Κωτσιδης Στέφανος

Πακέτο με 12 παροχές – «Λίγα σε πολλούς» δίνει η κυβέρνηση έως τις εκλογές

Λυπητερή 17 δισ. στην εφορία μέχρι Φεβρουάριο - Το ραντεβού για ΕΝΦΙΑ και εισόδημα
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Πακέτο με 12 παροχές – «Λίγα σε πολλούς» δίνει η κυβέρνηση έως τις εκλογές

 • Χαμηλόμισθοι, μισθωτοί της μεσαίας τάξης, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες, άνεργοι και ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν… λαμβάνειν κατά περίπτωση το ανάλογο μέρισμα από την ανάπτυξη της οικονομίας και μέσα στο πλαίσιο των συνεχών μειώσεων
  των επιβαρύνσεων, το οποίο έχει εξαγγείλει και υλοποιεί η κυβέρνηση.

  Μέσα από τις παρεμβάσεις αυτές, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο στοχεύουν στη μείωση του βάρους που επωμίζονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από την εκρηκτική αύξηση των τιμών της ενέργειας, η οποία αποτελεί
  τη γενεσιουργό αιτία για την εκτίναξη του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας.

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

  Ακολούθησε μας στο Twitter

  Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

  Untitled-2

  Σήμερα, το «Π» παρουσιάζει ανά κατηγορία τα οφέλη που… τρέχουν ή που θα προκύψουν στον δρόμο προς τις εκλογές, μέσα στους επόμενους 17 μήνες.

  Ειδικότερα:

  Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα

  Ήδη, από την 01/01/2022 εφαρμόζεται η αύξηση 2% επί του μεικτού βασικού μισθού, ο οποίος από τα 650 ευρώ διαμορφώνεται στα 663 ευρώ.

  Από την 01/05/2022 θα υπάρξει και νέα αύξηση, η οποία θα μετρηθεί με βάση τις επιδόσεις της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Έτσι, αν η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 διαμορφωθεί στο 8% και με δεδομένο το κλείσιμο του πληθωρισμού στο 1,2%, τότε η αύξηση θα διαμορφωθεί κοντά στο 4,6%. Αυτό σημαίνει ότι ο βασικός μισθός των 663 ευρώ θα αυξηθεί στα 692,85 ευρώ, ενώ για… ψυχολογικούς λόγους, και ενόψει εκλογών, μπορεί να φτάσει έως τα 703 ευρώ.

  Σε κάθε περίπτωση, σε σχέση με το 2021, η σωρευτική αύξηση του βασικού μισθού θα διαμορφωθεί στα 693-650 = 43 ευρώ, ενώ αν την 01/05/2022 αυξηθεί στα 703 ευρώ, τότε συνολικά μέσα σε 4 μήνες θα έχει ενισχυθεί κατά
  53 ευρώ μεικτά ή 8,15% σε σχέση με τον βασικό μισθό που καταβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Στη βάση του… χειρότερου σεναρίου για τους μισθωτούς, οι επιπλέον αποδοχές της φετινής χρονιάς θα είναι 13 Χ 4 μήνες = 42 ευρώ για τους πρώτους 4 μήνες του έτους και 40 ευρώ Χ 8 μήνες = 320 ευρώ έως το τέλος του έτους, αν ο βασικός μισθός φτάσει στα 703 ευρώ. Έτσι, το συνολικό όφελος της φετινής χρονιάς για τους 700.000 εργαζομένους που αμείβονται με τον βασικό μισθό θα είναι 320 + 42 = 362 ευρώ μεικτά.

  Από την άλλη πλευρά, η μείωση των εισφορών κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες σε συνδυασμό με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ που ισχύει από την 01/01/2022 οδηγεί σε επιπλέον αύξηση των μηνιαίων αποδοχών, οι οποίες
  διαμορφώνονται στο 36,66%. Έτσι, μισθωτός που λαμβάνει τα 663 ευρώ του βασικού μισθού θα έχει επιπλέον αύξηση 9,60 ευρώ μηνιαίως ή 134,40 ευρώ ετησίως (υπολογίζεται επί 14 μήνες λόγω Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του Επιδόματος Αδείας). Αντίστοιχα, αν κάποιος λαμβάνει 1.200 ευρώ, τότε το μηνιαίο
  όφελος θα είναι 14,53 ευρώ και το ετήσιο 203,43 ευρώ, ενώ για ετήσιο μισθό 1.500 ευρώ το μηνιαίο όφελος είναι 22,80 ευρώ και το ετήσιο 320,29 ευρώ στη βάση των 14 μισθών.

  Ο συνδυασμός της αύξησης των μισθών και της μείωσης των εισφορών θα έχει ως αποτέλεσμα, με βάση τα παραπάνω, το ετήσιο όφελος για έναν που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό να φτάνει στα 470 ευρώ.
  Τέλος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή υποδοχής των Rafale στην Τανάγρα την Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ενστόλων απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Το χαρακτήρισε ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης σε όσους είναι στην πρώτη γραμμή.

  Τριπλό όφελος για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

  Τριπλό όφελος θα έχουν περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, από τις παρεμβάσεις στη φορολογία, οι οποίες θα αρχίσουν να φαίνονται περισσότερο εντός του φετινού έτους, αλλά και το 2023.

  Κατ’ αρχάς, φέτος, ισχύει η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 22%, από 24% που ήταν πέρυσι. Ταυτόχρονα, είναι αισθητά μειωμένη η προκαταβολή φόρου, τόσο λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή, όσο
  και του ποσοστού επί του φόρου που καλείται να καταβάλει η επιχείρηση. Η προκαταβολή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε στο 55% από 100%, ενώ για τις επιχειρήσεις μειώθηκε από το 100% στο 80%. Σημειώνεται ότι λόγω της πανδημίας εφαρμόζονταν ειδικά μέτρα για τις επιχειρήσεις, ανάλογα με την πτώση τζίρου, και έτσι η προκαταβολή φόρου μειωνόταν στο 30% ή ακόμη και μηδενιζόταν.

  Η τρίτη ωφέλεια για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες προκύπτει από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς ξεκινά από τα 13,80 ευρώ για τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ και κλιμακώνεται στα 35 ευρώ για μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ.

  Διαδοχικές αυξήσεις στο επίδομα ανεργίας

  Η αύξηση του κατώτατου μισθού οδηγεί σε αύξηση του επιδόματος ανεργίας, αλλά και των λοιπών επιδομάτων του ΟΑΕΔ.
  Ήδη, από την 01/01/2022, το επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στα 407,25 ευρώ, από 399,25 ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021. Η νέα αύξηση του βασικού μισθού τον Μάιο κατά 5% ή ακόμη και 6%, θα διαμορφώσει το επίδομα στα 427,61 ευρώ ή στα 431,69 αντίστοιχα.

  Σημειώνεται ότι, παρά την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, παραμένει σταθερό το επίδομα μακροχρόνια ανέργων στα 200 ευρώ.

  Ωστόσο, από την 01/01/2022 έχει αυξηθεί το βοήθημα λήξης ανεργίας στα 211,77 ευρώ, έναντι 207,61 ευρώ πριν, ενώ σειρά άλλων επιδομάτων, που διαμορφώνονταν πέρυσι στα 239,50 ευρώ και 319,40 ευρώ, αυξήθηκαν στα 244,35 και 235,80 ευρώ αντίστοιχα. Επίσης, το βοήθημα για τους οικοδόμους από τα 752 ευρώ αυξήθηκε στα 767,10 ευρώ και των επαγγελματιών της Τέχνης από τα 508 ευρώ αυξήθηκε στα 518,35 ευρώ.

  Σε όλους χωρίς «αστερίσκους»

  Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, την 01/01/2023 αναμένεται να δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις όλων των δικαιούχων, οι οποίες θα κινηθούν σίγουρα πάνω από το 2%.

  Ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση το 2020, πέραν των τακτοποιήσεων για αρκετές χιλιάδες συνταξιούχους που δικαιούνταν αναδρομικά λόγω υψηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στην εργασία άνω των 30 ετών, προβλέπει και την επιστροφή στην… κανονικότητα από την επόμενη χρονιά. Οι αυξήσεις, στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής του επόμενου έτους, θα προκύψουν μέσα από τον συνυπολογισμό του 50% της ανάπτυξης και του 50% του πληθωρισμού της τρέχουσας χρονιάς.

  Έτσι, αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,5% και εναρμονισμένο πληθωρισμό 0,8% φέτος, τότε το ύψος της αύξησης θα είναι 2,25% + 0,4% = 2,65%. Αν η ανάπτυξη είναι 4% και ο μέσος πληθωρισμός κλείσει στο 3%, τότε το τελικό ποσοστό των αυξήσεων θα διαμορφωθεί στο 2,0 + 1,5 = 3,5%.

  Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη μερική… εξαφάνιση της πανδημίας, την πορεία της οικονομίας, την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά και το πρόβλημα του ασφαλιστικού.

  Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, ανάλογα με την πορεία των δημοσίων οικονομικών, στο τραπέζι είναι η παροχή κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του 2022, ανάλογο με αυτό που δόθηκε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Πάντως, οι προοπτικές είναι αισιόδοξες, αν και ελλοχεύει ο κίνδυνος ανατροπών.

  Επιπλέον, για το 40% των συνταξιούχων θα υπάρξει από το 2023 κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, ενώ η Εισφορά έχει καταργηθεί από πέρυσι για το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

  Το σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ

  Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να γίνει γνωστό το νέο πλαίσιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, με φόντο τις αντικειμενικές αξίες, οι οποίες εμφανίζονται αυξημένες σε πάνω από 7.200 ζώνες ανά την επικράτεια.
  Στόχος του υπουργείου Οικονομικών για τις περιοχές όπου θα υπάρξουν αυξήσεις περιουσίας είναι η μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου, έτσι ώστε να μην προκύψουν επιβαρύνσεις ή αυτές να είναι πιο…
  light.

  Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η φετινή μεσοσταθμική μείωση για τα περισσότερα νοικοκυριά θα διαμορφωθεί στο 4%, αντί για 8% που είχε εξαγγελθεί αρχικώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η
  κυβέρνηση αφήνει… καβάτζα το επιπλέον ποσοστό 4%, έτσι ώστε να εφαρμοστεί κατά τον επόμενο χρόνο, ο οποίος είναι προεκλογικός, με στόχο να φανεί ένα νέο, έστω και μικρό, συνολικό όφελος για τα 7.300.000 κατόχους
  δικαιωμάτων στα ακίνητα.

   

  του Λουκά Γεωργιάδη

  Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

karaiskos
Μίμτσης Πέτρος
Λουκουμάδες Σόφη
Δεληκώστας Πτολεμαιδα
freen market ptolemaida
radio-kapsoyra-eordaialive.
Ασφλαειες Νικου Πτολεμαιδα - Εορδαία
afrokrema - ptolemaida-eordaia

Το Eordaialive στα Social Media

asepop velventoy
radio melodia ptolemaida
τριανταφυλλος ιορδανίδης