φυσικό αέριο στο σύνολο της κατανάλωσης.

Για τα καύσιμα

 

  • Σε υπηρεσίες ταξί θα δοθεί τον Απρίλιο αποζημίωση ειδικού σκοπού 200 ευρώ, για την κάλυψη του κόστους καυσίμου Μαρτίου-Απριλίου
  • Επιδοτείται η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης τον Απρίλιο, με 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, ώστε το όφελος στην τελική τιμή μαζί με τον ΦΠΑ να φθάσει τα 15 λεπτά το λίτρο. Έτσι, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η τελική τιμή πώλησης diesel, από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.