ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο ομογενής καθηγητής της Καρδιολογίας και Διευθυντής της Αγγειακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας στην πόλη Σαν Ντιέγκο, Δρ. Σωτήριος Τσιμήκας, σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», τονίζει ότι η έρευνά του για την ανακάλυψη φαρμάκου αντιμετώπισης του κορωνοϊού (Covid-19) βρίσκεται σε καλή πορεία. Το φάρμακο θα λαμβάνεται διά στόματος.
Ο Δρ. Τσιμήκας είπε ότι «το φάρμακο έχει ήδη υποβληθεί σε μελέτες φάσης 1ης και 2ης για ενδείξεις μη Covid. Συγκεντρώσαμε 2,5 εκατομμύρια δολάρια και τώρα βρισκόμαστε στην πορεία παρασκευής και σύνθεσης του φαρμάκου και ελπίζουμε να ξεκινήσουμε τις δοκιμές τον Ιούλιο».
Τόνισε πως «είναι 1000 φορές πιο ισχυρό από το εγκεκριμένο φάρμακο Remdesivir. Κι έτσι κάναμε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και σχηματίσαμε το Covicept για να το πάμε σε κλινική δοκιμή».
Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου είπε ότι «γνωρίζουμε ότι το φάρμακο είναι πολύ αποτελεσματικό και σκοτώνει στον δοκιμαστικό σωλήνα το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον Covid-19. Εάν η επερχόμενη δοκιμή σε 150 ασθενείς δείξει ότι μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο, τότε πρέπει να κάνουμε δοκιμή της 3ης φάσης για να αποδείξουμε ότι μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια. Το πλεονέκτημα αυτού του φαρμάκου είναι ότι μπορεί να ληφθεί από το στόμα μία φορά την ημέρα, οπότε είναι δυνατόν να λαμβάνεται από κάθε ασθενή κι όχι μόνο από εκείνους που νοσηλεύονται. Λειτουργεί επίσης στο ανθρώπινο κύτταρο για την πρόληψη της αναπαραγωγής του ιού, όχι στον ιό itsekf, οπότε ο ιός δεν μπορεί να ξεφύγει και να μεταλλαχθεί, όπως βλέπετε σήμερα στις ειδήσεις. Λειτουργεί επίσης σε όλους τους ιούς RNA, όπως ο Zika που προκαλεί μικροκεφαλία στα νεογέννητα και υπάρχουν πάνω από 300 τέτοιοι ιοί. Το φάρμακο μπορεί να αποθηκευτεί από τις κυβερνήσεις για τους μελλοντικούς νέους ιούς RNA που εμφανίζονται».
Ο Δρ. Σωτήριος Τσιμήκας είναι γεννημένος στην Ελλάδα και ήλθε στις ΗΠΑ στην ηλικία των 9 ετών. Είναι γιος του Χρήστου και της Κλεάνθης Τσιμήκα από το Ντράκετ της Μασαχουσέτης, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από το χωριό Μέγαρο Γρεβενών και μετανάστευσαν στην Αμερική το 1972 αναζητητές μιας καλύτερης ζωής για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ο Δρ. Σωτήριος τους λατρεύει κυριολεκτικά γιατί όπως λέγει «αν δεν ερχόταν εδώ ο ίδιος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα». Εργαζόταν σε δύο εργασίες για να τα βγάλουν πέρα και να σπουδάσουν τα παιδιά τους.
Η σύζυγος του Δρα Σωτηρίου, η Δρ. Αθηνά Φίλλη-Τσιμήκα είναι κορυφαία ενδοκρινολόγος και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διαβήτη Whitter και έχουν δύο παιδιά, τον Χρήστο και την Αλεξία.
Ο Δρ. Τσιμήκας έχει ιδρύσει τρεις εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με την ανακάλυψη φαρμάκων βάσει των ιατρικών του ερευνών. Εξήγησε ότι «η εταιρεία Covicept Therapeutics επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ενός μικρού μορίου για την αναστολή της αναπαραγωγής και της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 και άλλων ιών RNA. Μελετούσαμε 300 συνθέσεις για επιδράσεις φλεγμονής στην καρδιά και ένας από τους συνεργάτες μου, ο Philip Gordts, συνειδητοποίησε ότι είχε επίσης επιπτώσεις σε ορισμένα παράσιτα και επιδράσεις στην πνευμονική ίνωση».
Ο Δρ. Σωτήριος Τσιμήκας έχει ονομάσει τη δεύτερη εταιρεία του Kleanthi Diagnostics. Είπε «ότι έδωσα το όνομα της μητέρας μου που είναι τόσο όμορφο. Ηδη υπάρχει μια εξέταση (τεστ) αίματος στην αγορά, που ονομάζεται OxPL-apoB, που αν αυξηθεί προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή στένωσης της αορτικής βαλβίδας, πριν συμβεί, έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα πρόληψης».
Η τρίτη εταιρεία ονομάζεται Oxitope Inc, κι όπως εξήγησε ο Δρ. Τσιμήκας «εργάζεται για να φέρει στην κλινική οξείδωση ειδικά ‘φυσικά’ αντισώματα για μια ποικιλία ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, ηπατικής ίνωσης, μεταβολισμού των οστών και συνδρόμων πόνου. Ανακαλύψαμε αντισώματα που όλοι έχουμε και τα οποία έχουν εξελιχθεί μέσα από χιλιετίες εξέλιξης αλλά υπάρχουν σε ανεπαρκείς ποσότητες. Τα χαρακτηρίσαμε και τα μετατρέψαμε σε πιθανά φαρμακευτικά προϊόντα και τώρα βρισκόμαστε στις τελευταίες προκλινικές δοκιμές».
Σχετικά με τα εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί και χρησιμοποιούνται, είπε ότι «είναι αποτελεσματικά και έχουν λίγες παρενέργειες. Το ποσοστό νοσηλείας και θανάτου είναι σχεδόν μηδενικό για όσους έχουν εμβολιαστεί, γι’ αυτό προτρέπω όλους να εμβολιαστούν. Εγώ έχω ήδη εμβολιαστεί».
Στην ερώτηση ποιες είναι μερικές από τις πιο κοινές ασθένειες της καρδιάς και πώς μπορούν να προληφθούν, ο Δρ. Τσιμήκας είπε πως «οι καρδιακές παθήσεις εμφανίζονται λόγω ποικίλων αιτιολογιών, συμπεριλαμβανομένων εκ γενετής ζητημάτων (άνθρωποι που γεννιούνται με καρδιακές παθήσεις), γενετικής αιτιότητας όπως προδιάθεσης λόγω κληρονομικότητας ορισμένων χαρακτηριστικών, όπως η υψηλή χοληστερόλη ή επίκτητων αιτιών όπως κακή διατροφή που οδηγεί σε παχυσαρκία και επιπλοκές, όπως διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Πολλά γενετικά προβλήματα μπορούν τώρα να διορθωθούν όπως το υποκείμενο πρόβλημα οπής στην καρδιά. Πολλά επικίνδυνα καρδιακά ζητήματα μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Εάν κάποιος αναπτύξει διαρροή βαλβίδας / στένωση ή στεφανιαία νόσο με αποφράξεις αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση παράκαμψης ή με αγγειοπλαστική. Μια νέα πρόσφατη εξέλιξη είναι η δυνατότητα τοποθέτησης νέων βαλβίδων χρησιμοποιώντας τεχνικές που δεν περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς, έτσι ώστε ο κίνδυνος να είναι χαμηλότερος και οι ασθενείς υψηλού κινδύνου να μπορούν να επωφεληθούν από αυτό, αλλιώς δεν θα υπήρχε η δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης».
Από τις πλέον επικίνδυνες ασθένειες είναι «η στεφανιαία νόσος διότι συχνά αναπτύσσεται χωρίς να το γνωρίζει ο ασθενής και μπορεί να μεταβεί από μια ήρεμη κατάσταση σε οξεία θρόμβωση και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή και αιφνίδιο θάνατο. Οι ασθενείς με σοβαρές αρρυθμίες μπορεί επίσης να έχουν σοβαρές επιπλοκές. Το δίδαγμα εδώ είναι να γίνονται τακτικές επισκέψεις στο γιατρό και έλεγχος για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου».
Αναφορικά αν υπάρχουν καρδιακές παθήσεις που δεν θεραπεύονται, είπε πως «οι περισσότερες καρδιακές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν, αλλά για πολλές δεν έχουμε θεραπείες. Υπάρχουν κάποιες ανωμαλίες που δεν μπορούν εύκολα να διορθωθούν. Οι ασθενείς μπορούν να αναπτύξουν ορισμένους τύπους καρδιακής ανεπάρκειας λόγω ιών κι ένας τέτοιος ιός τώρα οφείλεται στον Covid-19, καρδιακή βλάβη μετά από καρδιακή προσβολή που συμβαίνει συχνά, αλλά δεν είναι πάντοτε δύσκολο να αντιμετωπιστούν».
Οταν τον ρωτήσαμε πως αισθάνεται κάθε φορά που θεραπεύει έναν ασθενή, ο Δρ. Τσιμήκας απάντησε πως «είναι μεγάλο προνόμιο να είσαι γιατρός και η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να ξέρεις ότι βοήθησες έναν συνάνθρωπό σου στη στιγμή της μεγαλύτερης ανάγκης του. Είμαι επεμβατικός καρδιολόγος, από αυτούς τους γιατρούς οι οποίοι σπεύδουν στις 3 τα ξημερώματα για να φροντίσουν τους ασθενείς που υπέστησαν καρδιακή προσβολή. Δεν υπάρχει χρηματικό αντίτιμο γι’ αυτό και το απλό ευχαριστώ του ασθενούς κάνει όλη την ημέρα μου να είναι υπέροχη».
Είπε ακόμα, πως «έχω πολλούς ομογενείς και μάλιστα αρκετοί δεν γνωρίζουν καλά αγγλικά και εκτιμούν ιδιαίτερα το γεγονός ότι τους ομιλώ στη μητρική τους γλώσσα».
Στην ερώτηση τι τον προσέλκυσε στην Ιατρική είπε, ότι «μια από τις πρώτες μου επιρροές στο Γυμνάσιο και το Λύκειο ήταν οι γονείς μου, ιδιαίτερα ο πατέρας μου Χρήστος. Προέρχονται από ένα μικρό χωριό της Ελλάδας, το Μέγαρο Γρεβενών, με μόνο στοιχειώδη σχολική εκπαίδευση. Παρ ‘ όλα αυτά, κατάλαβαν πολύ καλά τη σημασία της Παιδείας και κατέβαλλαν κάθε προσπάθεια να παράσχουν μία καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους από τη δική τους. Ενα παιδί προερχόμενο από μία τέτοια οικογένεια είναι η πραγματοποίηση του μεγαλύτερου ονείρου των γονιών. Τόνιζαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ένας γιατρός στην κοινωνία και τα προσωπικά και επαγγελματικά ευεργετήματα που τον συνοδεύουν».
Είπε ακόμα πως «αρχικά, σκεφτόμουν να γίνω αρχαιολόγος καθότι η ιδέα της ανακάλυψης αρχαίων μυστικών ήταν πολύ δελεαστική. Ημουν πάντοτε αριστούχος μαθητής στη Βιολογία στο Γυμνάσιο και η ιδέα να πάω στην Ιατρική και την έρευνα καταστάλαξε μέσα μου και πήγα στο Boston College ως προ-ιατρικός φοιτητής. Ηξερα από το Λύκειο ότι ήθελα να γίνω γιατρός, αλλά και επιστήμονας. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι κάποιος εργάζεται σε ένα πανεπιστήμιο που περιλαμβάνει διδασκαλία, έρευνα και κλινική πρακτική, κάτι που τελικά κατάφερα».
Οταν αποφοίτησε από το Κολλέγιο της Βοστώνης, φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Είπε πως είχε «πολλούς διάσημους καρδιολόγους και εξαιρετικούς δασκάλους και μέντορες, των οποίων η επιρροή ήταν αρκετά ισχυρή. Επιπλέον, ο τομέας της Καρδιολογίας είχε επεξεργαστεί πολλά από τα θεμελιώδη ζητήματα που σχετίζονται με τη φυσιολογία των καρδιακών παθήσεων, οπότε ήταν εύκολο να κατανοηθεί. Είναι σημαντικό ότι εκείνη την εποχή, τέλος της δεκαετίας του 1980, ο τομέας της Καρδιολογίας είχε επεξεργαστεί πολλές θεραπείες, αλλά όχι όλες, έτσι ώστε ένας γιατρός να αισθάνεται καλά που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς. Επειδή δεν ανακαλύφθηκαν όλα, ωστόσο, υπήρχαν ακόμα πολλές ευκαιρίες να μάθουμε και να εφεύρουμε καινούργια πράγματα μέσω της έρευνας, η οποία ήταν πολύ ελκυστική για μένα».
Στην Ελλάδα πηγαίνουν κάθε χρόνο οικογενειακώς. Είπε πως «οι γονείς της Αθηνάς έχουν σπίτι στην Πλαταριά του νομού Θεσπρωτίας και επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο. Φυσικά πηγαίνουμε και στο χωριό μου το Μέγαρο Γρεβενών, το οποίο έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου».
Πηγή: https://www.ekirikas.com/omogeneia_ameriki_nextgen/arthro/omogenis_ereunitis_kai_kathigitis_iatrikis_poly_konta_stin_eyresi_farmakou_gia_ton_koronoio-1942913/