Πετρέλαιο θέρμανσης: Εκρηκτική αύξηση της τιμής του λίγο πριν από τη διάθεσή του – “Ανεβαίνει” και το επίδομα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Εκρηκτική αύξηση της τιμής του λίγο πριν από τη διάθεσή του - "Ανεβαίνει" και το επίδομα

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Πετρέλαιο θέρμανσης: Εκρηκτική αύξηση της τιμής του λίγο πριν από τη διάθεσή του – “Ανεβαίνει” και το επίδομα

Με τιμή 1,14 ευρώ το λίτρο θα έβγαινε στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η τιμή του θα ήταν αυξημένη 42,5% σε σχέση με πέρυσι.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την 15η Οκτωβρίου οπότε και θα ξεκινήσει η διάθεσή του με το κόστος του να συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις: Υπό την πίεση του ράλι τιμών στις διεθνείς αγορές η κυβέρνηση πάει από ανατροπή σε… ανατροπή όσον αφορά στις τελικές της αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έτσι βάσει των τελευταίων πληροφοριών, τα νοικοκυριά θα ενισχυθούν για να αντιμετωπίσουν την εκρηκτική άνοδο στα ενεργειακά κόστη, με ταυτόχρονη αύξηση τόσο του ποσού του επιδόματος όσο και με διεύρυνση των δικαιούχων: Άλλωστε, η «τέλεια καταιγίδα» ανατιμήσεων είναι έτοιμη να ξεσπάσει πάνω από εκατομμύρια νοικοκυριά σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι σφοδρές αναταράξεις στις τιμές χονδρικής σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο -κάτι που συμπαρασύρει και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος- σε συνδυασμό με τα προβλήματα τροφοδοσίας πρώτων υλών από την Ασία λόγω της πανδημίας, διαμορφώνει ένα εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας που θα πλήξει κάθε οικογένεια.

252890 607c28511e a0f52b98fd2e090b

Πόσο θα αυξηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης

Ήδη οι πρώτες ανατιμήσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά, σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις δεν είναι παρά μόνον η αρχή.. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το θέμα απασχόλησε τόσο το Eurogroup ενώ θα τεθεί και στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.

Και φέτος η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου και θα σηματοδοτήσει τον νέο κύκλο ανατιμήσεων…

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τα σημερινά δεδομένα, το πετρέλαιο θέρμανσης από 80 λεπτά πέρυσι θα αρχίσει να διατίθεται φέτος προς 1,14 ευρώ, δηλαδή θα είναι αυξημένο κατά 42,5%.

Ακριβό και το φυσικό αέριο καθώς όπως έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής μέσα σε έναν χρόνο η τιμή του αυξήθηκε 91% και έπεται συνέχεια.

Με φόντο το τσουνάμι ακρίβειας που άρχισε να σαρώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η Κυβέρνηση θα κάνει τελικά διπλή παρέμβαση τόσο μέσω του επιδόματος θέρμανσης, όσο και με επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Στα 780 ευρώ το επίδομα θέρμανσης για περισσότερους

Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 20%, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως το κατώτατο ποσό θα ανέβει από τα 80 ευρώ πέρυσι στα 96 και το ανώτατο από τα 650 στα 780 ευρώ!

Ταυτόχρονα θα διευρυνθεί και ο αριθμός των δικαιούχων καθώς θα υιοθετηθούν νέα εισοδηματικά όρια αυξημένα σε σχέση με πέρυσι και θα καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος όσοι δηλώνουν στην Εφορία:

  • Ανάμεσα στις 15.000 και 16.000 ευρώ για άγαμους από 12.000 ευρώ την περυσινή περίοδο
  • Μεταξύ 24.000 και 26.000 ευρώ για ζευγάρια από 20.000 ευρώ πέρυσι και
  • Στη ζώνη των 26.000-28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

    252890 590d3a144d a1140296bb8ba4ea

Επί της ουσίας αναπροσαρμόζονται τα εισοδηματικά κριτήρια με τέτοιο τρόπο που να καθιστούν δικαιούχους του επιδόματος, άγαμους με μεικτές αποδοχές έως και 1.250 ευρώ τον μήνα και ζευγάρια με μηνιαίο μεικτό μισθό μέχρι 2.000 ευρώ.

Χωρίς βεβαίως ακόμη να έχουν «κλειδώσει» τα νέα όρια μεθοδεύεται και μια γενναία αύξηση της προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο τέκνο, από τα 2.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 3.000 ή και ακόμη στα 4.000 ευρώ!

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός των ημερών και σίγουρα πριν τις 15 Οκτωβρίου οπότε κάνει πρεμιέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ειδικό φόρο.

Και φέτος θα επιδοτείται η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, αλλά και καυσόξυλων σε ορεινές περιοχές.

Γιατί λαμβάνουν ελάχιστοι το ανώτατο επίδομα θέρμανσης

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως την περασμένη χρονιά όταν και υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το νέο σύστημα χορήγησης επιδόματος θέρμανσης που λογικά θα εφαρμοστεί και φέτος (με μόνες αλλαγές το ποσό και τα εισοδηματικά όρια όπως προαναφέρθηκε) το να λάβει κάποιος το ανώτατο ποσό της επιχορήγησης ήταν … σχεδόν απίθανο: Δικαιούχοι του ανώτατου ποσού ήταν μόνον κάτοικοι σε συγκεκριμένο ορεινό χωριό και εκείνοι εάν είχαν… 8 παιδιά!! Με μια προσαύξηση λόγω των προστατευόμενων τέκνων που φτάνει το 80%! Με άλλα λόγια, το ανώτατο ποσό επιδόματος θέρμανσης, ελάχιστες πολύτεκνες οικογένειες που ζούσαν σε ορεινά χωριά το έλαβαν.

Και επιδότηση – έκπτωση σε λογαριασμούς ρεύματος – φυσικού αερίου

Πέρα από το αυξημένο και.. διευρυμένο επίδομα θέρμανσης η Κυβέρνηση προχωρά και στην επιδότηση τόσο των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και εκείνους του φυσικού αερίου. Βάσει των εξαγγελιών που έχουν γίνει, αυτή η επιδότηση «μεταφράζεται» σε έκπτωση 9 ευρώ τον μήνα για το ρεύμα, ενώ θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες και η έκπτωση (η οποία αναμένεται να είναι ανάλογη) για λογαριασμούς φυσικού αερίου.

Δείτε Επίσης

Google Ελλάδας: Προτείνει εργαλεία ασφαλούς πλοήγησης για παιδιά
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Google Ελλάδας: Προτείνει εργαλεία ασφαλούς πλοήγησης για παιδιά

Google Ελλάδας: Προτείνει εργαλεία ασφαλούς πλοήγησης για παιδιά   Με αφορμή τον Ευρωπαϊκό μήνα ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η Google Ελλάδας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του

Διαβάστε περισσότερα »
Ανοίγει η ιστοσελίδα του «Νέου Εξοικονομώ»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανοίγει η ιστοσελίδα του «Νέου Εξοικονομώ»

Ανοίγει η ιστοσελίδα του «Νέου Εξοικονομώ»   Διαθέσιμη προς το κοινό είναι από σήμερα η ιστοσελίδα του «Νέου Εξοικονομώ» (https://exoikonomo2021.gov.gr). Σε αυτήν μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που

Διαβάστε περισσότερα »
Νέα ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους

Νέα ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους   Πέντε σημαντικές παρεμβάσεις περιλαμβάνει η νέα τροποποιημένη ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους, που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις αφορούν τα εξής: 1. Αντιμετώπιση της υπέρμετρης και

Διαβάστε περισσότερα »
Ώρα 12:04 μμ. (του Βασίλη Μαγκλάρα)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ώρα 12:04 μμ. (του Βασίλη Μαγκλάρα)

Ώρα 12:04 μμ. (του Βασίλη Μαγκλάρα) Και ξαφνικά ο χρόνος σταμάτησε… Δεν είχε να πει τίποτε άλλο. Κράτησε τους λεπτοδείκτες του βουβός κι’ ανήμπορος στο ανακοινωθέν των γιατρών του Ευαγγελισμού

Διαβάστε περισσότερα »
ΡΑΕ: Τρεις κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος ανάλογα με... το ρίσκο - Όλα όσα αλλάζουν
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΡΑΕ: Τρεις κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος ανάλογα με… το ρίσκο – Όλα όσα αλλάζουν

ΡΑΕ: Τρεις κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος ανάλογα με… το ρίσκο – Όλα όσα αλλάζουν   Έρχεται ριζικό ” λίφτινγκ” στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος καθώς η ΡΑΕ θα τα κατηγοριοποιεί ανάλογα με το “ρίσκο”.

Διαβάστε περισσότερα »
Αλλάζουν τα ανώτατα όρια στο νέο «Εξοικονομώ» - Πότε ενεργοποιείται το πρόγραμμα επιδοτήσεων
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλάζουν τα ανώτατα όρια στο νέο «Εξοικονομώ» – Πότε ενεργοποιείται το πρόγραμμα επιδοτήσεων

Αλλάζουν τα ανώτατα όρια στο νέο «Εξοικονομώ» – Πότε ενεργοποιείται το πρόγραμμα επιδοτήσεων Τις τελευταίες πινελιές βάζει στο νέο «Εξοικονομώ» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσαρμόζοντας τα ανώτατα όρια δαπανών

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida