Από το 2021 θα θεσμοθετηθεί Τράπεζα Θεμάτων
Σε περίοδο αλλαγών στο εξεταστικό σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ εισέρχεται το ελληνικό σχολείο. Και αυτό διότι από φέτος και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σειρά αλλαγών στο σύστημα, με κυριότερες τη θεσμοθέτηση Τράπεζας Θεμάτων και ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Φέτος, επίσης η χρονιά είναι μεταβατική, αφού θα οργανωθεί σύστημα διπλών Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Ηδη, την Πέμπτη, εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος για τις φετινές εξετάσεις, η οποία κωδικοποιεί τις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» από το 2021 θα θεσμοθετηθεί Τράπεζα Θεμάτων, ωστόσο η Τράπεζα θα είναι μία παραλλαγή εκείνης που ίσχυσε έως το 2015. Συγκεκριμένα, καθηγητές θα επεξεργαστούν την ποιότητα των θεμάτων τα οποία θα καταταχθούν στις επιμέρους ζώνες δυσκολίας. Εξετάζεται να αυξηθεί το πλήθος των (διαβαθμισμένων με βάση τον βαθμό δυσκολίας) υποερωτήσεων κάθε θέματος, ενώ το νέο σύστημα θα συνδυαστεί με αύξηση της εξεταστέας ύλης. Με αυτό τον τρόπο οι αρμόδιοι του υπουργείου εκτιμούν ότι θα αποφύγουν οι μαθητές να αποστηθίζουν όλα τα θέματα της Τράπεζας.
Μελετάται, επίσης, η προσμέτρηση –για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο– σταδιακά της επίδοσης του μαθητή στις τρεις τάξεις του Λυκείου, ενώ σε βάθος χρόνου θα αναδειχθεί και ως βαθμολογική βάση εισαγωγής ο βαθμός του ενισχυμένου και αξιόπιστου Εθνικού Απολυτηρίου, που θα προκύπτει από τις επιδόσεις των τριών τάξεων.
ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr