YPOIKO

Ποιοι υπουργοί δεν δίνουν στο Υπερταμείο τις ΔΕΚΟ τους

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια αναβολών για την μετάλλαξη του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των υπουργών.

Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπό την πίεση της τρόικας να επιχειρεί να τρέξει τις διαδικασίες, αλλά τα μηνύματα από την αντίθετη κατεύθυνση είναι ήδη αρκετά, από υπουργούς που αντιμετωπίζουν το Υπερταμείο ως μνημονιακό εργαλείο που τους αφαιρεί κρίσιμη κυβερνητική ύλη μέσω της οποίας ασκούν εξουσία, από τον διορισμό διοικήσεων έως τον επηρεασμό στρατηγικών αποφάσεων.

Αντιδρούν οι υπουργοί

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και είναι δέκτες των πρώτων αντιδράσεων, κοινή εκτίμηση είναι ότι ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δεν πρόκειται να αποδεχθεί δίχως αντίδραση, ενδεχόμενη αντικατάσταση των διοικήσεων στις ΔΕΚΟ του δικού του χαρτοφυλακίου, που είναι και το βαρύ πυροβολικό απ’ όσες μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο. Από τον ΟΑΣΑ, την Αττικό Μετρό, τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ, έως τις ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και τον Διεθνή Αερολιμένα, επτά από τις πιο εμβληματικές επιχειρήσεις του Ταμείου υπάγονταν μέχρι πρότινος αποκλειστικά στη δική του δικαιοδοσία.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου είχε αρνηθεί τη μεταβίβαση στο Ταμείο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) με το επιχείρημα ότι ασκούν κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική στον τομέα του χονδρικού εμπορίου.

Προ μήνων και η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά είχε ταχθεί κατά της μεταβίβασης στο Ταμείο της ΔΕΘ – Hellexpo, άποψη με την οποία είχαν συνταχθεί – και συντάσσονται – οικονομικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, με το σκεπτικό ότι αποτελεί τον μοναδικό οικονομικό πνεύμονα της ευρύτερης περιοχής. Και σε αυτή τη περίπτωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρεί να λειτουργήσει κατευναστικά, αφού έχει μεταφέρει, όπως λέγεται, στην προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ πολιτικό, ότι η ΔΕΘ αποτελεί βασικό εργαλείο προβολής της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό, άρα είναι συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης η κατά 100% διατήρησή της στο Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή είναι γνωστή η θέση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, όπως και της συντριπτικής πλειονότητας των υπουργών, που έχουν ταχθεί υπέρ της μεταφοράς του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ (όπου βρίσκεται με στόχο την ιδιωτικοποίηση) στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), την υπό σύσταση θυγατρική του Ταμείου. Αλλά για την ώρα το 17% έχει παραμείνει στο ΤΑΙΠΕΔ, απλώς η διαδικασία έχει παγώσει λόγω της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Από εκεί και πέρα, η μεταβίβαση του 34,12% της ΔΕΗ στην ΕΔΗΣ, δηλαδή του υπόλοιπου ποσοστού του Δημοσίου, σημαίνει και για τον Γιώργο Σταθάκη απώλεια κυβερνητικής ύλης.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida